Πως μπορώ να αντικαταστήσω μια επιβλαβή για μένα συνήθεια;

Πως μπορώ να αντικαταστήσω μια επιβλαβή για μένα συνήθεια;


Η συνήθειες είναι απαραίτητες για την επιβίωση μας, είναι μηχανισμοί που μας βοηθάνε να αυτοματοποιούμε ασχολίες χωρίς να πρέπει να παίρνουμε διαρκώς αποφάσεις γιατί αν έπρεπε να σκεφτόμαστε όλες τις κινήσεις που κάνουμε στην διάρκεια της ημέρας αυτό θα μας εξουθένωνε.

Εκτός όμως από αυτές τις συνήθειες που μας διευκολύνουν τη ζωή υπάρχουν και οι κακές συνήθειες που αν θελήσουμε να τις αντικαταστήσουμε με κάποιες άλλες πιο καλές για εμάς χρειάζεται να το κάνουμε συνειδητά.

Πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση στο πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να αντικαταστήσουμε μια παλιά με μια καινούργια συνήθεια. Σε αυτό που κατέληξαν αρκετοί είναι ότι δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για αυτό γιατί εξαρτάται από το πόσο ‘απλή’ ή ‘σύνθετη’ είναι η καινούργια συνήθεια που θέλουμε να αποκτήσουμε. Κατέληξαν επίσης και στο συμπέρασμα πως για να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε μια καινούργια συνήθεια χρειαζόμαστε οργάνωση και δέσμευση στο να κάνουμε μικρές και σταδιακές βελτιώσεις αντί να πιέζουμε τον εαυτό μας ότι πρέπει να τα κάνουμε όλα αμέσως.

Για αυτό το λόγο σκέφτηκα να σου δώσω 3 απλά βήματα που θα μπορούσες να κάνεις για να αντικαταστήσεις μια κακιά συνήθεια με πιο υγιή. Τα βήματα αυτά τα προτείνουν οι Έκτορ Γκαρθία & Φρανσέσκ Μιράλλιες στο βιβλίο τους « Η μέθοδος Ικιγκάι: Ξύπνα το αληθινό σου πάθος και πραγμάτωσε τους σκοπούς της ζωής σου».

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την παρουσίαση των 3 αυτών βημάτων. Τα βήματα αυτό αποτελούνται από μερικές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσεις για να μπορέσεις μετά να αρχίσεις να αντικαθιστάς την συνήθεια που θέλεις να αλλάξεις.

Βήμα 1: Προσδιόρισε πως και πότε εμφανίζεται η συνήθεια:

  • Ποια είναι η κακιά συνήθεια;
  • Τι ώρα συμβαίνει;
  • Σε ποιο μέρος;
  • Ποιοι άνθρωποι βρίσκονται τριγύρω;
  • Τι συναισθήματα νιώθεις εκείνη τη στιγμή;

Βήμα 2: Προσδιόρισε την ανταμοιβή:

  • Ποια ανταμοιβή παίρνεις ακολουθώντας την κακιά σου συνήθεια;
  • Με ποια υγιή συνήθεια μπορείς να την αντικαταστήσεις ώστε να απολαμβάνεις παρόμοια ανταμοιβή;

Για παράδειγμα αν η κακιά σου συνήθεια είναι να τρως γλυκά το απόγευμα, μπορείς να τα αντικαταστήσεις με κάποιο φρούτο ή λαχανικό. Αλλά αν και πάλι δεν παίρνεις την ίδια ικανοποίηση μπορείς να βγεις να κάνεις μια βόλτα. Μπορεί η παρόρμηση σου αυτή για γλυκό να είναι ένδειξη πλήξης, βαρεμάρας ή άγχους. Ο μόνος τρόπος για να το μάθεις είναι να ‘τεστάροντας’ διάφορα υποκατάστατα ώσπου να καταφέρεις να βρεις αυτό που θα σου δίνει την ίδια ικανοποίηση αλλά δεν θα σε βλάπτει.

Βήμα 3: Καθιέρωση ρουτίνας:

Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσουμε μια καλή ανταμοιβή στο Βήμα 2 που να μας αποζημιώνει και να μας ικανοποιεί αρκετά ώστε η αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε να γίνει πραγματικότητα και αυτό γιατί το να αλλάξουμε μια ρουτίνα απότομα είναι πολύ δύσκολο.

Άπαξ και προσδιορίσουμε στο Βήμα 1 πως και πότε εμφανίζεται η συνήθεια και στο Βήμα 2 την ανταμοιβή που θα την αντικαταστήσει, μπορούμε να προχωρήσουμε στην καθιέρωση της νέας ρουτίνας που θα μας βοηθήσει να εξαλείψουμε την κακιά συνήθεια.

Η αντικατάστασή της όπως είπαμε και πριν δεν είναι εύκολη υπόθεση για αυτό αν κάποια στιγμή «ενδώσεις» στην κακιά συνήθεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσεις αλλά την επόμενη μέρα συνέχισε να κάνεις την καινούργια.

Σημασία δεν έχει σε πόσο χρόνο θα την αντικαταστήσεις αλλά η επιμονή και η δέσμευση στον εαυτό σου ότι θα κάνεις μικρές-μικρές βελτιώσεις κάθε μέρα. Είτε σου πάρει 50 είτε 500 μέρες η οργάνωση είναι που μετράει. Ο μόνος τρόπος να φτάσεις στο τέλος (αντικατάσταση) είναι να ξεκινήσεις από την αρχή.

Το βασικό είναι να πάρεις εσύ συνειδητά την απόφαση να αντικαταστήσεις μια κακιά συνήθεια (όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι) και όχι γιατί στο λένε οι άλλοι γιατί τότε το πιο πιθανό είναι να βασανιστείς πολύ περισσότερο και υπάρχει και περίπτωση να μην καταφέρεις να την αντικαταστήσεις (αν δεν είναι δικιά σου συνειδητή απόφαση).

 

Βιβλιογραφία:

Γκαρθία Έκτορ, Μιράλλιες Φρανσέσκ, (2020), Η Μέθοδος Ικιγκάι: Ξύπνα το αληθινό σου πάθος και πραγμάτωσε τους σκοπούς της ζωής σου, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories