Κατάθλιψη: Οι διαφορετικές εκδοχές της
Αναρτήθηκε από το www.pixabay.com

Κατάθλιψη: Οι διαφορετικές εκδοχές της


Η κατάθλιψη είναι ένας πολύ διαδεδομένος όρος που συχνά τα άτομα ταυτίζουν με την απλή θλίψη, την οποία μπορεί να βιώνει οποιοδήποτε υποκείμενο σε κάποια περίοδο της ζωής του. Όμως η κατάθλιψη με όρους ψυχολογίας αναφέρεται, είτε σε κάποια ψυχική διαταραχή, είτε σε συναισθήματα συνεχούς μελαγχολίας, απελπισίας, έντονης θλίψης και μείωσης της διάθεσης του κινήτρου για ζωή. Για να διαχωρίσουμε την κατάθλιψη ως συναίσθημα και ως διαταραχή, θα πρέπει να αναλύσουμε τους διαφορετικούς τύπους διαταραχών κατάθλιψης που υπάρχουν και έπειτα να περιγράψουμε τις διαφορετικές μορφές κατάθλιψης που μπορεί να βιώνονται από το άτομο. Για την ταξινόμηση των διαφορετικών ειδών κατάθλιψης  σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθεί το σύστημα DSM-5(Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών).

Βάσει του συστήματος DMS-5 υπάρχουν τρεις βασικές μορφές καταθλιπτικής διαταραχής, η μείζων κατάθλιψη, η δυσθυμική διαταραχή και η κυκλοθυμική διαταραχή. Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή εμπεριέχει τα συμπτώματα που αναφέραμε νωρίτερα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα σε άτομα του γυναικείου  φύλου. Πιο συγκεκριμένα, για να διαγνωστεί η μείζων κατάθλιψη θα πρέπει το υποκείμενο να παρουσιάσει τα εξής συμπτώματα για ένα διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων: Συναισθήματα κενότητας και θλίψης, ενοχής ή απόγνωσης και ένα γενικότερο αίσθημα δυστυχίας. Επιπρόσθετα, μπορεί να παρουσιαστεί μεταβολή στο βάρος του ασθενούς και διαταραχή του ύπνου, ενώ σε έντονες στιγμές μπορούν να υπάρξουν σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Το δεύτερο είδος καταθλιπτικής διαταραχής είναι αυτό της δυσθυμικής διαταραχής. Η συγκεκριμένη διαταραχή διαρκεί περισσότερο και δεν έχει τόσο έντονα συμπτώματα όσο η μείζων κατάθλιψη, όμως παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα και μπορεί να εμφανιστεί συνύπαρξη των δύο διαταραχών, καθώς και οι δύο κατατάσσονται στις επίμονες καταθλιπτικές διαταραχές. Συμπτώματα όπως είναι η αυπνία, το αίσθημα απελπισίας, η έλλειψη συγκέντρωσης και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, είναι πιθανό να παρουσιαστούν σε στις δύο προαναφερθήσες καταθλιπτικές διαταραχές. Το τελευταίο από τα βασικά είδη καταθλιπτικής διαταραχής, στο οποίο θα αναφερθούμε, είναι αυτό της κυκλοθυμικής διαταραχής. Η κυκλοθυμική διαταραχή είναι μια διαταραχήωμεταβολής της διάθεσης και έχει κοινά σημεία με την διπολική διαταραχή, ενώ το άτομο μπορεί να βιώνει τον συνδυασμό των δύο αυτών διαταραχών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν έντονες μεταβολλές της διάθεσης, χωρίς όμως το υποκείμενο να παρουσιάζει υπομανία, μανία και καταθλιπτικά επισόδεια. Επιπλέον, η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημακαι συχνά προκαλεί έντονα συμπτώματα άγχους στους πάσχοντες.

Εκτός όμως από τις παραπάνω καταθλιπτικέςδιαταραχές, η κατάθλιψη μπορεί να πάρει και διαφορετικές μορφές, όπως είναι αυτές της εποχιακής κατάθλιψης και της ψυχωσικής κατάθλιψης. Η πρώτη μορφή κατάθλιψης σχετίζεται με την αλλαγή των εποχών και κάνει την εμφάνιση της εντονότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Επιπρόσθετα, η καταθλιπτική αυτή διαταραχή εμφανίζεται εντονότερα στις γυναίκες και έχει την μορφή μια απλής διαταραχής της κατάθλιψη, η οποία μπαίνει εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας των υποκειμένων. Από την άλλη πλευρά, η ψυχωσική ή παραληρητική κατάθλιψη,εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσει οπτικές/ακουστικές παραισθήσεις και έντονες φοβίες οι οποίες, σε αντίθεση με τις διαταραχές ψύχωσης, γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή πως δεν είναι υπαρκτές. Άλλα συμπτώματα της παραληρητικής κατάθλιψης που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής είναι η διέγερση, η αϋπνία, το άγχος και η σωματική ακινησία. Σε οποιαδήποτε όμως από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι προς όφελος του ασθενή να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να μπορέσει να λάβει την βοήθεια που χρειάζεται ανάλογα με την κατάσταση την οποία βιώνει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ


Σε περίπτωση αυτοκτονικού ιδεασμού καλέστε στο: 1018 -24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories