Παιδοφιλία- Ένας Εφιάλτης της Δυτικής Πραγματικότητας

Παιδοφιλία- Ένας Εφιάλτης της Δυτικής Πραγματικότητας


Είναι αλήθεια πως η πατρότητα δεν τα πηγαίνει καλά στις μέρες μας· τα κρούσματα της αιμομιξίας αυξάνονται. Λείπει ο Πατέρας από την  κοινωνία μας και χωρίς αυτόν, ψυχική γέννηση δεν υπάρχει.  Ανήλικοι άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στο σώμα ενηλίκων· άνθρωποι που δεν μεγάλωσαν ποτέ- αναλαμβάνουν ρόλους που ούτε αξίζουν, ούτε και μπορούν να φέρουν εις πέρας.  Η παιδοφιλία δεν αφορά αποκλειστικά σε άνδρες πάσχοντες, όμως οι πάσχοντες είναι, συνήθως, γένους αρσενικού.  Τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιδημικές τάσεις στον δυτικό κόσμο, γεγονός που διαφαίνεται από τις σχετικές ειδήσεις για κυκλώματα που ανακαλύπτονται συχνά και που ασχολούνται με παιδική πορνογραφία, παιδοφιλικές λέσχες και παιδική πορνεία ( Laws & O’ Donohue, 1997).

 • Τι είναι η παιδοφιλία;Η παιδοφιλία είναι μια διαταραχή που ανήκει στην μεγάλη κατηγορία σεξουαλικών διαταραχών που ονομάζονται «παραφιλίες»· η επίσημη ονομασία τους κατά το παρελθόν ήταν «διαστροφές».  Πιο συγκεκριμένα, η παιδοφιλία αφορά σε επαναλαμβανόμενες, έντονα διεγερτικές φαντασιώσεις, παρορμήσεις και συμπεριφορές που περιλαμβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα με παιδί έως 13 ετών.  Ενώ για τις περισσότερες παραφιλίες, το βασικό κριτήριο διάγνωσης είναι η σημαντική υποκειμενική ενόχληση των πασχόντων, στην παιδοφιλία αυτό δεν ισχύει γιατί οι παιδόφιλοι ενδυναμώνουν το «εγώ» τους μέσα από την απόλαυση της διαστροφικής πράξης τους (Χριστοπούλου, 2008).
 • Το προφίλ του παιδόφιλου:– Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι πάσχοντες είναι συνήθως άνδρες και το ηλικιακό τους εύρος εκτείνεται από την εφηβεία έως και 70 ετών (αν και η πλειονότητα των πασχόντων είναι μεταξύ 20-40 ετών. Συχνά είναι ανώριμοι, με μη ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες και η ιδέα της φυσιολογικής σεξουαλικής σχέσης με άτομο της ηλικίας τους, τους προκαλεί πολύ άγχος.- Οι παιδόφιλοι μπορεί να είναι αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας, έγγαμοι ή και διαζευγμένοι· [κάτω από το πέπλο της κοινωνικής επιτυχίας, η διαστροφή θερίζει…]- Οι πάσχοντες έχουν την πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι και πιο σημαντικοί από τους άλλους και κατά συνέπεια δικαιούνται να έχουν σεξουαλική επαφή με όποιον θέλουν και όποτε το θέλουν.- Όσον αφορά στο φύλο το παιδιού, ορισμένοι πάσχοντες προτιμούν αγόρια, άλλοι προτιμούν κορίτσια, ενώ κάποιοι διεγείρονται και από τα δύο φύλα.  Περισσότερες αναφορές παιδοφιλικών πράξεων αφορούν σε κορίτσια, παρά σε αγόρια ( Βlanchard et al., 2006).  Τα παιδιά μπορεί να είναι συγγενείς του πάσχοντα- τα παιδιά του ίδιου, της/του συζύγου από άλλο γάμο, ανίψια, εγγόνια.  Στην περίπτωση που ο πάσχων προσανατολίζει την προσοχή του αποκλειστικά στα δικά του παιδιά, διαταραχή προσδιορίζεται ως αιμομικτικού τύπου (Χριστοπούλου, 2008).- Κάποιοι πάσχοντες επινοούν πολύπλοκους τρόπους προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε παιδιά· για παράδειγμα, μπορεί να προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια των γονέων (των παιδιών που θέλουν να θυματοποιήσουν),  μπορεί να πραγματοποιούν γάμο με άτομο που έχει όμορφο παιδί, μπορεί να αναζητούν εργασία σε χώρους που τους επιτρέπουν να έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά (π.χ σχολεία), ενώ πιο σπάνια μπορεί να υιοθετήσουν ένα παιδί, κ.α. (Χριστοπούλου, 2008).
 • Πώς παγιδεύει το παιδί-θύμα;– Οι παιδόφιλοι εκλογικεύουν και δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά με διάφορους τρόπους, που όλοι στοχεύουν στο ότι η σεξουαλική επαφή δεν βλάπτει το παιδί.  Δηλαδή μπορεί να ισχυρίζονται ότι η σεξουαλική επαφή έχει «εκπαιδευτική αξία» για το παιδί ή ότι το παιδί αντλεί σεξουαλική ευχαρίστηση ή ακόμα και να κατηγορούν το παιδί ότι αυτό προκάλεσε την επαφή (Χριστοπούλου, 2008).- Οι παιδόφιλοι, βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια να κερδίσουν το ενδιαφέρον, την αγάπη και την αφοσίωση των παιδιών, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και πείθοντάς τα, πως αυτοί μόνο μπορούν να τις εκπληρώσουν, «αρκεί να…»…-  Η σεξουαλική επαφή με το παιδί μπορεί να πάρει διάφορες μορφές· κάποιοι παιδόφιλοι αρκούνται στο να βλέπουν το παιδί να γδύνεται, να το εκθέτουν στη θέα των γεννητικών τους οργάνων ή να αυνανίζονται παρουσία του.  Άλλοι θέλουν να αγγίζουν το παιδί στα ιδιαίτερα σημεία του, ή του ζητούν να χαϊδέψει τα δικά τους.  Άλλοι πραγματοποιούν παντός είδους διεισδύσεις στο σώμα του παιδιού, χρησιμοποιώντας διαφόρων βαθμών βίας.  Τέλος υπάρχουν κι αυτοί που απευθύνονται σε ομάδες παιδιών που τα βάζουν να ποζάρουν για ομαδικές πορνογραφικές φωτογραφίες ή να συμμετέχουν σε ομαδικό σεξ (Χριστοπούλου, 2008).
 • «Τώρα στην καραντίνα αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας»Μια είδηση που παίζει πολύ συχνά στους δέκτες μας, χωρίς βέβαια σαφή προσδιορισμό.  Τι είδους βία είναι; Φυσικά κανένα είδος βίας δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο ένοχο. Όλα τα είδη βίας είναι εγκληματικά και πρέπει να τιμωρούνται από το νόμο.  Δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν δικαιολογίες όταν τα παιδιά κακοποιούνται.  Τα παιδιά είναι το μέλλον και θέλουμε ένα μέλλον υγιές και δίκαιο. Ενημερώνουμε τα παιδιά, τα μαθαίνουμε να βάζουν τα όρια τους και να γνωρίζουν το σώμα τους –αβίαστα- μέσα από τη φυσική αναπτυξιακή διαδικασία, συζητάμε τις ερωτήσεις  τους για το σώμα και τη σεξουαλική επαφή, τα ενθαρρύνουμε να μιλάνε για όσα τα απασχολούν! Όσο υπάρχουν παιδιά που μιλούν και τραγουδούν χαρούμενα, υπάρχει ελπίδα!

  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  Blanchard, R., Kuban, M. E., Blak, T., Cantor, J. M., Klassen, P., & Dickey, R. (2006). Phallometric comparison of pedophilic interest in nonadmitting sexual offenders against stepdaughters, biological daughters, other biologically related girls and unrelated girls. Sexual Abuse:Journal of Research and Treatment, 18, 1-14.

  Laws, D. R., & O’ Donohue, W. (Eds.) (1997). Sexual deviance: Theory, assessment and treatment. New York: Guilford Press.

  Χριστοπούλου, Α. (2008). Σεξουαλικές διαταραχές. Στην Ε. Τερζίογλου (Επιμ.), Εισαγωγή Στην ψυχοπαθολογία του ενήλικα (σελ. 505-606). Αθήνα: Τόπος.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories