Ο κύκλος του άγχους και πώς να τον κλείσεις!

Ο κύκλος του άγχους και πώς να τον κλείσεις!


Πιθανότατα θα έχουν πέσει στην αντίληψή σου αμέτρητα άρθρα και θα έχεις φιλτράρει μία ολόκληρη γκάμα πληροφοριών όσον αφορά το άγχος. Σε επηρεάζει αρνητικά. Στην καθημερινότητά σου. Στη δουλειά σου. Στις σχέσεις σου. Ακόμη και στο μεταβολισμό σου. Στο πλαίσιο αυτό κατανοούμε ότι το άγχος δεν είναι τίποτα άλλο παρά εχθρός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αναφερόμαστε στο δημιουργικό άγχος, το οποίο κρατάει τον οργανισμό σε εγρήγορση αλλά το υπέρογκο βίωμά του μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Τί είναι όμως ο κύκλος του στρες;

Το άγχος είναι μία φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση του οργανισμού ως προς εξωτερικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία άμυνα που στόχο έχει την προστασία έναντι σε απαιτητικές καταστάσεις. Τα συμπτώματα που προκαλεί το άγχος είναι ψυχικά αλλά παρουσιάζονται και ως σωματικά. Δύσπνοια, ρίγος, τάση για συνεχόμενα λάθη, απαισιοδοξία, αίσθημα ανικανότητας. Το άγχος μοιάζει αρκετά με το θυμό. Ο θυμός υφίσταται για να μας δείξει την ύπαρξη αισθήματος δικαιοσύνης αλλά και να την προστατεύσει από εκείνους που θέλουν να την  υποβιβάσουν και να την καταπατήσουν. Η σωστή αντίδραση απέναντι στο άγχος ποικίλλει ανάλογα με τον άνθρωπο και οι περισσότεροι από εμάς είναι σε θέση να το βιώσουν, αλλά και κατάλληλα προετοιμασμένοι για να κλείσουν τον κύκλο του. Άμεσο επακόλουθο της αντίδρασης του άγχους αποτελεί η σκέψη για την αντιμετώπισή του. Πώς θα αντιστρέψεις και θα ολοκληρώσεις όμως τον κύκλο του στρες; Η απάντηση βρίσκεται στις απλές καθημερινές συνήθειες.

Το πρώτο βήμα είναι η διαπίστωση πως το άγχος είναι εδώ και θα μείνει έως ότου να κάνουμε εμείς κάτι για αυτό. Έπειτα, σημαντικό είναι να βρεθεί η κύρια πηγή από την οποία προέρχεται. Μπορεί να πρόκειται για μια στρεσογόνο κατάσταση, ένα κοντινό μας πρόσωπο που εκπέμπει μονίμως αρνητική ενέργεια, μία απαισιόδοξη σκέψη. Η ανακούφιση προέρχεται μέσω μίας σειράς προσεγγίσεων. Η ενασχόληση με ένα χόμπι για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση. Η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και η ενασχόληση με τη γιόγκα συμβάλλουν σημαντικά στην ψυχική ηρεμία και καταπολεμούν την εσωτερική ένταση. Παράλληλα, ο ύπνος δρα ως φυσική και αγχολυτική σωματική δραστηριότητα, αλλά ενισχύει ως ένα βαθμό την αποφυγή της κατάστασης. Κατά κοινή ομολογία, το άγχος που βιώνουμε εμείς το μεταδίδουμε και στους γύρω μας, τοποθετώντας και εκείνους στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Εάν λοιπόν παρατηρήσεις έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας σου και αναρωτιέσαι τι να κάνεις για αυτό, θυμήσου ότι υφίστανται διάφοροι τρόποι για να κλείσεις αυτόν τον κύκλο όσο πιο δημιουργικά και ήπια γίνεται.

 

Βιβλιογραφία

Ρέππα Δε. Γλυκερία, Τί είναι το άγχος και τί είναι το στρες;, PsychologyNow.grVita team, Πώς θα αντιστρέψετε τον κύκλο του στρες;. Vita.gr

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories