Μήπως είσαι θύμα ενός ναρκισσιστή;

Μήπως είσαι θύμα ενός ναρκισσιστή;


Ας τα πάρουμε από την αρχή… Τι είναι ναρκισσισμός ;

Ναρκισσισμός ή αλλιώς  ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι όταν ένα άτομο έχει την ιδέα ότι είναι υπερβολικά σημαντικός, όταν έχει την βαθιά ανάγκη για συνεχή προσοχή και θαυμασμό από τους άλλους και όταν δεν μπορεί εύκολα να δείξει ενσυναίσθηση για τους γύρω του.Όταν ένα άτομο έχει πέσει θύμα ενός ναρκισσιστή τότε λέμε πως πάσχει από σύνδρομο ναρκισσιστικού θύματος (Narcissistic Victim Syndrome, NVS).

Πολλές φορές ωστόσο τα ναρκισσιστικά θύματα δεν καταλαβαίνουν καν ότι είναι θύματα και αυτό γίνεται για διαφόρους λόγους τους οποίους θα εξηγήσουμε παρακάτω! Πριν από αυτό όμως ας αναλύσουμε περισσότερο τα σημάδια και τις συμπεριφορές ενός ναρκισσιστή (Σύμφωνα με την Melinda Smith, M.A) .

Μεγαλοπρεπή ιδέα για τον εαυτό τους

Μεγαλομανία είναι η προσδιοριστική λέξη του ναρκισσισμού. Οι ναρκισσιστές πιστεύουν πως είναι σημαντικοί, μοναδικοί και μόνο άλλοι σημαντικοί άνθρωποι μπορούν να τους καταλάβουν. Επιπλέον, πιστεύουν πως δεν τους αξίζουν οι καθημερινοί και συνηθισμένοι άνθρωποι, θέλουν να έχουν σχέσεις μόνο με άτομα “υψηλού επιπέδου”.

Χρειάζονται συνεχή προσοχή και θαυμασμό

Η αίσθηση μεγαλοπρέπειας ενός ναρκισσιστή είναι σαν ένα μπαλόνι που σταδιακά χάνει αέρα. Ένα κομπλιμέντο που και που δεν είναι αρκετό, έτσι οι ναρκισσιστές περιτριγυρίζουν τον εαυτό τους μόνο από άτομα που μπορούν να καλύψουν αυτές τους τις ανάγκες. Τέτοιες σχέσεις είναι πάντα μονόπλευρες, είναι πάντα για το τι μπορεί να κάνει ο θαυμαστής για το ναρκισσιστή και ποτέ το αντίθετο.

Τους λείπει η ενσυναίσθηση

Οι ναρκισσιστές ποτέ δεν αναπτύσσουν την ικανότητα να “μπαίνουν στα παπούτσια” του άλλου, με λίγα λόγια δεν έχουν ενσυναίσθηση. Βλέπουν τους άλλους ως αντικείμενα που υπάρχουν για ένα και μοναδικό σκοπό… να τους υπηρετούν.

Ακολουθώντας τα παραπάνω μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος φίλος, συγγενής, γνωστός σας είναι ναρκισσιστής. Εσείς όμως πως μπορείτε να ξέρετε αν είστε θύματα κάποιου ναρκισσιστή ?

Είναι καλοί μόνο στην αρχή

Σύμφωνα με έρευνα του 2019, αν βρίσκεστε σε μία ερωτική σχέση με ένα ναρκισσιστή τότε δεν είναι καθόλου περίεργο που τον/την ερωτευτήκατε. Στην αρχή είναι τόσο καλοί που αναρωτιέστε αν όντως είναι αληθινοί. Δώρα, αγάπη, τέλεια συμπεριφορά είναι πράγματα που θα κάνουν οι ναρκισσιστές στην αρχή μιας σχέσης έτσι ώστε να τους ερωτευτείτε για τα καλά. Μετά αρχίζουν τις χειριστικές τακτικές οι οποίες αντικαθιστούν τα δώρα και την αγάπη.

ερωτευμένο ζευγάρι
http://pixabay.com

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με τους ναρκισσιστές γονείς. Είναι καλοί μέχρι να κάνετε κάτι που δεν τους ευχαριστεί, από κει και πέρα αρχίζουν και αυτοί τις χειριστικές τακτικές.

Έχουν την ικανότητα να φαίνονται καλοί…στους άλλους

Οι ναρκισσιστές έχουν πάντα την ικανότητα να φαίνονται τέλειοι  προς τα έξω, όποιος δεν τους γνωρίζει σίγουρα θα υποθέσει πως είναι πολύ καλοί και ευγενικοί.

Για να πετύχουν αυτό τον σκοπό μπορεί να προβάλλουν εσάς ως τον κακό της υπόθεσης και αυτό το κάνουν :

  • Με το να θυμώνουν, να σας προσβάλλουν και να σας απειλούν, και όλα αυτά δημόσια.
  • Με το να μπλέκουν και άλλους στη συζήτηση και όλοι μαζί να σας κρίνουν.

Κανείς δεν σας πιστεύει

Η κακοποίηση των ναρκισσιστών μπορεί να είναι και δημόσια απλά είναι τόσο “επιφανειακή” που κανείς δε το καταλαβαίνει. Μερικές φορές ούτε εσείς δεν θα το καταλάβετε, απλά θα ξέρετε πως για κάποιο λόγο νιώθετε ένοχος και ότι εσείς έχετε κάνει κάτι λάθος.  Όταν θα πείτε στην οικογένεια ή τους φίλους σας τι περνάτε δε θα σας πιστέψουν γιατί οι ναρκισσιστές φαίνονται τόσο καλοί που είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο στους άλλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε την πίστη στους αγαπημένους σας και πολλές φορές να αναρωτιέστε αν όντως δεχτήκατε κακοποίηση ή όχι.

Νιώθετε απομονωμένος/η

απομόνωση
http://pixabay.com

Αν ούτε οι δικοί σας άνθρωποι σας πιστεύουν τότε σίγουρα θα νιώθετε μόνος. Αυτό σας αφήνει ευάλωτο σε περεταίρω κακοποίηση. Ο ναρκισσιστής θα προσπαθήσει με ευγένεια και με συμπόνια να σας πείσει ότι τίποτα δεν έγινε και αν οι δικοί σας άνθρωποι πιστεύουν το ίδιο, το πιο πιθανό είναι να το πιστέψετε και εσείς. Αν οι γονείς ή φίλοι λόγω της άγνοιας τους, πουν να δώσετε  στον ναρκισσιστή μια ακόμα ευκαιρία τότε το πιο πιθανό είναι να το κάνετε απλώς για να συμφωνήσετε με τους δικούς σας που τόσο έχετε ανάγκη.

Έχετε ανεξάρτητα φυσικά συμπτώματα

Η κακοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη και αυτά με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε φυσικά συμπτώματα, τέτοια μπορεί να είναι :

  • Αλλαγές στην όρεξη σας
  • Πόνους στο στομάχι και ναυτία
  • Πόνους στους μύες
  • Αϋπνίες
  •  Κούραση, εξάντληση

Το αλκοόλ ίσως είναι μια πολύ καλή λύση για αυτά τα συμπτώματα, κυρίως για τις αϋπνίες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση και μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Έχετε προβλήματα με τον να θέτετε όρια

Άτομα που δέχονται κακοποίηση από ναρκισσιστές έχουν συχνά πρόβλημα στο να θέτουν όρια. Όταν θα προσπαθήσουν να βάλουν όρια, οι ναρκισσιστές θα τους προκαλέσουν, θα σταματήσουν να τους μιλάνε ή και θα τους αγνοήσουν τελείως μέχρι να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Σε περίπτωση που τελειώσετε μια σχέση με ένα ναρκισσιστή, αυτοί θα σας παίρνουν τηλέφωνο και θα σας στέλνουν μηνύματα μέχρι να καταφέρουν να σας πείσουν να γυρίσετε πίσω. Εδώ πρέπει να τους αγνοήσετε τελείως και να ξεκαθαρίσετε στον εαυτό σας ότι έχετε τελειώσει μαζί τους.

Αναζητήστε βοήθεια

ψυχική θεραπεία
http://pixabay.com

Αν οι δικοί σας συνεχίζουν να μην σας πιστεύουν τότε θα οδηγηθείτε στην απομόνωση και πολύ πιθανό είναι να έχετε προβλήματα εμπιστοσύνης για πολύ καιρό.

Ψυχοθεραπευτές ειδικοί σε τέτοιου είδους κακοποίησης θα σας βοηθήσουν να

  • Να ελέγξετε τα φυσικά συμπτώματά σας
  • εξασκηθείτε στην τοποθέτηση ορίων
  • να ξαναβρείτε τον εαυτό σας

Και να θυμάστε πως η ψυχοθεραπεία δεν είναι ποτέ ντροπή. 

Πηγή : healthline.com

 

 

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories