in ,

Τελικά οι άντρες κλαίνε ή μονάχα πονάνε;

a Highly emotional man.

  Κι αν κλαίνε είναι δυνατοί ή ….

Το κλάμα είναι μια συμπεριφορά που προκύπτει από ένα συναίσθημα, το συναίσθημα αυτό τις περισσότερες φορές είναι η λύπη.

Το συναίσθημα αποτελεί μια σύνθετη υποκειμενική εμπειρία κοινή για αρκετά θηλαστικά του πλανήτη. Είναι ένας βαθύς και εσωτερικός συνδυασμός νοητικών και ψυχοσωματικών παραγόντων που εκφράζεται. Τα συναισθήματά μας είναι παρατηρήσιμα στους άλλους, συχνά κιόλας αποτυπώνονται στις εκφράσεις του προσώπου ή τη στάση του σώματός μας.

Έχουμε διαφορετικές εκφράσεις προσώπου για τον φόβο και την ευτυχία για παράδειγμα. Το συναίσθημα μπορεί να προκύπτει ή να μας κατευθύνει σε μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα όταν λυπούμαστε είναι αναμενόμενο να κλάψουμε, όταν φοβόμαστε να αγχωθούμε ή να προσπαθήσουμε να φύγουμε.

Ένα συναίσθημα αναφέρεται σε μια κατάσταση ή συνθήκη που προκαλείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μπορεί να είναι πολύ σύντομο σε διάρκεια, από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Είναι το αποτέλεσμα μιας κατάστασης, η άμεση απάντηση του οργανισμού. Νευροχημικά για την παραγωγή, τη ρύθμιση και την εκδήλωση των συναισθημάτων συμμετέχουν η αμυγδαλή, ειδικότερες ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, το μεταιχμιακό σύστημα και όργανα όπως το στομάχι και το συκώτι. Τομείς που επηρεάζουν το συναίσθημά μας είναι η ώρα της ημέρα, η εποχή, ο ύπνος, η διατροφή, η άσκηση, οι συνθήκες ζωής και οι κοινωνικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με κλασικές μελέτες στον χώρο της ψυχολογίας τα βασικά συναισθήματα είναι η χαρά, η λύπη, ο θυμός, ο φόβος, η έκπληξη και η αηδία. (Parrot Psychology and Behavior Problems). Οι συνδυασμοί τους γεννούν πλήθος συναισθηματικών καταστάσεων όπως η υπερηφάνεια, η απογοήτευση, η αγάπη, η νευρικότητα, το άγχος, η στοργή, η ζήλια, η ελπίδα κ.α. Συνηθίζουμε επίσης να διαχωρίζουμε τα συναισθήματα σε θετικά ή αρνητικά ανάλογα με το αν μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα ή δυσάρεστα, αν μας αρέσουν ή όχι.

Η χρησιμότητα όλων των συναισθημάτων είναι τεράστια. Πιο συγκεκριμένα τα συναισθήματα επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τις σκέψεις που κάνουμε. Συχνά λειτουργούν ως ισχυρό ένστικτο στο οποίο δύσκολα η λογική θα επιβληθεί. Τα συναισθήματα ακόμα, μας προετοιμάζουν για την κατάλληλη δράση μας ανάλογα με τις γύρω συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος όπου τα συναισθήματα δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή μας σε διαφορετικές καταστάσεις. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν βρισκόμασταν μέσα στο δάσος και δεν φοβόμασταν το μεγάλο ζώο που βλέπουμε στον ορίζοντα να πλησιάζει;

Επιπλέον, η σωματική μας υγεία επηρεάζει και επηρεάζετε από το συναίσθημά μας. Πόσες φορές η θλίψη και ο φόβος για κάτι έχουν σωματοποιηθεί προκαλώντας κάποιο αυτοάνοσο; Αντιστρόφως, πόσες φορές νιώσαμε ευτυχία με ένα καλογυμνασμένο σώμα που είναι δυνατό να μας προσφέρει αντοχή σε διάφορες απαιτητικές ή και απολαυστικές δραστηριότητες;

Αδιαμφισβήτητα, όλοι οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα, πόσοι όμως απ’ αυτούς είναι σε θέση να τα αναγνωρίζουν και να τα καταλαβαίνουν; Η υπερβολική ή η ελλιπής έκφραση τους μπορεί να αποδειχθεί ριψοκίνδυνη για την συνολική υγεία του ατόμου.

Πέραν της σημασίας τους, οι προκαταλήψεις γύρω από τα συναισθήματα είναι πολλές: οι άντρες δεν κλαίνε, ο θυμός οδηγεί σε μπελάδες, η χαρά πρέπει να μετριάζεται, η μεγάλη έκπληξη μοιάζει με θεατρινισμό, το άγχος είναι άχρηστο, οι φοβίες είναι ασήμαντες και δείχνουν αδυναμία, η αηδία για κοινωνικές συμπεριφορές άλλων καταπιέζεται ή παρερμηνεύεται. Ενώ αποτελούν κομμάτι του οργανισμού μας έχουν με έναν τρόπο δαιμονοποιηθεί και η έκφρασή τους σε ορισμένες κοινωνικές συνθήκες έχει καταπιεστεί. Ο τρόπος που αντιδρά το άτομο σε κάθε συνθήκη είναι υποκειμενικός και η γνήσια συναισθηματική έκφραση είναι το ζητούμενο, ανεξαρτήτως κοινωνικών νορμών ή στερεοτύπων. Το στερεότυπο του ανθρώπου που δεν εκφράζεται ανοιχτά για τα όσα νιώθει ή χρειάζεται οδηγεί σε δυσκολίες στις σχέσεις και τελικώς πόνο για το άτομο.

Το αυτό-μαστίγωμα δεν ωφελεί τον οργανισμό, τον δυσκολεύει.

Είναι εντάξει και απολύτως ανθρώπινο οι άντρες να κλαίνε, οι γυναίκες να θυμώνουν, η αδικία στην κοινωνία να προκαλεί αηδία, να υπάρχει γέλιο στις κηδείες, κλάμα και λύπη στους γάμους, έντονη έκπληξη με κάτι μη αναμενόμενο, φόβος και άγχος για ακίνδυνες φαινομενικά καταστάσεις!! Αν δυσκολεύεστε στην διαχείριση ή την έκφραση του συναισθήματός σας απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος θα σας κατευθύνει μεθοδικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα συναισθήματα δίνουν χρώμα και νοστιμιά στη ζωή αρκεί να τα αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε πώς δημιουργούνται ανάλογα με την κάθε συνθήκη και να τα εκφράζουμε όταν κρίνουμε ότι χρειάζεται.

What do you think?

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Η σχολή δεν μου αρέσει καθόλου, δεν ήταν δίκη μου επιλογή.”

Ψtalk:”Να μπω σε ψυχιατρική κλινική ή να ζορίσω τον εαυτό μου μέχρι να πάθει break down;”