Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ή αλλιώς NLP.
Αναρτήθηκε από το www.unsplash.com

Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ή αλλιώς NLP.


Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός ή αλλιώς  NLP (Neurolinnguistic Programming), αφορά μια ψυχολογική προσέγγιση που επικεντρώνεται στην προσωπική εξέλιξη, την αυτογνωσία και την επικοινωνία. Έπειτα από επιστημονικές μελέτες, διαπιστώθηκε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ των νευρολογικών διαδικασιών, της γλώσσας και μοτίβων συμπεριφοράς που μαθαίνονται μέσω των εμπειριών και αυτά μπορούν να αλλάξουν ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Ο όρος προέρχεται από τα τρία σημαντικότερα στοιχεία που καθορίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά: το μυαλό (neuro), νευροδιαδίκτυο ως σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει και επεξεργάζεται πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον, δεύτερον, η γλώσσα (linguistics), η οποία εκφράζει τις εμπειρίες μας και τρίτον, τον προγραμματισμό (programming), δηλαδή τα πρότυπα λειτουργίας που υιοθετούμε στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μας. Συχνά, αποκαλείται η «Επιστήμη της Αριστείας», και ο Gestalt Richard Bandler και  ο γλωσσολόγος John Grinder, θεωρούνται οι “πατέρες” του NLP. O νευρογλωσσικός προγραμματισμός, αποτελεί εργαλείο εξέλιξης  και μέσο επαναπροσδιορισμού  πεποιθήσεων και συμπεριφορών. Ενισχύει τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, ωθώντας το άτομο να επιτύχει τους στόχους του.

Αρχικά, οι εμπειρίες μας είναι απόρροια μιας εσωτερικής διεργασίας που «λαμβάνει χώρα» στον εγκέφαλό μας και περιλαμβάνει τις αισθήσεις, συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Τα μηνύματα και τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε μέσω των αισθήσεων, διαπερνούν το νευρικό μας σύστημα, αξιοποιούν κάποια φίλτρα και καταλήγουν στον εγκέφαλο. Εκεί δημιουργείται μια εικόνα η οποία προκαλεί μια συναισθηματική κατάσταση και εν συνεχεία μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Με τη μεθοδολογία αυτή μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τις σκέψεις του και να συνειδητοποίησει τον τρόπο λειτουργίας τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να ελέγξει περιορισμούς που παρεμποδίζουν τους στόχους του. Επιπλέον, αποτελεί μια μέθοδο ελέγχου των συναισθημάτων, ώστε το άτομο να τα διαχειρίζεται ευκολότερα και να μην καταβάλλεται συναισθηματικά εύκολα.  Η αλλαγή τρόπου σκέψης αφορά μια διαδικασία του εγκεφάλου σε υποσυνείδητο επίπεδο και εκεί είναι που χρειάζεται το NLP.

Αναφορικά με τις τεχνικές και τις συνεδρίες του NLP Coaching, μέσω μεθόδων συμβουλευτικής συμβάλλουν σημαντικά για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αρχικά, η τεχνική της αποστασιοποίησης, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις νευρικότητας, έλλειψης αυτοπεποίθησης ή ντροπής σε πιθανή έκθεση σε μια κατάσταση. Αναγνωρίζοντας το συναίσθημα από το οποίο θέλουμε να απαλλαγούμε, προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε τον εαυτό μας ως παρατηρητές και σταδιακά να μεταβάλλουμε το αρνητικό συναίσθημα. Επίσης, η  μέθοδος της αναπαλαίωσης, χρησιμοποιείται σε αδιέξοδες ή αρνητικές καταστάσεις, μετατρέποντας το αρνητικό συναίσθημα σε θετικό αντικαθιστώντας τις δυσάρεστες σκέψεις μας με πιο ευχάριστες. Ακόμη, η τεχνική της αγκύρωσης ή αγκυροβόλησης δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ  συμπεριφοράς και συναισθήματος. Όταν επιθυμούμε να αισθανθούμε καλύτερα, προβαίνουμε στη κίνηση που γνωρίζουμε ότι θα μας επιφέρει το θετικό συναίσθημα. Με αυτό τον τρόπο, ανακαλώντας από τη μνήμη μια κατάσταση που μας προκάλεσε χαρούμενα συναισθήματα, αναβιώνουμε τη στιγμή εκείνη επαναφέροντας το ίδιο συναίσθημα. Μια άλλη μέθοδος είναι η σύνδεση, που  αφορά το συντονισμό και συγχρονισμό με τον ομιλητή σε μια γνωριμία. Είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους να έχουν κοινά σημεία με τους συνομιλητές τους, οπότε  ο εγκέφαλος ασυνείδητα καταγράφει τις ομοιότητες, μέσω «νευρώνων καθρεπτών» και δημιουργεί αίσθηση οικειότητας προς τους συνομιλητές. Η τεχνική αυτή είναι πολύ απλή και απαιτεί απλά τη μίμηση εκφράσεων και κινήσεων του συνομιλητή, πάντα ήπια και διακριτικά. Τέλος, εξαιρετική σημασία, παρουσιάζει το EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), το οποίο επιτρέπει το άτομο να θεραπευτεί από ψυχολογικά τραύματα του παρελθόντος. Η επανεπεξεργασία του τραύματος μέσω οφθαλμικών κινήσεων  και στη συνέχεια μέσω απτικών  ή και ακουστικών ερεθισμάτων, ενεργοποιούν τα μέρη του εγκεφάλου που ανακαλούν τραυματικά γεγονότα. Ο ειδικός και έμπειρος ψυχοθεραπευτής, αδιαμφισβήτητα μπορεί να συμβάλλει στην υποχώρηση των τραυματικών συναισθημάτων με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Εν κατακλείδι, ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός αναπτύσσει και εξελίσσει τις ικανότητες  και την ευελιξία του ατόμου και την κατανόηση διανοητικών διαδικασιών που υποκινούν την ανθρώπινη συμπεριφορά.  Είναι ιδανική μέθοδος καθώς προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία για την επιτυχία σε προσωπικό και επαγγελματικό  επίπεδο. Ο «προγραμματισμός», αφορά  τον έλεγχο των συνηθειών μας και κατά επέκταση τη πρόληψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών.  Είναι αξιόλογη η συμβολή του NLP για τη ψυχική υγεία του ατόμου, καθώς η υιοθέτηση θετικού τρόπου σκέψης, επιφέρει ψυχική ισορροπία, υγιείς συνθήκες επαγγελματικής  ζωής και δημιουργία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων .

Βιβλιογραφία:

Ελένη Τσαχάκη, «Τι είναι ο Υφογλωσσικός Προγραμματισμός;», Link

Αριστοτέλης Βαθής, «Τι είναι ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP;», Link

«Τι είναι το EMDR;», Travmatotherapeia.com, Link

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com