Η κούραση από την ενημέρωση: «Information Fatigue»
Photo by pexels.com

Η κούραση από την ενημέρωση: «Information Fatigue»

Στη σύγχρονη εποχή η ενημέρωση είναι πιο εύκολη και πιο άμεση από ποτέ. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ειδήσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, οποιαδήποτε στιγμή. Αν και αυτό αποτελεί αναμφίβολα επίτευγμα, η συνεχής έκθεση σε ειδήσεις –συχνά αρνητικές ή δραματικές– έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική μας υγεία, οδηγώντας σε αυτό που πολλοί περιγράφουν ως «κούραση από την ενημέρωση» ή αλλιώς «Information Fatigue».

Οι ειδήσεις δεν είναι, απλώς, πληροφόρηση. Συχνά συνεπάγονται και συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη ή ακόμα και φόβο. Οι ειδήσεις για φυσικές καταστροφές, οικονομικές κρίσεις, κοινωνικές συγκρούσεις ή πολέμους είναι σχεδιασμένες να τραβούν την προσοχή, το οποίο ωστόσο μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιβαρυντικό και εξαντλητικό για την ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, το αίσθημα ότι συνεχώς συμβαίνει κάτι κακό εντείνεται, εφόσον αποκλείονται ευχάριστα και ξεκούραστα νέα. Επιπλέον, διεξάγεται υπερφόρτωση πληροφοριών, η οποία αποδεδειγμένα δυσχεραίνει τη διαχείριση της καθημερινότητας. Όταν φορτωνόμαστε με έναν υπέρογκο όγκο πληροφοριών, εκ των πραγμάτων αποπροσανατολιζόμαστε από άλλες δραστηριότητες και δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις το ίδιο εύκολα (analysis paralysis). Πέρα από την ψυχική εξάντληση, η συνεχής ενημέρωση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανήμποροι. Όταν βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις για προβλήματα, που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, αναπτύσσεται μια αίσθηση αδυναμίας, ότι δηλαδή δεν έχουμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε με κάποιον τρόπο.

Πώς να αντιμετωπίσουμε την κούραση από την ενημέρωση;

Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά και η ενημέρωση αποτελεί μια δραστηριότητα. Έτσι, όπως και κάθε δραστηριότητα, χρειάζεται μέτρο. Αποδεχόμαστε πως είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε, αλλά όχι σε σημείο που υπερβαίνει τα προσωπικά μας όρια. Πώς θα προτάξουμε, λοιπόν, την ψυχική μας υγεία χωρίς να νιώθουμε αποκλεισμένοι από την κοινωνική γνώση;

  • Ορίστε χρονικά όρια στην ενημέρωση: Περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε στις ειδήσεις, για παράδειγμα 30 λεπτά την ημέρα. Αυτό αρκεί για να παραμένετε ενήμεροι γύρω από τα βασικά γεγονότα της επικαιρότητας χωρίς να κατακλύζεστε από πληροφορίες.
  • Αναζητήστε θετικά νέα: Υπάρχουν πλατφόρμες που δημοσιεύουν μόνο θετικές ειδήσεις. Μπορείτε να τις αναζητήσετε για να λάβετε τη δόση αισιοδοξίας που έχετε ανάγκη και να βεβαιωθείτε πως τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στον κόσμο δεν είναι μόνο αρνητικά.
  • Αποφύγετε την ενημέρωση πριν τον ύπνο: Η έκθεση σε έντονες ειδήσεις και σε στρεσογόνα γεγονότα πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει άγχος και αϋπνία. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική ισορροπία και οφείλετε να βοηθήσετε στην ομαλή λειτουργία του.
  • Επιλέξτε αξιόπιστες πηγές: Θυμηθείτε πως πολλά μέσα ενημέρωσης επιλέγουν σκόπιμα τη δραματοποίηση και την υπερβολή. Για να προφυλάξετε τον εαυτό σας από τη σύγχυση των πληροφοριών, επιλέξτε υπεύθυνα τα μέσα από τα οποία θα ενημερωθείτε.
  • Κάντε ψηφιακή αποτοξίνωση: Εάν νιώθετε υπερφορτωμένοι, δοκιμάστε να αποσυνδεθείτε για λίγες ώρες ή και μέρες. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αποσπάτε οι ίδιοι τον εαυτό σας από την ενημέρωση. Κλείστε την τηλεόραση όταν δεν παρακολουθείτε και περιορίστε τις ώρες χρήσης του κινητού σας.

Η ενημέρωση είναι σημαντική αλλά δεν χρειάζεται να είναι αδιάκοπη. Το να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας είναι χρήσιμο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να προστατεύουμε την ψυχική μας ισορροπία!

Βιβλιογραφία:

Kabachinski, J. (2024). Coping With Information Fatigue Syndrome. Ανακτήθηκε από: https://array.aami.org/doi/pdf/10.2345/0899-8205%282004%2938%5B209%3ACWIFS%5D2.0.CO%3B2.

Αρχισυνταξία και επιμέλεια άρθρου: Παρή Πατσαρούχα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com