Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση

Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά έρχονται στο φώς της δημοσιότητας περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, είτε από τους ίδιους τους γονείς, είτε από τρίτους. Αυτό, ίσως να οφείλεται στην τεχνολογία, μέσω της οποίας οι πληροφορίες ταξιδεύουν ταχύτατα.

Δυστυχώς πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο υφίστανται κάποια μορφή κακοποίησης, όπως ψυχολογική , σωματική, ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση από φίλους, συγγενείς, αγνώστους, αλλά ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς. Αναντίρρητα, η σεξουαλική κακοποίηση σημαδεύει την ψυχή των παιδιών και είναι απαραίτητο οι γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση και ενημερωμένοι για το τί είναι, ποιά τα χαρακτηριστικά του δράστη αυτού του εγκλήματος και ποιές οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Η σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει οποιαδήποτε συμπεριφορά αποσκοπεί σε σεξουαλική διέγερση του ενήλικα και πραγματοποιείται με επαφή ή διείσδυση στο παιδί. Εδώ, συμπεριλαμβάνεται και η έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό. Η σεξουαλική
κακοποίηση παιδιών διαφέρει από εκείνη των ενηλίκων, καθώς τα παιδιά δύσκολα θα αποκαλύψουν κάτι τέτοιο και η αποκάλυψη είναι μια διαδικασία.

Πώς καταλαβαίνω ότι ένα παιδί έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά; Ένα παιδί μπορεί να μην αναφέρει ένα τέτοιο περιστατικό για πολλούς λόγους, ωστόσο οι γονείς μπορούν να καταλάβουν, ότι κάτι δεν πάει καλά όταν:

1. το παιδί εμφανίζει μεγάλες και απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά,
2. έχει πολύ άγχος
3. κλείνεται στον εαυτό του,
4. φοβάται και κλαίει άνευ σοβαρού λόγου,
5. δεν έχει όρεξη για φαγητό,
6. έχει εφιάλτες και φοβάται να μείνει μόνο του στο σκοτάδι,
7. παρουσιάζει στοιχεία κατάθλιψης και
8. αναφέρει ένα καινούριο φίλο μεγαλύτερο ηλικιακά.

Βέβαια, τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι πιθανό να υποδηλώνουν και άλλου είδους προβλήματα.
Οι ψυχολογικές συνέπειες για το θύμα και ειδικά όταν το θύμα είναι ένα παιδί, μπορούν να πάρουν
τρομακτικές διαστάσεις, σημαδεύοντας τα μέχρι και την ενήλικη ζωή.

Μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις είναι η διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD). Εδώ, το θύμα συχνά παλεύει με τις αναμνήσεις, οι οποίες του δημιουργούν άγχος, φόβο αλλά και την αίσθηση ότι είναι αδύναμο. Ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία που κακοποιήθηκε το παιδί μπορεί να παρουσιαστούν διαφορετικές δυσκολίες στην ανάπτυξή του.

Επιπρόσθετες συνέπειες στην ψυχική υγεία του παιδιού αποτελούν το έντονο άγχος, η κατάθλιψη, ο φόβος, οι κρίσεις πανικού, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα ενοχής, βίαιη και επιθετική συμπεριφορά και διατροφικές διαταραχές.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αποτελεί ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα, καθώς τα θύματα είναι παιδιά όλων των ηλικιών. Οι γονείς οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί και παρατηρητικοί, τόσο με τους ανθρώπους που πλησιάζουν τα παιδιά τους, όσο και με αυτούς τους ανθρώπους που οι ίδιοι θα αναθέσουν τα παιδιά τους.

Συχνά, οι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά να μην μιλούν σε αγνώστους και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε επαφή μαζί τους, γιατί δεν γνωρίζουν τις προθέσεις τους. Τελικά, γνωρίζουν αρκετά καλά τις προθέσεις των οικείων προσώπων σε αυτούς; Εδώ έρχεται το πρόβλημα.

Σύμφωνα με έρευνες και στατιστικές, τα παιδιά υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση σε μεγαλύτερο ποσοστό από γνωστά άτομα σε αυτά αλλά και στους γονείς τους, παρά από άτομα άγνωστα. Η πιο δύσκολη περίπτωση όμως είναι, όταν ο δράστης αυτού του εγκλήματος είναι ο ίδιος ο γονιός. Είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι ένας φαύλος κύκλος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

www.//akappatou.gr Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος
www.psychologytoday.com

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories