Φρόνηση: Τι είναι τελικά;

Φρόνηση: Τι είναι τελικά;


Λέγεται πως «πρέπει να δρούμε με φρόνηση». Η λέξη προέρχεται από το ρήμα φρονέω-ώ των Αρχαίων Ελληνικών που σημαίνει γνωρίζω, σκέφτομαι, διανοούμαι.

Φρόνηση σημαίνει να δρούμε με λογική, σύνεση και ωριμότητα.

Η λογική μελετά τους διάφορους τρόπους συλλογισμού. Εστιάζει στην χρήση των έγκυρων και την αποφυγή των εσφαλμένων συλλογισμών. Η σύνεση με την σειρά της μάς υποδεικνύει την λογική και την αυτοσυγκράτηση. Προτείνει δηλαδή να δρούμε κάτω από σοφία και όχι παρεσυρμένοι από ακραίες σκέψεις και συναισθήματα. Να ζυγίζουμε τις καταστάσεις και μετά από συλλογισμό να προβαίνουμε σε πράξεις. Η ωριμότητα που προέρχεται από το επίθετο ωραίος (δηλ. αυτός που παράγεται την κατάλληλη εποχή) δηλώνει την πλήρη ανάπτυξη όλων των πτυχών του ατόμου που συντελείται στο πέρασμα του χρόνου με την απόκτηση εμπειριών.

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω θα μπορέσουμε να αποφύγουμε λάθη που πιθανώς να επηρεάσουν τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους αλλά και εμάς.

Είναι πολύ συχνό η αντίδραση εν βρασμώ ψυχής να οδηγήσει σε λόγια που θα πληγώσουν τον συνάνθρωπό μας και στην πραγματικότητα δεν θα μας κάνουν ούτε εμάς τους ίδιους να αισθανθούμε καλύτερα. Σταματώντας πριν μιλήσουμε για να σκεφτούμε καλύτερα αυτό που θα πούμε, να κατανοήσουμε έπειτα τα συναισθήματά μας και να τα μοιραστούμε ή όχι, θα μας βοηθήσει να λύσουμε πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε ότι οτιδήποτε λέμε επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αρνητικών λέξεων για τους εαυτούς μας ή για τους άλλους συνεπάγεται έναν γενικευμένο αρνητικό τρόπο σκέψης. Η λογική, η σύνεση και η ωριμότητα θα μας διδάξουν ότι δεν χρειάζεται να εμμένουμε στα αρνητικά που από φύσης τείνουμε να υπογραμμίζουμε.

Πηγές:

https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%89

Γιατί χρειάζεται να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε;

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories