Φοβάσαι να αποτύχεις;

Φοβάσαι να αποτύχεις;


Οι άνθρωποι είμαστε από την φύση μας προγραμματισμένοι να κυνηγάμε την επιτυχία. Η οικογένεια , το σχολείο, μας διδάσκουν από μικρή ηλικία ότι η επιτυχία επιβραβεύεται. Ωστόσο, οι μικρές ή μεγάλες ματαιώσεις, που οδηγούν τελικά σε μια επιτυχία, έχουν βαθύτερο νόημα.

  Το κυνήγι της επιτυχίας είναι η αιτία των  αισθημάτων του άγχους, της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας. Και αυτό γιατί; Επειδή, φοβόμαστε , αγχωνόμαστε και θλιβόμαστε βαθιά στην σκέψη του αντίθετου ενδεχομένου, δηλαδή της αποτυχίας. Όμως, αυτά τα ίδια αισθήματα δεν είναι που μας οδηγούν, πολύ συχνά, στην αποτυχία;

Με λίγα λόγια , τοποθετούμε τον εαυτό μας σε έναν φαύλο κύκλο , κατά τον οποίο, κυνηγάμε την επιτυχία τόσο πολύ, ώστε να αγχωνόμαστε έντονα στην σκέψη της αποτυχίας και τελικά αυτό το άγχος να μας οδηγεί στην αποτυχία.

  Πως μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Είναι σημαντικό να απομυθοποιήσουμε την έννοια της επιτυχίας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν κατανοήσουμε τις πολλές ευεργετικές συνέπειες της αποτυχίας.

  Τι καλό μπορεί να φέρει η αποτυχία; Μια ματαίωση, σίγουρα προκαλεί, απογοήτευση καθώς διαψεύδονται οι προσδοκίες μας. Είναι ανθρώπινο να μην χαιρόμαστε με μια αποτυχία. Ωστόσο, επειδή ακριβώς η αποτυχία προκαλεί απογοήτευση, μας δημιουργεί ερωτηματικά. Γιατί απέτυχα; Τι έκανα λάθος; Τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά; Έτσι, αφότου περάσει το πρωταρχικό σοκ που βιώνουμε , θα διανύσουμε μια περίοδο αποδοχής και συνειδητοποίησης. Κατά την οποία, βρίσκουμε απαντήσεις στα ερωτηματικά που θέσαμε στον εαυτό μας και συνειδητοποιούμε τι συνέδραμε σε αυτή την αποτυχία. Για παράδειγμα, διανύοντας την περίοδο των πανελληνίων αποκτούμε, συχνά, μια λαθεμένη εικόνα των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μας. Έτσι, όταν ενώ πιστεύουμε πως θα επιτύχουμε , αντίθετα αποτυγχάνουμε η ματαίωση είναι τεράστια και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς «γκρεμίζεται» το όνειρο που είχαμε χτίσει στο μυαλό μας .Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και σταδιακά, όταν ο καθένας είναι έτοιμος, συνειδητοποιεί τι ακριβώς οδήγησε εκεί, που έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη βάση, που λιγότερη κ.ο.κ.

Σε αυτό ακριβώς το «γκρέμισμα» κρύβεται όλη η μεγαλειότητα της αποτυχίας. Όταν κάτι γκρεμίζεται, πρέπει να αναδομηθεί με πιο γερούς δεσμούς. Αυτό μας αναγκάζει να κοιτάξουμε πίσω, να δούμε τα λάθη μας, να τα κατανοήσουμε, να αλλάξουμε και όταν ξανά αρχίσουμε να τα αποφύγουμε. Βρισκόμαστε τώρα σε μια πλεονεκτική θέση, στην οποία γνωρίζουμε τα εμπόδια που μας στέρησαν την επιτυχία και μπορούμε να τα αποφύγουμε. Η επιτυχία είναι σίγουρη και ωραιότερη από ποτέ.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι επιτυχία δεν είναι μόνο αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως επιτυχία, τη δεδομένη στιγμή, και μάλιστα ίσως να μην ήταν ποτέ επιτυχία, για εμάς, το πλάνο που θέλαμε όσο τίποτα άλλο να ακολουθήσουμε. Πολλές φορές, βλέπουμε στην ζωή μας να συμβαίνουν δυσάρεστα πράγματα και αναρωτιόμαστε. Μόλις παίρνουμε μια απόσταση, αυτά μας οδηγούν στην θέση που έπρεπε ακριβώς να βρεθούμε. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, όταν διανύεις μια ματαίωση να σκέφτεσαι έτσι και να διατηρείς θετικά συναισθήματα. Και δεν χρειάζεται να το κάνεις. Είναι ανθρώπινο να πέφτει η διάθεση μας και να στενοχωριόμαστε , ακόμη και να χάνουμε την ελπίδα μας. Όμως, εάν δουλέψουμε με τον εαυτό μας την ιδέα της αποτυχίας, όσο προσπαθούμε για την επιτυχία, τότε το ενδεχόμενο ματαίωσης θα είναι πιο «ελαφρύ».

Για παράδειγμα, το άγχος αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε μειωμένες επιδόσεις ή και αποτυχία. Τι είναι όμως αυτό που μας αγχώνει; Η ίδια η αποτυχία. Άρα, αν καταλάβουμε ότι η αποτυχία δεν είναι τόσο τρομερή (γιατί μας βοηθάει να αλλάξουμε και τελικά να πετύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα) τότε θα εξαλειφθεί το άγχος της αποτυχίας και άρα οι επιδόσεις θα είναι αυξημένες και η επιτυχία πιθανότερη.

Η υιοθέτηση αυτού του σκεπτικού δεν θα εξαλείψει τις αποτυχίες στην ζωή μας. Όμως, θα μειώσει σημαντικά την περίοδο θλίψης, σοκ και  απογοήτευσης που συνεπάγεται μια ματαίωση. Έτσι, θα φτάσουμε γρηγορότερα στην περίοδο αποδοχής και συνειδητοποίησης , η αλλαγή και η επιτυχία θα έρθουν ταχύτερα.

  Φαντάσου έναν άνθρωπο που δεν έχει αποτύχει ποτέ στην ζωή του. Πως είναι δυνατόν να συνεχίζει να ζει και να πετυχαίνει χωρίς να κάνει λάθη; Πως γίνεται να υπάρχει τέτοιος άνθρωπος; Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει πασχίσει να πετύχει σημαντικά πράγματα, πράγματα έξω από τα νερά του, στα οποία η επιτυχία δεν είναι διασφαλισμένη, και να μην έχει αποτύχει. Στα μεγαλύτερα κατορθώματα έχουν οδηγήσει οι μεγαλύτερες ματαιώσεις. 

 

 

«Δεν έχω αποτύχει, απλά βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δουλεύουν» Τόμας Έντισον

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories