«Γύμνασε» την ψυχολογία σου.

«Γύμνασε» την ψυχολογία σου.


Η σωματική άσκηση έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και έχει κερδίσει ισχυρή θέση στη σύγχρονη κοινωνία για την αποδεδειγμένη επίδρασή της τόσο στην ανθρώπινη φυσιολογική λειτουργία, όσο και στη διανοητική και ψυχολογική ευεξία.

Πολύ συχνά ακούμε ανθρώπους να παραπονιούνται για την κακή στάση σώματος που υιοθετούν λόγω της εργασίας τους και για τον πόνο στην πλάτη ή στα χέρια που αυτή προκαλεί. Ξεκινώντας κάποιο άθλημα ή πηγαίνοντας τακτικά στο γυμναστήριο, οι πόνοι και αυτού του είδους τα προβλήματα σταδιακά φθίνουν. Τί γίνεται όμως με τους ανθρώπους που εκτός από πόνους στο σώμα, «υποφέρουν» από άγχος και ψυχική κούραση εξαιτίας των βεβαρημένων εργασιακών υποχρεώσεων;

Σκεπτόμενοι ότι μετά τη δουλειά, πρέπει να βρουν χρόνο να ασκήσουν και κάποια δραστηριότητα, οι άνθρωποι οργανώνουν καλύτερα το πρόγραμμά τους  και φροντίζουν, ώστε η μέρα τους να μην τελειώνει με το που φεύγουν από την εργασία τους. Κρατούν λίγη ενέργεια ως απόθεμα, για να το εξαντλήσουν σε κάτι άλλο δημιουργικό. Το άτομο που αθλείται νιώθει ότι εκτονώνεται, αποβάλλοντας όσο γίνεται την αρνητική ενέργεια που έχει συσσωρευτεί λόγω του καθημερινού φόρτου εργασίας και του άγχους, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του. Αποκτά συνήθως καλύτερη εντύπωση για την εικόνα του εαυτού, ακόμα και αν δεν αλλάζει κατά πολύ στην πραγματικότητα. Επομένως,  αποδεδειγμένα η αυξανόμενη σωματική άσκηση οδηγεί στη βελτιωμένη φυσική κατάσταση και σε άλλες φυσιολογικές και ψυχολογικές προσαρμογές. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι το άτομο κοινωνικοποιείται στους αθλητικούς χώρους και αναπτύσσει διαπροσωπικές σχέσεις με τους συναθλούμενούς του.

Καταλήγοντας, η θετική ενασχόληση με τη γυμναστική εν γένει, όταν σχετίζεται με κίνητρα, όπως η ευχαρίστηση, η κοινωνικοποίηση, η αντιμετώπιση άγχους αλλά και η βελτίωση της αυτοεκτίμησης του ατόμου έχει πολλά να προσφέρει. Καλό είναι να εντάξουμε όλοι στο πρόγραμμά μας τη γυμναστική –όσο αυτό μας επιτρέπεται και αποφεύγοντας τις υπερβολές- και αμέσως θα παρατηρήσουμε αποτελέσματα, τόσο στη φυσική μας κατάσταση όσο και στην ψυχική μας υγεία. Επίσης, ενδέχεται να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί στις προκλήσεις που πρέπει καθημερινά να φέρουμε εις πέρας.

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories