H τέχνη του να ακούς!
Αναρτήθηκε από το www.pixabay.com

H τέχνη του να ακούς!


Ο καθένας μας θα έχει σίγουρα παρατηρήσει σε μια συζήτηση, ότι πολλές φορές “οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με την πρόθεση να καταλάβουν. Ακούν με την πρόθεση να απαντήσουν” (C.Rogers). Θα έλεγα, μάλιστα, πως αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου. Το γεγονός, όμως, ότι εκείνο που αποζητούν οι άνθρωποι σήμερα είναι να ακουστούν οι δικές τους ιδέες, σκέψεις και προβληματισμοί σε μια κουβέντα, στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη αποτελεσματικών διαπροσωπικών σχέσεων.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τί συμβαίνει. Αρκετοί είναι εκείνοι που μπορεί να μιλούν και ώρες ατελείωτες για τα χιλιάδες προβλήματά τους, για τις δυσκολίες στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας με γονείς, συντρόφους ή φίλους, την αγωνία για μελλοντικούς στόχους, την ανασφάλεια για την ζωή τους. Ωστόσο, ως αντίκρυσμα πολλές φορές λαμβάνουν μια παθητική και αδιάφορη στάση από τον συνομιλητή τους, ο οποίος όντας απορροφημένος στις δικές του δυσκολίες, απλά περιμένει ώσπου να πάρει κι εκείνος σειρά στη συζήτηση. Όμως, εδώ που τα λέμε, δεν πρόκειται για συζήτηση. Ίσως καλύτερα, να απευθυνόμαστε σε μονολόγους που εναλάσσονται και προσπαθούν να επικρατήσουν ο ένας του άλλου. Μια τέτοια κατάσταση είναι αρκετά συχνή στην επικοινωνία πολλών ανθρώπων καθημερινά, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο την αξία του διαλόγου.

Ποιος δεν έχει ζήσει μια παρόμοια κατάσταση, όπου προσπαθεί να πιαστεί από μια κουβέντα του άλλου, με σκοπό να μιλήσει για τη δική του ζωή; Μην τυχόν και δεν προλάβουμε κι εμείς να πούμε όσα θέλουμε. Μη τυχόν και μας φάει όλο μας το χρόνο ο άλλος και δεν μπορέσουμε να δώσουμε χώρο στο “εγώ” μας και στον εαυτό μας. Νομίζω, ότι όλοι μας το κάνουμε που και που, έστω και ασυναίσθητα. Ή άλλοτε πάλι, όταν κάποιος μας μιλάει για μια δική του εμπειρία, εμείς θα σκεφτούμε συνειρμικά δικές μας καταστάσεις και στο τέλος θα καταλήξουμε να λέμε “συγγνώμη, αφαιρέθηκα..τι μου έλεγες;“. Καταλαβαίνουμε όλοι μας πόσο επιζήμιες είναι τέτοιες συμπεριφορές για τις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου φθείρονται όλο και περισσότερο. Έλλειψη διαλόγου, αδυναμία κατανόησης, απουσία ενσυναίσθησης, παθητική ακρόαση και αδιαφορία, είναι μερικές μονάχα από τις συνθήκες που συναντάμε στις σύγχρονες συζητήσεις.

Και μην ανησυχείς, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί το κάνεις. Ζεις μια καθημερινότητα πιεστική, όπου οι καταστάσεις τρέχουν, όλα είναι γύρω σου αυτοματοποιημένα και θέλοντας να προλάβεις να πεις όσα σε ταλαιπωρούν, η γλώσσα σου δεν σταματά. Δεν σε κατηγορώ. Κάνε μια παύση, όμως, εδώ και σκέψου. Πόσο σε βοηθάει αυτό; Οι σχέσεις σου με τους γύρω σου είναι λειτουργικές; Είναι αληθινές; Σε γεμίζουν απόλυτα οι στιγμές μαζί τους; Σε έβαλα μάλλον σε σκέψεις. Αυτό είναι καλό, μην σε φοβίζει. Γιατί από δω και πέρα θα προσπαθήσεις να αλλάξεις τις συνθήκες αυτές και να διορθώσεις ό,τι χρειάζεται.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί τί πρέπει να κάνεις. Θα μιλήσω για μια έννοια, την οποία θα αναλύσω μετά με μεγαλύτερη σαφήνεια. Αναφέρομαι, λοιπόν, στην “ενεργητική ακρόαση” και στο τί αυτή συνεπάγεται. Η ενεργητική ακρόαση, είναι μία από τις πιο βασικές δεξιότητες επικοινωνίας, η οποία συμβάλλει στην επίτευξη μιας αληθινής και ουσιαστικής διαπροσωπικής σχέσης. Με απλά λόγια, η ενεργητική ακρόαση αναφέρεται στην ικανότητά μας να ακούμε προσεκτικά την οπτική γωνία του άλλου. Μπορώ κι εγώ να αποκτήσω αυτή την ικανότητα; Φυσικά και μπορείς! Πάμε να δούμε πώς.

Αρχικά, το σημαντικότερο είναι να θες πραγματικά να ακούσεις τί έχει να σου πεί ο συνομιλητής σου και να θες να καταλάβεις το σκεπτικό του. Έπειτα, πρέπει να μάθεις να ηρεμείς το μυαλό σου, ώστε να μην επικεντρώνεσαι μόνο στα δικά σου ζητήματα και να μην ανυπομονείς να εξωτερικεύσεις τις δικές σου σκέψεις. Αντίθετα, έχε τα αφτιά σου ανοιχτά για όσα πραγματικά λέει ο συνομιλητής σου. Ή μάλλον, για όσα δεν λέει. Επικεντρώσου, με αυτόν τον τρόπο, στα συναισθήματά του, στο τί νιώθει όσο σου μιλάει και στο πώς εκφράζεται, μέσω του τόνου της φωνής του, της στάσης του σώματός του, των βλεμμάτων και των κινήσεων του. Ίσως, μάλιστα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια το συγκεκριμένο, αφού εκεί θα φανεί αν όντως έχεις ενσυναίσθηση και μπορείς να κατανοήσεις και να συναισθανθείς απόλυτα αυτά που ακούς. Και μην ξεχνάς, αν όντως συναισθάνεσαι, δείξτο, με απλούς τρόπους. Η διατήρηση οπτικής επαφής, τα νεύματα προσοχής και κατανόησης θα βοηθήσουν αρκετά σε αυτό το σημείο. Εξίσου σημαντικό είναι να μάθεις να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις. Αν κάτι δεν είναι απόλυτα κατανοητό, θέσε ορισμένες ερωτήσεις ανατροφοδότησης που θα δείξουν το γνήσιο ενδιαφέρον σου για τη συζήτηση. Πρόκειται για μια τεχνική ιδιαίτερα σημαντική για κάθε διαπροσωπική σχέση. Οι ενεργητικοί ακροατές δείχνουν απόλυτο σεβασμό στα λεγόμενα του άλλου, ακούνε πραγματικά τί έχει να τους πει, ενώ μιλάνε έπειτα από μια μεγάλη παύση, όπου και γίνεται αντιληπτό ότι μπορούν να πάρουν εκείνοι τον ρόλο του ομιλητή.

Η τέχνη της “ενεργητικής ακρόασης” ή αλλιώς η τέχνη “του να ακούς” είναι ένα χάρισμα! Σε μια καθημερινότητα που όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα και ο κόσμος αποξενώνεται όλο και περισσότερο, ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ασφαλείς και αληθινές τις σχέσεις μας με τους γύρω μας. Μην ξεχνάμε ότι οι ουσιαστικές σχέσεις με τα δικά μας άτομα μπορούν να μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο σίγουρους για τον εαυτό μας. Φαντάσου, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου, αν οι σχέσεις σου ήταν πιο αληθινές;

Ας κάνουμε όλοι μας, λοιπόν, ένα δώρο σε μας και στους γύρω μας. Ας ακούσουμε αληθινά αυτό που έχουν να μας πουν και ας τους δώσουμε αυτό που τους λείπει, κάποιον να τους ακούσει με την καρδιά του. Και να είμαστε σίγουροι, ότι έτσι αληθινά θα μας ακούσουν κι εμάς μετά.

Sources:https://www.gametree.gr/2015/12/10/effective-listening-energitiki-akroasi/

Photos:https://dontgiveupworld.com/quote-biggest-communication-problem-is-we-listen-to-reply-not-understand/https://stateofformation.org/2019/01/the-art-of-listening/

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories