Μήπως ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να μιλάς;

Μήπως ήρθε η στιγμή να αρχίσεις να μιλάς;


Έχεις σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις αν όλοι μας μιλούσαμε λίγο πιο ανοιχτά για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας;

Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι οι ανθρώπινες σχέσεις (είτε φιλικές, είτε ερωτικές) έχουν κάπου ένα μικρό κενό. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι το κενό αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μιλάμε ανοιχτά με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας για αυτά που νιώθουμε και σκεφτόμαστε.

Κάποιοι δεν μιλάνε για αυτά από φόβο.

  • Φόβο για το τι θα συμβεί μετά.
  • Φόβο μήπως ο άλλος δεν νιώθει ή σκέφτεται παρόμοια πράγματα με αυτούς και τελικά τον χάσουν και μείνουν μόνοι τους. Πράγμα που τις περισσότερες φορές δεν ισχύει γιατί σχεδόν πάντα υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας που μας αγαπάνε και δεν είμαστε ποτέ μόνοι μας.
  • Φόβο για το πως θα αντιληφθεί ο άλλος αυτό το «άνοιγμα» της καρδιάς και του μυαλού.
  • Φόβο μήπως ο άλλος το εκμεταλλευτεί και τους πληγώσει.
  • Φόβο μήπως πληγώσουν οι ίδιοι τον άλλον.

Όμως αυτό που δεν έχουν σκεφτεί οι περισσότεροι είναι το πως θα νιώσουν πραγματικά οι ίδιοι μετά από αυτήν την «κατάθεση ψυχής» και τι θα έχουν κερδίσει πραγματικά μετά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις στην αρχή μπορεί να νιώσουν ότι μίλησαν απότομα στον άλλον. Ότι του είπαν πράγματα που δεν περίμενε να ακούσει. Ότι τον έφεραν προ τετελεσμένου και ότι η μόνη του λύση ήταν να απομακρυνθεί.

Αλλά όταν περάσουν αυτές οι πρώτες σκέψεις τι πραγματικά έχεις αρχίσει να νιώθεις μέσα σου για αυτή σου την κίνηση; Νιώθεις πιο ανάλαφρος (σαν να σου έχει φύγει ένα βάρος), πιο γεμάτος και ελάχιστα πιο ολοκληρωμένος.

Αυτό μπορεί να το νιώσεις γιατί πλέον ξέρεις ότι δεν κρατάς τα χαρτιά σου κλειστά. Ξέρεις ότι έχεις δείξει ποιος πραγματικά είσαι και τι θέλεις αυτήν την χρονική στιγμή της ζωής σου. Ξέρεις πως πλέον από πλευρά σου δεν έχει μείνει κάτι άλλο να κάνεις απλά να περιμένεις να δεις την αντίδραση του άλλου, που μπορεί να μην είναι πάντα και αυτή που θα ήθελες.

Υπάρχει η περίπτωση να μην θέλετε ή να μην νιώθετε τα ίδια πράγματα με τον άλλον. Πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πολύ καλό που μιλήσατε γιατί πλέον μπορείτε να δείτε καθαρά την συνέχεια της σχέσης αυτής από εδώ και πέρα. Αν επιλέξετε να τερματίσετε αυτή τη σχέση στην αρχή θα σας πονέσει και θα σας στεναχωρήσει αυτό, αλλά να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να μην συνεχίσετε να έχετε αυτόν τον άνθρωπο πλέον στη ζωή σας παρά να υπάρχει αυτή η σχέση που μπορεί μονό να σας βασανίζει.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση όπου ο άλλος να σας ζητήσει λίγο χρόνο για να σκεφτεί ότι του είπατε με τελικό σκοπό να σας πει και αυτός με την σειρά του τις δικές του σκέψεις. Αυτό είναι απόλυτα λογικό. Γιατί μπορεί να μην είχε μπει στην διαδικασία πιο πριν να σκεφτεί αυτά που του είπατε.

Αλλά εδώ έρχονται κάποια άλλα ερωτήματα. Πόσο χρόνο μπορείς να περιμένεις; Μπορείς να αφήσεις την ζωή σου στάσιμη μέχρι να πάρεις κάποια απάντηση;

Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να θυμόμαστε ότι και η σιωπή είναι απάντηση. Γιατί υπάρχει η πιθανότητα ο άλλος να μην μπορεί να σου δώσει αυτό που έχεις ανάγκη αυτήν την χρονική στιγμή ή γιατί μπορεί να μην έχει το κουράγιο να σου πει ότι νιώθει ή γιατί μπορεί να είναι μπερδεμένος μέσα στις δικές του σκέψεις.

Αυτό που έχεις να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μαζέψεις τα κομμάτια σου, να βάλεις το μυαλό σου σε μια σειρά και να δεις τι έχεις να κάνεις από εδώ και πέρα. Να κοιτάξεις τα όνειρά σου, τους στόχους σου και πως θα μπορούσες να κάνεις την ζωή σου λίγο καλύτερη και λίγο πιο δημιουργική. Κοινώς, να επικεντρωθείς σε ΕΣΕΝΑ!

Αντιθέτως, υπάρχει και η περίπτωση όπου λίγο πολύ και ο άλλος νιώθει, θέλει και σκέφτεται τα ίδια με εσένα. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί η απόφαση είναι μια, συνεχίζεται να έχετε αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σας. Και έχοντας ήδη μια φορά ανοιχτεί θα σας είναι πιο εύκολο στην συνέχεια να το κάνετε πιο συχνά και χωρίς δεύτερες σκέψεις όπως επίσης μπορεί να γίνει και στον άλλον πιο εύκολο να σας ανοιχτεί κάποια στιγμή και να σας πει ότι σκέφτεται και νιώθει.

Αλλά πάντα να θυμάστε, όταν πάρετε την απόφαση να μιλήσετε οι πιθανότητες είναι 50-50. Να το έχετε πάντα στο μυαλό σας αυτό για να μην απογοητευτείτε μετά υπερβολικά αλλά και σε περίπτωση που πάνε όλα καλά η χαρά που θα νιώσετε θα είναι μεγαλύτερη.

Στην περίπτωση βέβαια που σας πάρει από κάτω, να σκέφτεσαι πως αν αυτός ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτά που του είπατε πως θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτά αν ξαφνικά άρχισε να τα βλέπει μπροστά του;

Τέλος, αυτό που θα ήθελα να θυμόμαστε όλοι είναι ότι δεν είναι προνόμιο μόνο των γυναικών (όπως δυστυχώς πιστεύουν πολλοί) το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου, αλλά καλό θα ήταν να γίνει προνόμιο όλων των ανθρώπων. Μήπως και με αυτόν τρόπο μπορέσουμε να γίνουμε λίγο πιο ειλικρινείς με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Γιατί όταν αποφασίσεις να μιλήσεις και να ανοιχθείς σε κάποιον για αυτά που νιώθεις και σκέφτεσαι σημαίνει ότι έχεις συνειδητοποιήσει και αποδεχτεί και εσύ ο ίδιος τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories