Η σύνδεση με τη φύση

Η σύνδεση με τη φύση

_______________________________________________________________________________

Η σύνδεση με τη φύση είναι απαραίτητη για την σωματική και ψυχική μας υγεία. 

Με το όρο φύση εννοούμε τον φυσικό κόσμο, οποιοδήποτε δηλαδή σημείο της Γης δεν έχει υποστεί παρέμβαση από τον άνθρωπο. Για να έρθουμε σε επαφή με την φύση είναι αναγκαίο να έχουμε πρόσβαση σε αυτή καθώς και να συνδεθούμε πραγματικά με τον φυσικό χώρο.

Είναι γεγονός ότι με το πέρασμα των χρόνων η επαφή μας με την φύση ελαττώνεται. Συνηθίζουμε να περνάμε περισσότερη ώρα μπροστά από μια οθόνη παρά να συνδεόμαστε με το φυσικό περιβάλλον. Ποια θα ήταν όμως τα αποτελέσματα μιας πιο συχνής επαφής με την φύση και πώς αυτό μπορεί να μας οφελήσει;

Κάποιος που έχει περάσει χρόνο στη φύση μπορεί να κατανοήσει τις θεραπευτικές ικανότητες που έχει το φυσικό περιβάλλον. Ένας περίπατος στο δάσος πρωτίστως εγείρει όλες μας τις αισθήσεις. Τα διαφορετικά οπτικοακουστικά ερεθίσματα μάς επιτρέπουν να νιώσουμε θετικά συναισθήματα και να γευτούμε νέες εμπειρίες. Η φύση, ακόμα, έχει την δυνατότητα να μας ενώνει με τους συνανθρώπους μας, οδηγώντας μας στο να χτίζουμε ουσιαστικότερες σχέσεις.

Περνώντας κανείς χρόνο στη φύση μπορεί να εξασκήσει την ενσυνειδητότητα. Πρόκειται για την επίγνωση που προκύπτει από την εκούσια και προσεκτική εστίαση σε κάτι συγκεκριμένο (όπως το θρόισμα των φύλων και το κελάηδισμα των πουλιών). Η ενσυνειδητότητα μας βοηθάει να βιώσουμε την κάθε στιγμή στο μέγιστο.

Τέλος, στην επαφή μας με την φύση θα συνειδητοποιήσουμε κατά πόσο υιοθετούμε φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές και ποια είναι η σημασία της φροντίδας του περιβάλλοντος. Σεβόμενοι περισσότερο το περιβάλλον θα δώσουμε πίσω όσα εκείνο μας προσφέρει απλόχερα.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories