Γενναιοδωρία
Γενναιοδωρία

Γενναιοδωρία


Από τις λέξεις γενναίος και δώρο: Ο άνθρωπος που ενσυνείδητα δίνει χωρίς να υπολογίζει τι θα πάρει πίσω.

Ποια είναι τα θετικά όμως; Γιατί να δώσει κανείς χωρίς να ξέρει ότι θα του επιστραφεί κάτι; Τα ερωτήματα αυτά είναι καίριας σημασίας και μας βοηθούν στην κατανόηση της λέξης αυτής που αποτελεί ύψιστη αρετή.

Η γενναιοδωρία είναι κάτι σπάνιο και δύσκολο για να κατακτηθεί. Κάποιος που δίνει απλόχερα θα συναντήσει τον αποδέκτη με έκπληξη στο πρόσωπό του. Είναι μια πράξη ευγένειας, μεγαλοκαρδίας και πλούτου ψυχής στην οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι. Η γενναιοδωρία αναζητεί τον αποδέκτη της, ο οποίος με την σειρά του θα νιώσει την ευτυχία ή την χαρά, που έχει τόση δύναμη ώστε να μετατρέψει και τον ίδιο σε κάτι ανάλογο ή παρόμοιο. Αυτό οφείλεται στο ότι η αρετή της γενναιοδρίας είναι πανίσχυρη και μεταδοτική.

Στη φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βρετανού πρωθυπουργού και Νομπελίστα “Κερδίζεις τα προς το ζην από αυτά που παίρνεις. Κερδίζεις τη ζωή από αυτά που δίνεις” είναι σαφής η σύνδεση της γενναιοδωρίας με την ίδια τη ζωή και κυρίως το ευ ζην.

Όταν προσφέρουμε βοήθεια σε κάποιο συνάνθρωπό μας, στον εγκέφαλο εκκρίνεται η ορμόνη της οξυτοκίνης, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Η επίδραση της είναι φανερή, καθώς εκείνη την στιγμή αισθανόμαστε κύματα χαράς να μας κατακλίζουν. Όλα αυτά βεβαίως αποτυπώνονται στο πρόσωπό μας. Ο συνάνθρωπός μας ως δέκτης της καλής μας πράξης και βλέποντας την χαρά και την αγάπη που εκπέμπουμε, αισθάνεται ασφάλεια και μπορεί να μας εμπιστευτεί. Ακολουθεί βεβαίως η ανακούφισή του και λογικά η έκφραση ευγνωμοσύνης.

Η γενναιοδωρία, λοιπόν, εμπεριέχει κάτι το ηρωικό. Είναι μια συμπύκνωση, μια αποτύπωση της ύπαρξης και του πνεύματος.

“Υπάρχει ένας υπέροχος μυστικός κανόνας στη φύση, που ορίζει πως τα τρία πράγματα που ποθούμε περισσότερο στη ζωή μας, ευτυχία, ελευθερία, πνευματική γαλήνη, τ’ αποκτούμε πάντα αφού πρώτα τα προσφέρουμε εμείς σε κάποιον άλλο”.

 

https://www.maxmag.gr/psychologia/genneodoria-o-dromos-pros-tin-eftychia/

https://www.kathimerini.gr/opinion/699287/gennaiodoria/

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories