Ποιο άθλημα μου ταιριάζει;
Photo by Rezli via unsplash.com

Ποιο άθλημα μου ταιριάζει;

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό βοηθάει στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Υπάρχει ένα εύρος αθλημάτων, από τα οποία μπορεί κανείς να διαλέξει αυτό που του αρέσει. Άλλα αθλήματα είναι ατομικά, άλλα ομαδικά, άλλα απαιτούν την χρήση οργάνων (π.χ. μπάλα), ενώ άλλα γυμνάζουν το άτομο χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματος. Ο αθλητισμός αναμφίβολα αποτελεί ένα μέσο έκφρασης. Υπάρχουν άραγε αθλήματα που ταιριάζουν σε άτομα με ορισμένα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά, ή η επιλογή βασίζεται αποκλειστικά στο άτομο και τις προτιμήσεις του; Σίγουρα το φύλο δεν έχει καμία σημασία και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις στο αθλητικό περιβάλλον.

Στα ατομικά αθλήματα, ο αθλητής είναι υπεύθυνος για την απόδοση και την επιτυχία του. Η ψυχολογική του κατάσταση την ώρα του αγώνα παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή του. Αντίθετα, στα ομαδικά αθλήματα, το συνεργατικό πνεύμα και η ικανότητα διαχείρισης κυριαρχούν στη λειτουργικότητα της ομάδας και η ψυχολογική κατάσταση κάθε αθλητή δύναται να επηρεάσει τη συνολική απόδοση της ομάδας.

Βασική διαφορά μεταξύ των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων εντοπίζεται και στην επικοινωνία. Στα ατομικά αθλήματα, η επικοινωνία περιορίζεται μεταξύ αθλητή και προπονητή, ενώ στα ομαδικά η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας κρίνεται σημαντικότερη και ακολουθεί η επικοινωνία της ομάδας σαν σύνολο με τον προπονητή. Η μη λεκτική επικοινωνία (χειρονομίες, μορφασμοί) καταλαμβάνει κεντρική θέση στον τρόπο που συνεννοούνται οι αθλητές μεταξύ τους.

Στα ατομικά αθλήματα ακόμη, η λήψη αποφάσεων και η ευθύνη ανατίθενται στον αθλητή, ενώ στα ομαδικά η ηγεσία είτε μοιράζεται μεταξύ των αθλητών, είτε ανατίθεται σε έναν αρχηγό, ο οποίος θα συντονίζει και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Μια επιπλέον διαφορά παρατηρείται στον τρόπο διεξαγωγής της προπόνησης. Οι δεξιότητες και η τεχνική του αθλητή είναι τα σημεία στα οποία δίνεται έμφαση κατά την προπόνηση, ενώ οι ομαδικές προπονήσεις επικεντρώνονται τόσο στις ατομικές δεξιότητες όσο και σε ομαδικές στρατηγικές. Το αίσθημα συλλογικής ευθύνης και η συνεργατικότητα αποτελούν χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε ένα ομαδικό άθλημα. Σαφώς και στα ομαδικά αθλήματα είναι αναγκαίες οι εξατομικευμένες προπονήσεις και η διόρθωση ατομικών λαθών. Η λειτουργικότητα μιας ομάδας επιτυγχάνεται με την άρτια εκτέλεση συγκεκριμένων ρόλων κάθε μέλους.

Στα ατομικά αθλήματα, η αυτοπεποίθηση του αθλητή αποτελεί συνάρτηση της δίκης του προσπάθειας και της προόδου του. Απαιτείται μεγάλη συγκέντρωση, αυτοπειθαρχία και υπακοή. Τα ομαδικά αθλήματα, αντίθετα, απαιτούν αλλά και καλλιεργούν την συνεργασία, την υπομονή και την οργανωτικότητα. Απαιτούν αυτογνωσία αλλά και σεβασμό προς τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους τους. Στα ομαδικά αθλήματα, αναπτύσσονται κοινωνικές δεξιότητες και αυτές «δοκιμάζονται» σε καταστάσεις όπως προπονήσεις και αγώνες. Ενισχύεται η έννοια της ομάδας, της αλληλεγγύης και της συλλογικής προσπάθειας για έναν κοινό στόχο.

Η ενασχόληση με οποία μορφή αθλητισμού, ατομικού ή ομαδικού, εκτός της σπουδαιότητας για την σωματική υγεία, ενισχύει τη ψυχική ανάπτυξη και τα συναισθήματα. Η επαφή με τον αθλητισμό παρέχει πολλαπλά οφέλη, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην παραλείπεται. Η τελική διαλογή του αθλήματος πρέπει να γίνεται με βάση τις προτιμήσεις του «μελλοντικού αθλητή», καθώς βρίσκοντας αυτό που του ταιριάζει και τον ικανοποιεί, τον εκτονώνει και αναζωογονεί, θα αντιμετωπίζει την προπόνηση πιο ευχάριστα.

Βιβλιογραφία:
Robert S. Weinberg, Daniel Gould, 2018. Ψυχολογία του Αθλητισμού και της Άσκησης: Θεμελιώδεις Αρχές. Ψυχουντάκη Μ, Σταύρου Ν (Επιμ.).Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης.

Αρχισυνταξία: Δράνη Φωτεινή – Δέσποινα, Ψυχολόγος BSc, MSc

Επιμέλεια άρθρου: Τυρλή Αικατερίνη

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com