Ο ρόλος των social media στην αυτοπεποίθησή μας
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Ο ρόλος των social media στην αυτοπεποίθησή μας

_______________________________________________________________________________

Η κοινωνία και ο κόσμος εξελίσσονται και αυτή η εξέλιξη φέρνει ραγδαίες αλλαγές στη ζωή μας. Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που παρουσιάστηκαν είναι η εμφάνιση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης τα τελευταία χρόνια. Τα social media έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας, καθώς μέσα σε αυτά σπαταλάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας. Ειδικά για τους νέους αποτελούν το trend της εποχής και τους προσφέρουν πολλές δυνατότητες όπως το να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ενημερώνονται για τις τάσεις της μουσικής, της μόδας, καθώς και να καταναλώνουν υλικά αγαθά. Μέσα στα social media δημιουργούνται ακόμα και νεολογισμοί ενώ επιτρέπουν στους νέους να έχουν τη δική τους αργκό. Αν αναλογιστούμε όσα μας προσφέρουν τα social media, σίγουρα θα παραδεχτούμε ότι άνοιξαν μπροστά μας ένα νέο κόσμο που περιλαμβάνει άπειρη πληροφορία (έγκυρη ή μη), η οποία μας επιτρέπει είτε να ενημερωνόμαστε είτε να διασκεδάζουμε.

Στον αντίποδα των προνομίων που μας παρέχουν τα social media υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις. Μια από αυτές είναι η διαδικασία σύγκρισης στην οποία υποβαλλόμαστε μέσα από τη χρήση αυτών των μέσων. Το instagram είναι το κατεξοχήν μέσο που προωθεί την “τέλεια” ζωή, καθώς σε αυτή την πλατφόρμα όλοι οι χρήστες ανεξαρτήτως ηλικίας, κοινωνικής θέσης, οικονομικής κατάστασης μπορούν πολύ εύκολα να προβάλλουν στους ακόλουθους τους την καλύτερη πλευρά του εαυτού τους και της καθημερινότητας τους. Η σημασία του instagram έγκειται στο ότι ενώ εσύ παρακολουθείς τη ζωή των άλλων, παρακολουθούν και εκείνοι τη δική σου μέσα από όσα κοινοποιείς. Αυτό λειτουργεί σαν δίκοπο μαχαίρι επειδή ενώ από τη μία πλευρά νιώθεις ικανοποίηση που βλέπουν την καλύτερη πτυχή του εαυτού σου, από την άλλη μπαίνεις σε μια αέναη διαδικασία σύγκρισης.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι: από πού προκύπτει αυτή η σύγκριση; Προκύπτει από τη σκέψη ότι η ζωή ή το στυλ ή το σώμα ή η προσωπικότητα ενός ανθρώπου είναι καλύτερη από αυτή που βγάζουμε εμείς προς τα έξω. Αυτό συμβαίνει μόνο επειδή ο καθένας επιλέγει να προβάλλει την εικόνα του στα social media ακριβώς όπως θέλει. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σύγκρουση αυτή μεταξύ του “ατελούς” εαυτού και του τέλειου “άλλου” ενισχύουν κατά ένα σημαντικό βαθμό οι τάσεις της εποχής διότι όταν κάτι ακολουθεί τις τάσεις θεωρείται και ιδανικό. Έπειτα, η σύγκριση αυτή με τη σειρά της πλήττει την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων και ειδικά των νέων. Τα φίλτρα που ωραιοποιούν το πρόσωπο και το μεταμορφώνουν σε “ιδανικό” καθώς και οι “καταπληκτικές” ζωές των άλλων βάζουν σχεδόν όλους τους χρήστες του μέσου (ειδικά τα κορίτσια) να αναρωτηθούν γιατί δε διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά και γιατί δε ζουν αυτή τη ζωή, υποεκτιμώντας έτσι τα θετικά χαρακτηριστικά που ήδη έχουν.

Συνοψίζοντας, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία ή την ενίσχυση ανασφαλειών με εμάς τους ίδιους. Πέρα από τα θετικά που μας προσφέρουν μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση της αυτοεκτίμησης και έλλειψη αυτοπεποίθησης επειδή δημιουργούν την εντύπωση ότι κάποιος δεν είναι αρκετά καλός ή δεν ακολουθεί την τάση της εποχής. Η σύγκρουση αυτή μπορεί να επιλυθεί όταν ο κάθε χρήστης αναγνωρίζει ότι αυτά που βλέπει στο προφίλ κάποιου άλλου είναι ό,τι επιλέγει ο ίδιος να προβάλλει και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την πραγματικότητα όλης του της καθημερινότητας ή όλης του της εμφάνισης.

Οι εικόνες ανακτήθηκαν από το unsplash.com.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories