in , ,

Πώς να Σώσεις τον Κόσμο


Τεράστιες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η παγκόσμια υγεία απειλείται. Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Εγκληματικότητα, καταστροφή του περιβάλλοντος, χάος. Και εσύ, τι κάνεις για όλα αυτά;

Τι μπορείς να κάνεις άραγε; Ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, που έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες, άγχη και ευθύνες. Καθημερινά καταιγιζόμαστε από θλιβερές ειδήσεις, τρομακτικά άρθρα και εξοργιστικές πληροφορίες. Στα social media, στις ειδήσεις, στις συζητήσεις στη δουλειά. Όλες αυτές οι σκέψεις βρίσκονται μέσα στο μυαλό μας. Περισσότερο ασυνείδητα παρά συνειδητά. Μπορεί να πιστεύουμε πως δεν μας επηρεάζουν, όμως ενδόμυχα μας φθείρουν. Ο εγκέφαλός μας παράγει συναισθήματα και σκέψεις, ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται.

Οι καταστροφές προξενούν αισθήματα ανασφάλειας, οι αρρώστιες και οι πόλεμοι αισθήματα φόβου και πανικού. Αισθανόμαστε οργή, βλέποντας να συμβαίνει κάτι άδικο. Μας κατακλύζει έντονο στρες, απογοήτευση και αισθανόμαστε ανίκανοι να αντιδράσουμε. Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσει όλο αυτό, αλλά τι; Πριν όμως δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ας δούμε πρώτα τι ισχύει.

Η Πραγματικότητα

Αυτό που παρουσιάζεται στα μέσα ενημέρωσης είναι συνήθως η μισή πραγματικότητα. Δυστυχώς, πολλά άσχημα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά στον πλανήτη. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να αποδεχτούμε. Άσχημα πράγματα συνέβησαν, συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Πάντα υπήρχαν πόλεμοι, πάντα υπήρχαν αρρώστιες, πάντα υπήρχε βία. Όμως, το νόμισμα έχει πάντοτε δύο όψεις.

Υπάρχουν πολλά ευχάριστα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη. Μπορεί να σου ακουστεί περίεργο, αλλά η εποχή μας είναι η πιο ειρηνική εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητα. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως είναι στα υψηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη φορά. Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε δραστικά. Εξαλείφθηκαν  ανίατες ασθένειες, χάρη στην ανακάλυψη εμβολίων και φαρμάκων, την εξέλιξη της ιατρικής αλλά και των μέσων υγιεινής (βελτίωση αποχετευτικών συστημάτων, ειδών απολύμανσης κ.α.). Και αυτά δεν είναι απλώς μια αισιόδοξη ματιά, είναι γεγονότα. Γιατί τότε τα μέσα ενημέρωσης δίνουν έμφαση μόνο στα αρνητικά;

Η Αλήθεια

Τα μέσα ενημερώσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από επιχειρήσεις και όπως όλες οι επιχειρήσεις, έτσι και αυτά έχουν σαν κύριο σκοπό το κέρδος. Το οποίο  θα αποκτήσουν έχοντας μεγάλη τηλεθέαση και αυξημένη επισκεψιμότητα. Πως επιτυγχάνεται όμως αυτό; Με την εκμετάλλευση της έμφυτης τάσης του εγκεφάλου να έλκεται και να δείχνει ενδιαφέρον για τις αρνητικές ειδήσεις ή με άλλα λόγια, προκατάληψη αρνητικότητας (negativity bias). Πριν από χιλιάδες χρόνια, αν μάθαινες πως κάποιο μέλος της φυλής σου είχε δεχθεί επίθεση από έναν θηρευτή, έπρεπε να μάθεις τα πάντα για αυτήν την επίθεση. Που συνέβη, ποτέ, με ποιον τρόπο έγινε η επίθεση και πως κατάφερε να γλιτώσει. Ένα εξελικτικό εργαλείο, το οποίο βοήθησε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Έτσι, λόγω αυτών των καταλοίπων, ο εγκέφαλός μας προτρέπει να διαβάσουμε άρθρα που έχουν στον τίτλο τους λέξεις όπως «Προσοχή», «Αυξημένος κίνδυνος», «Φονική καταιγίδα» και πολλές άλλες, που είναι σχεδιασμένες για να ερεθίσουν τη συγκεκριμένη ευαισθησία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι το ίδιο φαινόμενο που μας κάνει να ενδιαφερόμαστε  για πολεμικές ταινίες, ταινίες με φυσικές καταστροφές καθώς και ταινίες τρόμου.

Η Επιλογή

Μπορεί όλα να οφείλονται σε πρωτόγονες παρορμήσεις του εγκεφάλου, όμως έχεις τη δύναμη να δαμάσεις τις ανάγκες σου και να επιβληθείς του εαυτού σου. Το να μαθαίνεις συνέχεια πως άνθρωποι πεθαίνουν δεν έχει να σου προσφέρει κάτι. Τουναντίον, έχει πολλές αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία σου. Αυτά που μπορείς να κάνεις, είναι τα εξής:

  • Φίλτραρε το είδος των ειδήσεων που λαμβάνεις.
  • Διάλεξε, να ενημερώνεσαι και για θετικές ειδήσεις, καινούργιες ανακαλύψεις, πράξεις καλοσύνης και ηρωισμού.
  • Μην εμπιστεύεσαι τον οποιονδήποτε για την ενημέρωσή σου.
  • Ακολούθησε, ιστοσελίδες και ομάδες που επικεντρώνονται σε θετικές ειδήσεις.
  • Αφιέρωσε μόνο ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ημέρας σου στην ενημέρωση.

Αυτές οι πρακτικές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την εισροή αρνητικών ειδήσεων στη ζωή σου. Πως όμως θα σώσεις τον κόσμο; Τι μπορείς να κάνεις;

Η Απάντηση

Σε όλη μας τη ζωή μας συναρπάζουν οι ιστορίες για ήρωες. Άνθρωποι που αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις, ιππότες που τα βάζουν με δράκους, υπέρ κατάσκοποι που αποτρέπουν την παγκόσμια καταστροφή το τελευταίο δευτερόλεπτο. Μαγευόμαστε από αυτές τις ιστορίες γιατί καθένας από εμάς είναι πρωταγωνιστής μιας τέτοιας ιστορίας. Χρειάζεται υπερφυσική δύναμη για να συγχωρέσεις τον εαυτό σου. Να συγχωρέσεις αυτούς που σε πλήγωσαν. Να παραμείνεις ευγενικός ακόμα και με αυτούς που δεν το αξίζουν. Να δείχνεις συμπόνια και κατανόηση. Χρειάζεται θάρρος να εμπιστευτείς έναν άλλον άνθρωπο με τα μυστικά σου. Χρειάζεται τόλμη για να αγαπήσεις.

Και μπορεί οι δράκοι και τα τέρατα που διαβάζαμε στα παραμύθια να μην υπάρχουν στην πραγματικότητα, βρίσκονται όμως μέσα μας. Δίνεις καθημερινά μάχη με αυτά. Η κατάθλιψη, το άγχος, ο πόνος, είναι τα εσωτερικά “τέρατα” που προσπαθούν να σε κατασπαράξουν. Έχεις τη δύναμη να αντισταθείς. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η ανασφάλεια, ο αρνητισμός, είναι οι δράκοι που φυλάνε το θησαυρό της ελευθερίας σου, της αυτοπεποίθησης σου. Πρέπει να τους σκοτώσεις για να φτάσεις στο θησαυρό σου. Κι όσον αφορά τον κόσμο;

Πριν σώσεις τον κόσμο, σώσε πρώτα τον εαυτό σου! Αν κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο, τότε θα υπάρχει ένας δυστυχισμένος άνθρωπος λιγότερος στον πλανήτη. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Αν έχεις φροντίσει τον εαυτό σου, τότε θα μπορέσεις να επικεντρωθείς  στο να βοηθήσεις έναν άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Εάν το καταφέρεις και αυτό, τότε θα μπορέσεις να βοηθήσεις τους φίλους σου, την γειτονιά σου, την κοινότητά σου. Διακρίνεις το μοτίβο; Όλα ξεκινούν από εμάς. Και δε χρειάζεται να απενεργοποιήσεις μια βόμβα ή να πηδήξεις από φλεγόμενο κτίριο. Οι μικρές πράξεις, οι αθόρυβες, είναι αυτές που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.

Βιβλιογραφία:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-modern-brain/201909/how-negative-news-distorts-our-thinking

What do you think?

13 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Το ομιλούν Σώμα

Γράφει ο Νάσος Τεόπουλος, ψυχίατρος και ομοιοπαθητικός, ιδρυτικό μέλος του ΕΛ.ΙΝ.ΟΡ.