Νέο μέλος στην οικογένεια

Νέο μέλος στην οικογένεια


Η έλευση ενός νέου παιδιού στην οικογένεια αναμφισβήτητα αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός. Ωστόσο προκύπτει το ζήτημα της διαχείρισης του από τους γονείς, όταν ήδη υπάρχει ένα ή περισσότερα παιδιά στο σπίτι.

Συχνά τα παιδιά εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές, ζήλια, άρνηση, θυμό ακόμα και χειριστικά περιστατικά μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή του γονέα. Αισθάνονται ότι παύουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και ότι χάνουν την αγάπη των γονιών τους εξαιτίας αυτού του μικρού «εισβολέα».

Η οικογένεια, με την στενή και ευρεία έννοια, οφείλει να αντιμετωπίσει αυτές τις συμπεριφορές με σύνεση και μεθοδικότητα. Εξηγούμε στα παιδιά μας πόσο σημαντικό και ευχάριστο γεγονός είναι ότι πρόκειται να έρθει ένα νέο μέλος, τα ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις διαδικασίες που αφορούν το μωρό, στην προετοιμασία του σπιτιού πριν αυτό έρθει αλλά και στη φροντίδα του μετά. Έτσι δεν ακυρώνουμε τις ικανότητες του παιδιού μας, το βοηθάμε να νιώθει ενεργό μέλος της οικογένειας και του εμφυσούμε τα αισθήματα της ανυπομονησίας για το μωρό, της αγάπης και της τρυφερότητας.

Είναι καλό να μπαίνουμε στη θέση του παιδιού μας και να μην το ακυρώνουμε. Να καθόμαστε να συζητούμε μαζί του για ό,τι το απασχολεί σχετικά με το νέο μέλος και φυσικά να μην το συγκρίνουμε μαζί του. Τέλος είναι χρήσιμο να μην ξεχνάμε τις ανάγκες που έχει το παιδί μας ως μικρό παιδί και να μην το επιφορτίζουμε με επιπλέον υποχρεώσεις σαν να ήταν ενήλικος υπεύθυνος του μωρού.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories