Παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας και τρόποι διαχείρισής τους
Photo by unsplash.com

Παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας και τρόποι διαχείρισής τους

Είναι αδιαμφισβήτητο και απολύτως λογικό ότι η καθημερινή συναναστροφή με συναδέλφους έχει άμεσο αντίκτυπο στην εργασιακή απόδοση και τη συνολική ικανοποίηση που λαμβάνουμε από αυτήν. Το να βιώνει κάποιος παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές από τα άτομα με τα οποία συνεργάζεται είναι δυστυχώς ένα συνηθισμένο φαινόμενο και μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρα για εργασία. Η παθητικο-επιθετική συμπεριφορά είναι πιο δύσκολο να γίνει διακριτή από την έκδηλη επιθετικότητα που γίνεται άμεσα αντιληπτή, για αυτό και ένας εργαζόμενος που τη βιώνει μπορεί να νιώθει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν αυτό που νιώθει είναι ρεαλιστικό ή υπερβολικό.

Η παθητικο-επιθετικότητα στην εργασία μπορεί να γίνει αντιληπτή με διάφορους τρόπους:

  • Προσβλητικά αστεία για έναν εργαζόμενο που φαινομενικά γίνονται «για πλάκα».
  • Συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες από άλλους υπαλλήλους, ώστε να φαίνεται πιο ισχυρός σε σύγκριση με τους γύρω του.
  • Αρνείται να εκφράσει τα πραγματικά του συναισθήματα και όλες οι συμπεριφορές είναι έμμεσες.
  • Υποτίμηση και μείωση των επιτευγμάτων των άλλων.

Ο λόγος για τον οποίο η συμπεριφορά αυτή μπορεί να ευδοκιμήσει σε χώρους εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι, λόγω των σχέσεων ιεραρχίας, είναι δύσκολο να εκφραστούν συναισθήματα προς τα υψηλότερα στελέχη και συχνά αυτά διοχετεύονται σε συναδέλφους. Επίσης, η ομάδα είναι ο χώρος όπου αναπόφευκτα δημιουργούνται σχέσεις οικειότητας, λόγω της καθημερινής τριβής, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους συμπεριφορές να βρίσκουν εύκολα έδαφος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παθητικο-επιθετικές συμπεριφορές, λόγω του έμμεσου χαρακτήρα τους, όχι μόνο γίνονται ανεκτές αλλά και ενθαρρύνονται. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορείτε να πράξετε κατάλληλα για να την αποφύγετε. Όταν εντοπίσετε τέτοιου είδους συμπεριφορά στον εργασιακό σας χώρο, αντιδράστε! Ορισμένοι από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επέμβετε είναι οι εξής:

  • Εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας και αποδεχτείτε ότι αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικό.
  • Επικοινωνήστε και δηλώστε άμεσα στο άτομο ότι εκλαμβάνετε διφορούμενα μηνύματα από το ίδιο και κάτι τέτοιο σας προκαλεί σύγχυση.
  • Μη φοβηθείτε να ρωτήσετε ευθέως τι σημαίνει η συμπεριφορά αυτή.
  • Εάν οι συμπεριφορές αυτές συνεχίσουν, διατηρήστε μία θετική στάση και δείξτε ότι είστε ακέραιοι και σταθεροί στον χαρακτήρα σας και δεν επηρεάζεστε από κακόβουλα σχόλια και πράξεις. Είναι σύνηθες οι συμπεριφορές αυτές να βρίσκουν έδαφος και να στοχεύουν σε ευάλωτες προσωπικότητες που δείχνουν ότι επηρεάζονται.
  • Χρησιμοποιήστε την άμεση επικοινωνία αντί για έμμεσα μηνύματα και υπόνοιες. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε το άτομο με πραγματικά γεγονότα, ώστε να καταλάβει ότι γνωρίζετε ακριβώς τι συμβαίνει.
  • Απομακρύνετε τα άτομα με παθητικά επιθετική συμπεριφορά! Με αυτόν τον τρόπο, στέλνετε το μήνυμα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν γίνεται ανεκτή στο περιβάλλον σας.
  • Εάν διαπιστώσετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας την κατάσταση, απευθυνθείτε σε κάποιο στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού ή έναν οργανωσιακό ψυχολόγο, εάν σας δίνεται η ευκαιρία.

Η διαχείριση της παθητικά επιθετικής συμπεριφοράς απαιτεί σταθερότητα, αυτογνωσία και την προώθηση ανοιχτής επικοινωνίας. Μην υποτιμάτε τον ρόλο στον οποίο μπορείτε να παίξετε με σκοπό τη διακοπή της!

Βιβλιογραφία:

1. Way Larose, S. M. (2020). The mindlessness of passive-aggression in the workplace. Ανακτήθηκε από: https://www.proquest.com/dissertations-theses/mindlessness-passive-aggression-workplace/docview/2461257967/se-2?accountid=16330

2. Bucurean, M. (2019). A quantitive study on passive-aggressive behaviour at workplace. Annals of the University of Oradea, Economic Science Series, 28(1). Ανακτήθηκε από: https://anale.steconomiceuoradea.ro/volume/2019/n2/024.pdf

Αρχισυνταξία και επιμέλεια άρθρου: Παρή Πατσαρούχα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com