in ,

Όταν σε σκέφτομαι, το νιώθεις;

_______________________________________________________________________________

Η έννοια της αγάπης και του έρωτα απασχολούν την ζωή μας σε μεγάλο ποσοστό καθημερινά, είναι παράγοντες ευεξίας της ψυχικής υγείας. Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος λαμβάνει συχνά σχόλια, ”λάμπεις ολόκληρος”. Αυτό είναι κάτι που αμέσως βελτιώνει την ψυχολογία του ατόμου. Όμως υπάρχει και η περίπτωση που ο έρωτας είναι σαν ”θηρίο” και σας πνίγει. Το άλλο άτομο ίσως έχει πλήρη άγνοια για το θέμα, είτε κάποιες συγκύριες σας χώρισαν ή απλά δεν είναι αμοιβαίο. Σε όλους έχει συμβεί με κάποιον άνθρωπο να τον σκεφτόμαστε επίμονα, και εντελώς συμπωματικά να χτυπήσει το τηλέφωνο, να τον δούμε στο δρόμο ή κατά την διάρκεια της νύχτας να έρθει μήνυμα. Τελικά το σύμπαν ξέρει τι θέλουμε και μας το δίνει; Επιστημονικά αυτό το γεγονός δεν μπορεί να απαντηθεί.

Σίγουρα κάποιες φορές το λέμε τύχη, αν γίνεται όμως συχνά; εκείνη την στιγμή η ένταση ενός συναισθήματος ή μιας σκέψης είναι τόσο μεγάλη που αισθανόμαστε ότι το άτομο που μας ενδιαφέρει σίγουρα το νιώθει. Αυτό που λέμε ραντάρ, να λαμβάνει τα σήματα που εμείς στέλνουμε. Το σύμπαν είναι ευφυέστατο και ανταποκρίνεται αυτομάτως στη συνείδησή μας είτε το πρόσωπο είναι σημαντικό για εμάς είτε δεν θέλουμε επαφή και ξαφνικά υπάρχει η τυχαία συνάντηση απ’ το πουθενά που μας φέρνει σε αμήχανη θέση. Ο όρος τηλεπάθεια χρησιμοποιείται αρκετά για αυτή την κατάσταση, όμως δεν είναι τόσο απλό. Αποτελεί την 6η αίσθηση για κάποιους αλλά η τηλεπάθεια βασίζεται κατά μεγάλο βαθμό στη δύναμη του δεσμού. Εξαρτάται από το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων, όπως του βρέφους και της μητέρας. Η εμμονή μας για την αγάπη, υποστηρίζει ο Erich Fromm, έχει προκαλέσει ένα είδος σύγχυσης μεταξύ της αρχικής εμπειρίας του έρωτα και της μόνιμης κατάστασης της αγάπης. Ενδεχομένως να θεωρούμε τον ενθουσιασμό ως έρωτα και να ”χτίζουμε” αυτή την έννοια καθημερινά. Δεν είναι εύκολο να αγαπήσεις χωρίς αντάλλαγμα, ούτε να το παραδεχτείς καν στον ίδιο σου τον εαυτό.

Αρχικά όμως μάθε να αγαπάς τη μοναξιά σου, είναι καλύτερο να πλησιάζεις τον άλλον από αγάπη και όχι από ανάγκη. Ακόμα και αν ο έρωτας δεν πάει όπως θα θέλαμε δεν πειράζει, για κάποιον λόγο γίνονται όλα και σίγουρα είμαστε κερδισμένοι σε κάτι. Σίγουρα η σκέψη είναι δύναμη για να βρούμε το θάρρος να διεκδικήσουμε όσα θέλουμε αλλά μην τα περιμένουμε και όλα απ’ το σύμπαν. Ότι είναι να γίνει θα γίνει αλλά πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Χρειάζεται και η δική μας προσπάθεια, να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να στοχεύουμε για το καλύτερο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η Τεχνολογία του Dreamer, Stefano Elio D’Anna, Εκδότης Ελφίλ, 2017.

Η Τέχνη της Αγάπης, Fromm Erich, Εκδότης Μπουκουμανης, 2006.

 

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

ΨTalk: “Θέλω να φύγω από το πατρικό μου αλλά κάτι με κρατάει.”

Ψtalk:”Nιώθω απέχθεια για την μητέρα μου και δε μπορώ να εκτιμήσω τα καλά της στοιχεία”