Πώς μια τραυματική εμπειρία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Πώς μια τραυματική εμπειρία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι.


Όπως είναι γνωστό, μια τραυματική εμπειρία στη ζωή ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει αρκετές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεται ή που αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις στη ζωή του, έπειτα από εκείνη τη στιγμή.

Μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε αυτό που ονομάζουμε “Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες “. Παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητη αυτή η διάγνωση σε ένα άτομο για να επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό οι σκέψεις του από τραυματικές εμπειρίες που έχει ζήσει στο παρελθόν.

Παρακάτω θα αναφερθούν οι 4 πιο συχνοί τρόποι με τους οποίους το τραύμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο σκέψης σου.

1) Δεν μπορείς να αισθανθείς κοντά με τους γύρω σου. 

Εάν το τραύμα που βίωσες περιλαμβάνει το να χάνεις κάποιον ή κάτι, ή ακόμα και το να έχεις απορριφθεί από κάποιον που αγαπάς, τότε ίσως υιοθετήσεις την σκέψη πως πάντοτε θα χάνεις οτιδήποτε είναι σημαντικό για εσένα. Και αν, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, ισχύει αυτό, τότε γιατί να αναπτύξεις μια στενή σχέση με κάποιον ή να επενδύσεις  σε κάτι τόσο πολύ αν τελικά το χάσεις; Το να ξεφύγεις από αυτό το αρνητικό μοτίβο σκέψης χρειάζεται χρόνο. Ωστόσο, το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσεις τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των παλιών σου τραυματικών εμπειριών και του πως αντιδράς στις καταστάσεις στο παρόν σου. Κι αυτό γιατί, συχνά έχοντας βιώσει κάτι τραυματικό συνηθίζεις να μεταφέρεις τα συναισθήματα του παρελθόντος στις τωρινές καταστάσεις ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ τους. Έτσι, σε περίπτωση που πάλι βιώνεις μια δύσκολη κατάσταση στο παρόν, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να την χειριστείς με άλλο τρόπο, ώστε να καταλήξει σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

2) Δεν αισθάνεσαι ασφάλεια.

Αν έχεις βιώσει μια εμπειρία όπου κινδύνευσε η ασφάλεια σου (πχ. αυτοκινητιστικό δυστύχημα, φυσική καταστροφή κλπ.) μπορεί να έχεις ένα κακό προαίσθημα συνεχώς ότι θα βιώσεις πάλι κάτι παρόμοιο ή κάποιο ατύχημα. Αυτό το αίσθημα ανασφάλειας μπορεί να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου και να σε κάνει να έχεις άγχος συνεχώς. Ο φόβος αυτός μπορεί να μην είναι συνειδητός για σένα αφού δεν είσαι πάντα σε θέση να συνδέσεις τα γεγονότα, όμως βρίσκεται εκεί και αναδύεται σε αρκετές στιγμές στη ζωή σου προκαλώντας συνεχόμενο άγχος στην καθημερινότητά σου.

3) Κατηγορείς τον εαυτό σου για την τραυματική εμπειρία που έζησες.

Εμπειρίες όπως η κακομεταχείριση, ο εκφοβισμός και όποια μορφής επίθεση-λεκτική ή σωματική- από κάποιο άλλο πρόσωπο μπορεί να σε οδηγήσει πολλές φορές στο να κατηγορείς τον εαυτό σου για την κατάληξη αυτών των καταστάσεων. Οι ενοχές και η ντροπή έπειτα από αυτά τα περιστατικά μπορεί να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και να μην εμπιστεύεσαι την κρίση σου για τις αποφάσεις που παίρνεις. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν ευθύνεσαι για καμία λάθος συμπεριφορά των άλλων ατόμων, ειδικά για τα περιστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο μοναδικός υπαίτιος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο θύτης που σε έκανε να βιώσεις μια τραυματική για σένα εμπειρία.

4) Νιώθεις αδύναμος. 

Ίσως αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να χειριστείς και να ελέγξεις τα πράγματα πλέον στη ζωή σου. Έτσι, αν για παράδειγμα βίωσες ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο παλιότερα, τώρα δεν είσαι σε θέση να χειριστείς το άγχος και την πίεση που νιώθεις κατά τη διάρκεια της οδήγησης , ένα συναίσθημα που γίνεται διάχυτο και περικλείει κι άλλες πτυχές της ζωής σου όπως τις σπουδές σου, τα ζητήματα της δουλειάς σου, τις οικογενειακές σου υποχρεώσεις και πολλά ακόμη. Σε αυτές τις στιγμές είναι σημαντικό να σκεφτείς τα πράγματα στα οποία παλαιότερα είχες τον έλεγχο με επιτυχία και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όσα μπορούσες να καταφέρεις. Έτσι, θα αρχίσεις σιγά σιγά να αποκτάς πάλι τον έλεγχο και αν και όχι σε σημαντικό βαθμό, αυτές οι αρνητικές σκέψεις που έχεις θα αρχίσουν να μειώνονται. Αυτές θα είναι οι μικρές σου νίκες που με τον καιρό θα σε βοηθήσουν να βρεις πάλι τον εαυτό σου.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να καταφέρεις να χειριστείς όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό, η βοήθεια ενός ειδικού κρίνεται απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, η καταγραφή των αρνητικών σου σκέψεων και η σταδιακή επαφή με το στρεσογόνο ερέθισμα, θα σε βοηθήσουν με τον καιρό να αναδιατυπώσεις τις αρνητικές σου σκέψεις και να τις κάνεις πιο λειτουργικές. Όπως και να’ χει, οι τραυματικές εμπειρίες δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν, οδηγώντας σε αρνητικά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς.

Όλοι μας αξίζουμε μια λειτουργική και ανάλαφρη καθημερινότητα μακριά από οτιδήποτε αγχωτικό και πιεστικό. Γι’ αυτόν το λόγο, ας προσπαθήσουμε ο καθένας μας ξεχωριστά να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με όποιον τρόπο θεωρούμε καλύτερο. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ανοίξουμε το μονοπάτι της ευτυχίας στη ζωή μας.

Βιβλιογραφία:

Effects of trauma Link

Understanding the Impact of Trauma, National Library of Medicine, Chapter 3  Link

Εικόνες: Link

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories