Η Ιστορία της Ψυχολογίας του Μπλε!
Η Ιστορία της Ψυχολογίας του Μπλε!

Η Ιστορία της Ψυχολογίας του Μπλε!


Μπλε. Το χρώμα του καλοκαιριού. Ατενίζοντας το μπλε μειώνονται οι σφυγμοί, ελαττώνεται ο ρυθμός της αναπνοής και προσωρινά χαμηλώνει  και η πίεση του αίματος λένε οι γιατροί σύμφωνα με έρευνες τους. Το μπλε είναι ένα από τα βασικά χρώματα του ορατού φάσματος και θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της γαλήνης, της εμπιστοσύνης, της ελευθερίας, και της απόστασης.

Αλλά ποια είναι η ψυχολογία του; Γιατί λέμε «φόρα χάντρα θαλασσιά» ή ότι «αυτός είναι γαλαζοαίματος»; Έχει μαγικές δυνάμεις το μπλε και διώχνει το μάτι ή μήπως τα χταπόδια, οι αράχνες, οι καραβίδες και οι σκορπιοί -που έχουν μπλε αίμα- πρέπει να θεωρούνται βασιλείς;

Αφού μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι θα σας πάω ένα ταξίδι! Πάμε λοιπόν ως την Μέση Ανατολή. Ας θαυμάσουμε τις μπλε πόρτες των σπιτιών τους. Θα μου πείτε γιατί μπλε οι πόρτες; Μα γιατί εμποδίζουν την είσοδο κακών πνευμάτων! Αλλά αν θέλετε να πάμε και αλλού πάμε ως στην νοτιοδυτική Αμερική . Εκεί οι άνθρωποι συχνά θα δούμε βαμμένες τις οροφές στις βεράντες  μπλε για να διώχνουν τα φαντάσματα!

Όσο και αν όλοι οι συσχετισμοί με το μπλε χρώμα είναι θετικοί για τους ανθρώπους (όταν κοιτάζουμε ψυχρά μπλε και θαλασσιά χρώματα, στους περισσότερούς μας έρχονται στο νου ο ουρανός και τα ήρεμα νερά μιας κάποιας θάλασσας ή διακοπές σε εξωτικά νησιά). Τα έντομα, όμως, απωθούνται. Απόδειξη σε αυτό είναι ότι πριν την ανακάλυψη των ψυγείων χρησιμοποιούσαν το μπλε του κοβαλτίου σε κουζίνες και κελάρια γιατί ήξεραν πως τα έντομα, αντίθετα με τους ανθρώπους, δεν πλησιάζουν σε αυτό το χρώμα.

Το μπλε θεωρείται σύμβολο της πιστότητας, ελπίδας και πίστης από τα αρχαία χρόνια. Στον Χριστιανισμό και ιδιαίτερα στον Καθολικισμό, συνδέεται με την Παναγία. Από εκεί, μάλλον, προέρχεται και η παράδοση -σε κάποιους λαούς- να φέρουν κάτι μπλε επάνω τους οι νύφες. Έστω μια χάντρα θαλασσιά .

Αυτή η χάντρα θεωρείται πως εξουδετερώνει το «κακό μάτι». Και θα μου πείτε τώρα δεν προέρχεται αυτό από μια ιδεοληψία ότι: «θα μου κάνουν κακό και θα με «ματιάσουν» επειδή έβαλα το ωραίο μου φόρεμα»; Και η χάντρα αυτή δεν είναι μια απάντηση στην ιδεοληψία μου; Ένας άλλος καταναγκασμός; Μια ψυχοπαθολογία;

Όχι, αγαπητοί αναγνώστες και ξέρετε γιατί; Γιατί αν ήταν αυτό παραλήρημα  τότε και η θρησκεία θα έπρεπε να αποτελεί εξίσου. Όμως, το πιστεύουν πολλοί. Ψυχοπαθολογία θα ήταν αν νόμιζα πως αυτή η θαλασσιά χάντρα προστατεύει μόνο εμένα και κανέναν άλλον που τυχαίνει να φορά μπλε χάντρα. Μόνο σε μένα άλλωστε θα κάνουν κακό και λοιπά.

Και ο  όρος «μπλε αίμα»/ «γαλαζοαίματος»; Αυτός προέρχεται από τους αρχαίους Αιγυπτίους. Οι τελευταίοι θεωρούσαν ότι οι μπλε κιρσοί ήταν βασιλικό σημάδι,. Οι πλούσιες τότε γυναίκες , μάλιστα, σχεδίαζαν φλέβες στα πόδια τους με μπλε βαφή! Και μετά στην Ισπανία, οι Μαυριτανοί καθαρόαιμοι αριστοκράτες πίστευαν πως οι φλέβες τους ήταν πιο μπλε από αυτούς με μικτή καταγωγή και δη τους «κοινούς θνητούς».

Όμως μόνο τα χταπόδια, οι αράχνες, οι καραβίδες και οι σκορπιοί (όπως ανέφερα παραπάνω) έχουν μπλε αίμα. Και τι σημαίνει αυτό; Πως είναι αριστοκράτες;

Σημαίνει πως το αίμα τους  αντί για αιμοσφαιρίνη, περιέχει αιμοκυανίνη. Μια ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το κύτταρο και μετά στα όργανα των ζώων.  Έχει δύο άτομα χαλκού ως μεταλλική πρωτεΐνη. Αυτά τα δύο στοιχεία χαλκού δίνουν στο αίμα ένα μπλε χρώμα κατά την οξυγόνωση τους.

Σε αυτό το σημείο απλά θα σας ευχηθώ καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να με διαβάζεται από κάποιο κινητό ή tablet σε μια όμορφη και ήρεμη γαλάζια ακτή!

Καλό καλοκαίρι!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com