Μια σύγχρονη μάστιγα.

Μια σύγχρονη μάστιγα.


Ετυμολογικά ο όρος κατάθλιψη προέρχεται από το ρήμα «καταθλίβω» που σημαίνει πιέζω πολύ, προξενώ βαθύτατη θλίψη.

Είναι μια από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές γνωστή στους ψυχιάτρους από αρχαιοτάτων χρόνων ακόμα απο την εποχή του Ιπποκράτη ο οποίος την είχε ονομάσει «μελαγχολία».

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει αρνητικά το συναίσθημα, τη σκέψη αλλά και τη λειτουργικότητα του ατόμου και κατ’επέκταση και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Διαφορές μεταξύ κατάθλιψης και θλίψης

Η θλίψη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που εκδηλώνεται μετά από κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Σε αντίθεση η κατάθλιψη χωρίς κανένα φανερό ερέθισμα κυριεύει το άτομο, του αφαιρεί την ενέργεια καθώς και το κίνητρο για κοινωνική επαφή και δραστηριότητα.

Γενετικοί παράγοντες. Για παράδειγμα στη περίπτωση των δίδυμων παιδιών αν ένας από τους δυο πάσχει από κατάθλιψη υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί η διαταραχή και στον άλλον.

Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες. Άτομα που έχουν βιώσει βία, παραμέληση, κακοποίηση ή που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι περισσότερο ευάλωτα στην εκδήλωση της διαταραχής. Η ίδια πιθανότητα υπάρχει αν στο οικογενειακό περιβάλλον των ατόμων ο ένας από τους δυο γονείς είναι καταθλιπτικός.

Προσωπικότητα. Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τα οποία καταβάλλονται από το άγχος ή έχουν αρνητικό τρόπο σκέψης είναι επιρρεπή στο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Στρεσσογόνα ή σημαντικά γεγονότα. Για παράδειγμα η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, διάφορα οικονομικά θέματα, η απώλεια εργασίας και η ανεργία μπορεί να πυροδοτήσουν τη διαταραχή.

Ορμονικές αλλαγές. Η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες

Ιστορικό άλλων διαταραχών. Το μετατραυματικό στρες και οι αγχώδεις διαταραχές συνήθως συνδέονται ή μπορεί να διαιωνίζουν την κατάθλιψη.

Φύλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στη ζωή τους έστω και μια φορά καταθλιπτικό επεισόδιο από ότι οι άντρες.

Κατάχρηση ουσιών. Τα ναρκωτικά και το αλκοοολ αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής διότι είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλαγές στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.

 

Πόσοι άνθρωποι φαντάζεστε ότι δείχνουν ευτυχισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα παλεύουν με καταθλιπτικές σκέψεις σε καθημερινή βάση;

Τα άτομα που παλεύουν με την κατάθλιψη τυπικά μένουν απομονωμένοι και η ζωή τους είναι δυσλειτουργική.

                                       Χαμογελαστή κατάθλιψη

Στην αγγλική γλώσσα είναι γνωστή ως <<smiled depression>>. 

Το χαμόγελο  είναι ένας μηχανισμός άμυνας, μια απόπειρα για αποφυγή των αληθινών συναισθήματων. 

Στην πραγματικότητα  μπορεί να πενθούν για μια αποτυχημένη σχέση, να παλεύουν με δυσκολίες στο εργασιακό τους περιβάλλον ή να μην έχουν εντοπίσει τον σκοπό της ζωής τους. 

Η θλίψη μπορεί να καλύπτεται από μια συνεχή γενική αίσθηση ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Άλλα συνήθη συμπτώματα «χαμογελαστής κατάθλιψης» είναι το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, η κόπωση, η ευερεθιστότητα, η απόγνωση και η απελπισία.

Τα άτομα που εμφανίζουν αυτή τη μορφή κατάθλιψης συνήθως κρύβουν την απόγνωση τους.Δυσκολεύονται  να κοιμηθούν, δεν βρίσκουν απόλαυση σε δραστηριότητες και μειώνεται η libido τους.

Ένας άλλος τρόπος να σκεφτούμε την «χαμογελαστή κατάθλιψη» είναι να τη δούμε ως μια μάσκα. Συνήθως αυτά τα άτομα καταφέρνουν να διατηρήσουν την εργασία τους, να ασχολούνται με το σπίτι και την οικογένειά τους επιτυχώς, να γυμνάζονται και να έχουν μια δραστήρια κοινωνική ζωή.

Φορώντας τη μάσκα, όλα δείχνουν υπέροχα.

Ωστόσο, πίσω από αυτή τη μάσκα υποφέρουν από :

Θλίψη

Κρίσεις πανικού

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αυπνία

Διαταραχές προσοχής και συγκέντρωσης

Αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου

Αλλαγή στις συνήθειες της διατροφής

Αύξηση του άγχους ακόμη και σε υπέρμετρο βαθμό.

Αποφυγή κοινωνικών σχέσεων (στις κοινωνικές σχέσεις χρειάζεται κάποιος να προσποιείται και να δείχνει ότι είναι καλά)

Απαισιοδοξία

Αίσθημα ματαιότητας

Συναισθηματικά ξεσπάσματα

Επίδειξη ακραίας τελειομανίας

Ανάγκη για πλήρη έλεγχο 

και τέλος δεν αποδέχονται οτι δυσκολεύονται.

Η βοήθεια ενός ειδικού θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του ατόμου που έρχεται αντιμέτωπος με τα παραπάνω και θα βάλει νέα θεμέλια στη σχέση με τον εαυτό του.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories