Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης
Αναρτήθηκε από το www.pixabay.com

Οι 5 Γλώσσες της Αγάπης


Ο ανθρωπολόγος Dr Gary Chapman διατύπωσε το 1992 την θεωρία του πως οι άνθρωποι εκφράζουμε την αγάπη μας με 5 διαφορετικούς τρόπους, που τους αποκαλεί «γλώσσες της αγάπης». Υποστηρίζει πως κάθε άνθρωπος έχει μια συναισθηματική δεξαμενή, που περιμένει να γεμίσει με αγάπη από την παιδική ηλικία μέχρι και σε όλη την διάρκεια της ζωής. Η θεωρία αυτή επικεντρώνεται στα ζευγάρια, αλλά με τα χρόνια ο Chapman την ανέπτυξε εκτενέστερα, καλύπτοντας περισσότερους τομείς και ηλικίες της ζωής.

Ο Chapman υποστηρίζει πως όταν το ερωτικό πάθος αρχίζει να ξεθωριάζει, αυτό που μένει είναι η συναισθηματική ανάγκη για αγάπη. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε αγάπη και συναισθηματική πληρότητα από τον σύντροφό μας, πριν ακόμα «ερωτευτούμε». Επιπλέον, διατείνεται πως στα πληγωμένα ζευγάρια αυτή η αόρατη δεξαμενή αγάπης είναι πιθανό να είναι άδεια και αυτό να οδηγεί σε τσακωμούς και σταδιακή απομάκρυνση. Το να κατανοήσουμε την γλώσσα με την οποία εκφράζει την αγάπη του ο σύντροφός μας, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να αναβιωθεί η αρχική συναισθηματική εγγύτητα και να αποκτήσει ακόμη πιο γερά θεμέλια.

  1. ΛΟΓΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ 

Οι λεκτικές φιλοφρονήσεις ή τα λόγια εκτίμησης είναι για πολλά άτομα ένας πανίσχυρος τρόπος έκφρασης της αγάπης. Τα ενθαρρυντικά λόγια σε ένα άτομο που τα έχει ως βασικό τρόπο έκφρασης, μπορούν να το βοηθήσουν στους τομείς που νιώθει ανασφάλεια. Οι φιλοφρονήσεις και τα λόγια επιβεβαίωσης αποτελούν μια «σφραγίδα» ασφάλειας που απομακρύνει το άγχος και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Οι έπαινοι, τα θετικά σχόλια, ακόμα και τα ερωτικά σημειωματάκια, έχουν μεγάλη σημασία. Μερικά παραδείγματα:

«Τι εξαιρετικό δείπνο ήταν αυτό που έφτιαξες!»

«Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο σου πάει αυτό το φόρεμα!»

«Σε ευχαριστώ πολύ που πήγες τα ρούχα στο καθαριστήριο!»

«Με κάνεις να νιώθω πολύ ευτυχισμένο/η!»

  2. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

Το κράτημα του χεριού, το αγκάλιασμα, τα χάδια, τα φιλιά και η σεξουαλική επαφή είναι βασικοί τρόποι έκφρασης για τα άτομα που έχουν ως κύρια γλώσσα την σωματική επαφή. Τα παιδιά από νωρίς όταν οι γονείς τους τα αγκαλιάζουν και τα φιλούν, αναπτύσσουν πιο υγιή συναισθηματική ζωή στο μέλλον, σε σχέση με τα παιδιά που στερούνται το άγγιγμα.

Στις ερωτικές σχέσεις, έχει σημασία να γνωρίζουμε τι επιθυμεί ο σύντροφός μας, και να μην πράττουμε με βάση τι αρέσει σε εμάς. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα νιώσει πως δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες που έχει, ούτε και γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν. Για παράδειγμα, ένα μασάζ μετά από μια κουραστική μέρα, ακόμα και ένα απλό άγγιγμα όπως ένα φιλί ή μια αγκαλιά, μπορεί να δώσει πολλή δύναμη σε όποιον έχει αυτήν την γλώσσα της αγάπης.

  3. ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Με την έννοια του «ποιοτικού» χρόνου, εννοούμε να αφιερώνουμε όλη την προσοχή μας απερίσπαστα στο σύντροφό μας, και αυτός να κάνει το ίδιο. Τα ζευγάρια θα μπορούσαν να κανονίζουν μαζί ραντεβού, περιπάτους, εκδρομές, ακόμα και να κλείνουν την τηλεόραση και να αφιερώνουν χρόνο συζητώντας. Τα λόγια επιβεβαίωσης αφορούν το τι λέει το άτομο, ενώ η ποιοτική συζήτηση επικεντρώνεται στην διάθεση του ατόμου να ακούσει. Κάποιες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην περίπτωση που ο σύντροφός σας έχει ως κύριο τρόπο έκφρασης τον ποιοτικό χρόνο:

  • Κοιτάζετε τον σύντροφό σας στα μάτια όταν μιλάει- ώστε να νιώσει ότι όσα λέει ακούγονται
  • Μην κάνετε τίποτα άλλο όσο συζητάτε και τον ακούτε- αλλιώς ο χρόνος δεν είναι «ποιοτικός»
  • Νιώστε τα συναισθήματα που νιώθει- με αυτόν τον τρόπο του καθρεφτίζετε τα δικά του συναισθήματα και δείχνετε ότι ακούτε ενεργητικά
  • Παρατηρήστε την γλώσσα του σώματος του συντρόφου σας- το σώμα πολλές φορές δείχνει έντονα άλλα συναισθήματα σε σχέση με το τι λένε τα λόγια
  • Μην διακόπτετε τον σύντροφό σας- στόχος του ποιοτικού χρόνου είναι να ακούει το άτομο για να κατανοήσει, όχι για να διορθώσει, να απαντήσει ή να δώσει λύση που δεν ζητήθηκε

  4. ΔΩΡΑ

Τα δώρα είναι συνήθως αντικείμενα που όταν μας τα προσφέρουν μπορούμε να νιώσουμε πως ένα άλλο άτομο μας θυμήθηκε, και αφιέρωσε χρόνο για να αγοράσει ή να φτιάξει αυτό το δώρο για εμάς. Τα δώρα είναι σύμβολο ότι σκεφτόμαστε κάποιον, και δεν έχει σημασία αν κοστίζουν χρήματα. Σε αυτήν την γλώσσα έκφρασης, σημασία έχει η εκδήλωση της αγάπης με έναν πιο απτό τρόπο. Από νωρίς ηλικιακά, τα παιδιά δείχνουν την αγάπη τους στους γονείς τους μέσα από την προσφορά δώρων, για παράδειγμα λουλούδια στις μαμάδες τους. Είναι δηλαδή οπτικά σύμβολα της αγάπης, που δεν χρειάζεται να είναι ακριβά, καθώς η αξία τους δεν έχει σχέση με το κόστος.

  5. ΠΡΑΞΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Οι πράξεις φροντίδας αναφέρονται σε πράξεις που θα ήθελε ο σύντροφός σας να κάνετε για λογαριασμό του. Για παράδειγμα, να μαγειρέψετε ένα γεύμα, να πλύνετε τα πιάτα, να βάλετε πλυντήριο, να βγάλετε βόλτα τον σκύλο, ή να βάλετε σκούπα και να καθαρίσετε το σπίτι. Ουσιαστικά, έχει μεγάλη σημασία να νιώσει ο σύντροφός σας πως με τις πράξεις σας επιθυμείτε να τον ανακουφίσετε.

Ένα πολύ κομβικό κομμάτι της εκδήλωσης μέσω πράξεων φροντίδας, είναι να εξαλειφθούν τα στερεότυπα των ρόλων των φύλων που έχουμε μάθει από την οικογένειά μας. Οι δουλειές του σπιτιού δεν έχουν φύλο και είναι απαραίτητο να γίνονται από όλα τα άτομα του σπιτιού. Είναι σημαντικό να βοηθάμε, ειδικά όταν γνωρίζουμε πως με αυτόν τον τρόπο μπορεί να νιώσει την αγάπη μας ένα πολύ κοντινό μας πρόσωπο.

Το ερωτηματολόγιο για να βρείτε την δική σας γλώσσα της αγάπης: https://www.5lovelanguages.com/quizzes/love-language

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Chapman, G. (2015). Οι 5 γλώσσες της αγάπης: Το μυστικό για μια αγάπη που διαρκεί. Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθμος

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories