Τί να μην πεις στο LGBTQ+ παιδί σου.
Αναρτήθηκε από το www.pixabay.com

Τί να μην πεις στο LGBTQ+ παιδί σου.


Το σημερινό άρθρο εστιάζει σε ένα θέμα αρκετά επίκαιρο και έχει ως στόχο να ενημερώσει αλλά και να στηρίξει την LGBTQ+ κοινότητα. Ας εξοικειωθούμε όμως πρώτα με τον όρο LGBTQ+. Τα άτομα που ανήκουν στην κοινότητα αυτή είναι τα: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer συν τα άτομα με ποικίλες άλλες σεξουαλικές ταυτότητες όπως Non-binary, Asexual, Pansexual κ.ά. Θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσετε παραπάνω αυτούς τους όρους και να ενημερωθείτε πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού.

Έχοντας, λοιπόν, παρουσιάσει την παραπάνω κοινότητα, θα στραφώ κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε όλα εκείνα τα άτομα που ετοιμάζονται ή που έχουν μόλις «βγει από την ντουλάπα», κάνοντας το «coming out» τους. Πρόκειται για μια απόφαση αρκετά δύσκολη και ψυχοπιεστική, κατά την οποία τα άτομα δημοσιοποιούν στον περίγυρό τους την σεξουαλική τους ταυτότητα ή προσανατολισμό. Όπως καταλαβαίνουμε, σε μια κοινωνία με εδραιωμένες ακόμη προκατειλημμένες στάσεις και συμπεριφορές, μια τέτοια πράξη μπορεί να ταράξει αρκετά τη ζωή του ατόμου.

Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι καλούνται σε εκείνες την στιγμές να δείξουν την πραγματική τους αγάπη και στήριξη απέναντι στο αγαπημένο τους πρόσωπο που μάχεται να προστατέψει τον εαυτό του, αλλά και το ανθρώπινο δικαίωμα του στην ελευθερία και στην αγάπη, όπου κι αν αυτή προσανατολίζεται. Παρακάτω, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω ορισμένες συνθήκες και πράξεις που κυρίως το συγγενικό περιβάλλον και οι γονείς καλό θα ήταν να αποφεύγουν απέναντι στα LGBTQ+ παιδιά τους.

1. Το να πεις στο LGBTQ+ παιδί σου ότι “είναι απλά μια φάση”: Η φράση αυτή δίνει το μήνυμα ότι η αγάπη σου είναι υπό όρους. Δείχνεις ότι δεν πιστεύεις πως η κατάσταση που βρίσκεται το παιδί σου θα διαρκέσει πολύ και δεν της αποδίδεις την απαραίτητη σημασία. Το παιδί σου, όμως, μπορεί να δηλώνει ότι “Εγώ αισθάνομαι έτσι εδώ και πολύ καιρό και ποτέ δεν είπα τίποτα. Αυτός/ή/ό είμαι. Και αν δεν φύγει ποτέ; Θα συνεχίσεις να με αγαπάς και τότε;”. Το παιδί σου δεν θα αλλάξει αυτό που νιώθει επειδή εσύ δεν μπορείς να το αποδεχτείς. Αντιθέτως, θα νιώσει ότι δεν είσαι ένα άτομο που αισθάνεται ασφάλεια να ανοιχτεί.

2. Το να αφήνεις συγγενείς, φίλους και τον περίγυρο να μιλούν αρνητικά για τα LGBTQ+ άτομα μπροστά στο παιδί σου: Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το παιδί σου θα αισθάνεται ότι δεν είναι προστατευμένο. Ήδη θα έχει δεχτεί κάποια μορφή απόρριψης από τον κοινωνικό του περίγυρο, επομένως τέτοιες συμπεριφορές θα του δημιουργήσουν μεγαλύτερο ψυχικό φορτίο. Αν η οικογένεια και οι φίλοι, που αποτελούν την ασφαλή βάση, δεν είναι υποστηρικτικοί, τότε το άτομο θα κλειστεί ακόμη περισσότερο στον εαυτό του και θα αποξενωθεί.

3. Το να εμποδίζεις το παιδί σου να έχει φίλους LGBTQ+ άτομα: Δεν πρόκειται για ‘’κάτι’’ που είναι “μεταδοτικό”. Τα παιδιά εξερευνούν μόνα τους την σεξουαλικότητα τους στη διάρκεια της ζωής τους και το να τα αποτρέπουμε από τις “μη αποδέκτες μορφές σεξουαλικότητας” δεν θα τα οδηγήσει σε εκείνες που επιθυμούμε εμείς αποδεκτές. Μια τέτοια συμπεριφορά, μάλιστα, θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο το παιδί από τον περίγυρο που του συμπεριφέρεται έτσι.

4. Το να προσεύχεσαι να αλλάξει και να μπει στον “σωστό δρόμο”: Κι όμως , υπάρχουν αρκετοί που ακόμη και σήμερα προσεύχονται στο Θεό με την ελπίδα να σώσει το παιδί τους και να το ‘’επαναφέρει’’ στον δρόμο που πρέπει στη ζωή του. Η λογοκρισία και η προκατάληψη δεν φέρνουν την αλλαγή. Αντιθέτως, διώχνουν ακόμη πιο μακριά τους ανθρώπους. Καμία προσευχή και καμία παράκληση δεν θα αλλάξει αυτό που αισθάνεται το παιδί μέσα του, αφού δεν πρόκειται για κάποιο “κακό πνεύμα” από το οποίο πρέπει να απαλλαχθεί.

5. Το να προσπαθείς να το “βγάλεις” από μέσα του: Δυστυχώς, κάποιοι θεωρούν ότι χτυπώντας ένα θηλυπρεπές αγόρι, θα το κάνει πιο σκληρό και πιο “άνδρα”. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις νεαρών αγοριών και κοριτσιών, ανδρών και γυναικών που έπεσαν θύματα σωματικής βίας λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Οι συμπεριφορές αυτές είναι ανεπίτρεπτες και θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή προσπάθεια από όλους μας για να εξαλειφθούν.

6. Το να εμποδίζεις το παιδί σου να ντύνεται όπως το εκφράζει: Σίγουρα δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν σε άλλες εποχές με διαφορετικές αντιλήψεις να αποδεχτούν τις προτιμήσεις των νεότερων γενεών, ωστόσο πόσο σημαντικό θα ήταν για όλα τα άτομα να εκφράζονται όπως ακριβώς νιώθουν; Χρειάζεται θάρρος για να υποστηρίξει ένα γονιός την εμφάνιση του παιδιού του, ειδικά όταν δεν συμβαδίζει με τις κοινωνικές νόρμες, όμως πόση ανακούφιση νιώθει μέσα σου το παιδί σε αυτές τις καταστάσεις όταν βρίσκει υποστήριξη; Στο τέλος της μέρας τί έχει περισσότερη σημασία; Πώς αισθάνεται το παιδί σου ή ο κόσμος που σχολιάζει την εμφάνιση του; Έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος πάντοτε θα σχολιάζει και χωρίς καμία αφορμή.

7. Το να λες στο παιδί σου ότι δεν θες να συζητήσετε για LGBTQ+ θέματα: Στην ουσία, θα ήταν καλό να κάνετε τέτοιες συζητήσεις ώστε κι εσύ να μπορέσεις να συμβαδίσεις με τη ζωή του παιδιού σου. Σίγουρα θα έχεις αρκετές απορίες πάνω στο θέμα, οπότε το παιδί σου είναι εκεί να σου δώσει τις πληροφορίες και τις απαντήσεις που χρειάζεσαι κι έτσι να αισθανθεί κι εκείνο την ασφάλεια να μιλήσει και να εμπιστευθεί έναν δικό του άνθρωπο.

8. Το να αποκλείεις το παιδί σου από εκδηλώσεις με συγγενείς και φίλους: Φαντάζομαι πως αυτό που θες κι εσύ είναι να είσαι σύμμαχος με το παιδί σου. Δεν ωφελεί λοιπόν σε τίποτα να το αποκλείεις από συμβάντα, απλά για να μην “προκαλέσει”. Εξάλλου τί είναι προκλητικό και τί όχι; Ποιος το ορίζει αυτό; Το να δείχνεις στο παιδί σου ότι είσαι εκεί να το στηρίξεις και να το αγκαλιάσεις σε κάθε δύσκολη συνθήκη, είναι αυτό που θα σας φέρει πιο κοντά.

Μην ξεχνάμε πως, όταν τα LGBTQ+ άτομα βιώνουν την απόρριψη από τους συγγενείς και τους φίλους τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχικών διαταραχών. Η κατάθλιψη, το άγχος, οι τάσεις αυτοκτονίας και η χρήση ουσιών είναι μόνο μερικές από αυτές. Μόνο το 2021, υπολογίστηκε ότι το 42% των LGBTQ+ νέων σκέφτηκε σοβαρά να διαπράξει απόπειρα αυτοκτονίας.

Βαθιά μέσα σου ξέρεις τί πρέπει να κάνεις. Ενημερώσου για τα LGBTQ+ θέματα και λύσε τις απορίες σου. Δείξε στο παιδί σου ότι είσαι δίπλα του, υποστήριξε το μπροστά στα κακόβουλα σχόλια και απαίτησε τον σεβασμό από τον περίγυρο απέναντι του. Αγάπησέ το χωρίς όρους και αγκάλιασε το όταν θα αισθάνεται πιο ευάλωτο από ποτέ. Μην ξεχνάς, ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να είναι ευτυχισμένος σε αυτή τη ζωή. Με το να καταπιέζεται το μέσα μας, σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Δεν υπάρχει κανονικό και μη. Υπάρχουν επιλογές και τρόποι ζωής που κάνουν τον καθένα ευτυχισμένο, όπως εκείνος το ορίζει.

Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον στις επιλογές του σε αυτή τη ζωή. Ας δούμε τον απέναντι μας να χαμογελάει και ας χαρούμε κι εμείς. Ας δώσουμε αγάπη γιατί μόνο τότε θα πάρουμε κι εμείς. Ας γεμίσουμε την ψυχή μας με τις επιλογές που κάνουν εμάς να ονειρευόμαστε και να κοιτάμε μπροστά. Είμαστε οι επιλογές μας. Ας μας αγαπήσουμε γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε πραγματικά λοιπόν.

 

Βιβλιογραφία:
https://www.colouryouth.gr/terms/
https://www.thetrevorproject.org/survey-2021/
https://www.stonewall.org.uk/help-advice/coming-out/coming-out-advice-and-guidance-parents
https://www.familyequality.org/2018/06/01/what-to-do-and-not-do-when-your-child-comes-out-to-you/

Φωτογραφίες:
https://gr.pinterest.com/pin/71002131603219342/
https://lgbtfunders.org/newsposts/funding-for-lgbtq-children-and-youth/

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories