Πώς το παιδί μου θα αγαπήσει το διάβασμα;

Πώς το παιδί μου θα αγαπήσει το διάβασμα;


Οι ευεργετικές ιδιότητες του βιβλίου είναι γνωστές και αδιαμφισβήτητες. Προσφέρει χαλάρωση και πνευματική ηρεμία καθώς είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αποσυμφόρησης από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Πέρα απ’ αυτά, διευρύνει τη φαντασία και τον νου, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο μας και συμβάλλει στον καλύτερο χειρισμό της γλώσσας.

Αν θέλουμε το παιδί μας να αγαπήσει τη συνήθεια του διαβάσματος, πρέπει να την καλλιεργήσουμε από νωρίς. Ήδη απ’ τη βρεφική ηλικία το παιδί απολαμβάνει να ακούει τους γονείς του να του διαβάζουν κάποιο βιβλίο, ακόμα κι αν δεν είναι σε θέση να κατανοήσει την ιστορία. Μια καλή ώρα μέσα στη μέρα για διάβασμα είναι το βράδυ καθώς επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τις πληροφορίες που παίρνουμε πριν κοιμηθούμε ο εγκέφαλός μας τις επεξεργάζεται και τις σταθεροποιεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα το παιδί να μαθαίνει!

Ένας καλός τρόπος να αναπτύξουμε το ενδιαφέρον του παιδιού μας για τα βιβλία, είναι να τα παρουσιάζουμε με τρόπο ενδιαφέρον και  δημιουργικό. Συζητήστε για τις εικόνες, ρωτήστε το παιδί τι νομίζει ότι θα συμβεί μετά, εξηγήστε του τις άγνωστες λέξεις, δώστε συνώνυμα και αντώνυμα, ρωτήστε το παιδί πώς θα έλυνε το πρόβλημα ή μυστήριο στο βιβλίο ή τι τέλος θα του έδινε. Επίσης καλό θα ήταν να ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει  με κάθε ευκαιρία που του δίνεται – από ταμπέλες στο δρόμο,  μέχρι περιοδικά που μπορεί να υπάρχουν σπίτι – ώστε να ενισχύεται η αναγνωστική του ικανότητα.

Η ψυχολόγος Λίζα Βάρβογλη υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνολογία αλλά να αξιοποιούμε τις δυνατότητες της. « Πολλοί γονείς φοβούνται ότι αν το παιδί τους δε διαβάζει το παραδοσιακό χάρτινο βιβλίο είναι σαν να μη διαβάζει καθόλου! Αυτό δεν ισχύει! Η πράξη της ανάγνωσης είναι αυτή που μετράει και το μέσο (δηλαδή βιβλίο από χαρτί ή ηλεκτρονικό) δεν έχει σημασία. Διαλέξτε ποιοτικά ηλεκτρονικά βιβλία, ενδεχομένως από αυτά που έχουν πρόσθετες εκπαιδευτικές παροχές και αφήστε το παιδί σας να μπει στον μαγικό κόσμο του διαβάσματος.» τονίζει η ίδια.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα ωστόσο, είναι να μην ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε τα πρότυπα για τα παιδιά μας. Αν θέλουμε να μάθουν να αγαπούν τα βιβλία και το διάβασμα, πρέπει πρώτα εμείς να διαβάζουμε ώστε να παρέχουμε μια οικεία εικόνα στα παιδιά μας και να τη μιμιθούν.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories