Γιατί τα παιδιά χρειάζονται κατοικίδια ζώα για δώρο τα Χριστούγεννα και όχι μόνο;
Αναρτήθηκε από το www.pexels.com

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται κατοικίδια ζώα για δώρο τα Χριστούγεννα και όχι μόνο;


Τα Χριστούγεννα σχεδόν ήρθαν! Και τι καλύτερο δώρο από ένα κατοικίδιο ζώο; Άλλωστε, τα κατοικίδια ζώα γίνονται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας μας και ένα πάρα πολύ ευχάριστο- όμορφο μέρος της ζωής μας.  Όμως γιατί τα παιδιά χρειάζονται τα κατοικίδια ζώα -ανεξάρτητα από το αν είναι δώρο-; Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να απαντήσω ακριβώς σε αυτή την ερώτηση.

Αρχικά, δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω, από τα οφέλη στην υγεία μας. Στο βιβλίο του ο Odean Cusack (Pets and Mental Health) αναφέρει ότι τα ζώα στην οικογένεια μας μπορούν να αυξήσουν τις ευκαιρίες για άσκηση, έξοδο και κοινωνικοποίηση. Συγκεκριμένα, το τακτικό περπάτημα ή το παιχνίδι με κατοικίδια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μας.  Άλλωστε, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια με κατοικίδια έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κοινές αλλεργίες και άσθμα.

Τα παιδιά με ζώα συντροφιάς  βγαίνουν περισσότερο έξω κάνοντας βόλτες, τρέξιμο και παιχνίδι.  Αυτό επιδρά πολύ θετικά στην κοινωνικοποίηση τους. Ακόμα, ένα κατοικίδιο ζώο αυξάνει την αίσθηση ευθύνης του παιδιού (με το να είναι υπεύθυνο για την τροφή, το νερό και το μπάνιο του ζώου).  Επί παραδείγματι, η διδασκαλία των παιδιών να φροντίζουν ένα γατάκι μπορεί να τα κάνει πιο συνεργάσιμα και περισσότερο πρόθυμα να μοιραστούν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών καθώς μελετούν αν το ζώο δρα ως «προστάτης» για το παιδί ή θέτει έναν γονικό ρόλο στο παιδί (σαν το ζώο να λέει χωρίς λόγια στο παιδί «πρέπει να με φροντίσεις»). Μάλιστα, η  φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου είναι και ένας αποδεκτός κοινωνικά τρόπος για τα αγόρια να “παίζουν με τους γονείς” – να εξασκούνται στην φροντίδα (αφού δεν μπορούν εύκολα να παίζουν με κούκλες π.χ.).

Ωστόσο, το παιδί σας μπορεί να αμελεί την φροντίδα του ζώου και να μην δείχνει την απαραίτητη προσοχή όσον αφορά τις υποχρεώσεις -βόλτα, τροφή, νερό κλπ. Για αυτό ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στο παιδί σας την υπευθυνότητα είναι με το παράδειγμα σας. Όταν εσείς σε μια κουραστική- εξοντωτική μέρα βρείτε χρόνο για τον τετράποδο φίλο σας τότε το παιδί σας θα καταλάβει την σημασία που έχουν οι υποχρεώσεις. Αργότερα, σταδιακά μπορείτε να αναθέτετε στο παιδί σας αρμοδιότητες για την τήρηση της υγιεινής και της υγείας του ζώου σας.

Με τους παραπάνω τρόπους το παιδί, ακόμα και σε μικρή ηλικία, μαθαίνει από πρώτο χέρι τι σημαίνει «εμπάθεια».  ‘Έτσι, με το να νιώθει βαθιά ταύτιση με τις ανάγκες (π.χ. για τροφή) του ζώου, θα μπορεί να δείξει την ανάλογη εμπάθεια στους ανθρώπους γύρω του.

Θα ήταν αδύνατο να μην αναφερθούν και άλλα οφέλη στην ψυχολογία των παιδιών από την κατοχή ενός ζώου συντροφιάς. Συγκεκριμένα, ένα κατοικίδιο θα βοηθήσει στην παρορμητικότητα που τυχόν έχει ένα παιδί. Η συντροφικότητα που μας χαρίζουν τα  κατοικίδια μπορεί να βοηθήσει  στη διαχείριση της μοναξιάς και της κατάθλιψης.  Επιπροσθέτως, γραφεία στην Ιαπωνία έχουν προσθέσει γάτες στους χώρους τους για την ανακούφιση του άγχους. Το γουργουρητό της γάτας έχει βρεθεί πως γαληνεύει άγχος και στρες! Έτσι, και στο παιδί σας, το κατοικίδιο θα βοηθήσει στις «δύσκολες» συναισθηματικά στιγμές.

Καταληκτικά, θα αναφέρω οφέλη που ενδεχομένως να έχει το κατοικίδιο στα σχολικά μαθήματα του παιδιού. Με αυτό εννοώ πως το παιδί θα μπορεί να λέει δυνατά το μάθημα στον/η πιστό/ή  του φίλο /η και έτσι θα τον εκπαιδεύει και αυτόν/αυτή! Συμπερασματικά, ένα παιδί οφείλει να έχει ένα κατοικίδιο ζωάκι αν δεν έχει ζητήματα υγείας που εμποδίζουν. Συμπερασματικά, η περίοδος των Χριστούγεννα είναι μια από τις καταλληλότερες περιόδους για να πάρετε την απόφαση και να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο!

Βιβλιογραφία

Pets and Mental Health, Odean Cusack, 1989

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories