Έχω άραγε ισχυρή διαίσθηση;
Έχω άραγε ισχυρή διαίσθηση;

Έχω άραγε ισχυρή διαίσθηση;


Υπάρχουν σίγουρα στιγμές που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί πως γνωρίζουμε κάποια πράγματα και καταστάσεις, χωρίς να έχουμε συζητήσει γι’αυτά ή χωρίς να έχουμε αποδείξεις ότι πράγματι ισχύουν. Αλήθεια, πόσες φορές κι εσύ δεν έχεις καταλάβει τί θέλει να πει κάποιος, χωρίς να έχει ακόμη μιλήσει, ή δεν έχεις αντιληφθεί πώς θα καταλήξει μια κατάσταση γιατί απλά “το νιώθεις;”. Tα παραπάνω απλά καθημερινά παραδείγματα θέλουν να σου πουν ότι έχεις αυτό που ονομάζουμε “διαίσθηση”, το συναίσθημα εκείνο που σε ενημερώνει και σε προετοιμάζει για μελλοντικές καταστάσεις, χωρίς να βασίζεται σε καμία απόδειξη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Βrene Brown “η διαίσθηση είναι μια λογική διαδικασία του εγκεφάλου”, ενώ πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η διαίσθηση είναι μια ταχύτατη ασυνείδητη διαδικασία συσχέτισης, κάτι σαν νοητικό παζλ. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος παρατηρεί κάτι, σκανάρει τα αρχεία του και ταιριάζει αυτό που παρατηρεί με τις υπάρχουσες αναμνήσεις, γνώσεις και εμπειρίες.

Στην ουσία είναι το ασυνείδητο εκείνο που δεν σταματά να εργάζεται και να φέρνει στην επιφάνεια ένα σωρό πληροφορίες. Είναι σαν εκείνη την αέναη εσωτερική φωνή που πολλές φορές μας ψιθυρίζει “Ακολούθησε αυτό που σου λέω!” ή άλλες φορές μας φωνάζει “Εξέτασε αυτό παραπάνω! Δεν έχεις αρκετές πληροφορίες!”. Η διαίσθησή μας, λοιπόν, είναι πολύ σημαντική ώστε να μπορέσουμε να σχετιστούμε με τα άτομα και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Όλοι μας είμαστε διαισθητικοί, αλλά δεν έχουμε όλοι μας την δυνατότητα να αντιληφθούμε την σημασία της διαίσθησης και να τη χρησιμοποιήσουμε σε όλη της τη δυναμική. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ λίγα άτομα που χαρακτηρίζονται από ισχυρή διαίσθηση. Αναρωτιέσαι αν είσαι ένα από αυτά τα άτομα; Θα μπορέσεις να το ανακαλύψεις μαζί μου, διαβάζοντας παρακάτω.

Κατανοείς εύκολα και συναισθάνεσαι τους άλλους; Αν ναι, θα έλεγα ότι έχεις πολύ καλή διαίσθηση. Έχει αποδειχτεί, μάλιστα, επιστημονικά ότι υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ της διαίσθησης και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Έτσι, μπορείς να αποκρυπτογραφείς σχετικά εύκολα τα συναισθήματα των άλλων και να αντιλαμβάνεσαι την σημασία των μη λεκτικών μηνυμάτων, όπως των εκφράσεων του προσώπου ή της γλώσσας του σώματος. Με αυτό τον τρόπο, είσαι σε θέση να κρίνεις και να σχηματίσεις μια σχετικά ακριβή και ορθή εικόνα για τον χαρακτήρα του ατόμου που έχεις απέναντί σου. Ίσως, οι περισσότεροι σου πουν, ότι υπεραναλύεις τα πράγματα και φαίνεσαι αρκετά σκεπτικός, αλλά η αλήθεια είναι ότι απλώς έχεις την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα διαφορετικά απ’ότι οι άλλοι.

Έχεις συχνά αναλαμπές; Τότε, αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι της καλής σου διαίσθησης. Μπορεί, για παράδειγμα, ξαφνικά να αντιλήφθηκες κάτι που δεν είχες σκεφτεί πιο πριν ή να σου ήρθε στο νου η λύση σε ένα πρόβλημα που σε ταλαιπωρούσε για μέρες. Βρήκες κι εσύ τη λύση σε ένα προβλημά σου σε άσχετο χρόνο; Την ώρα, ας πούμε, που έκανες μπάνιο, που μαγείρευες ή που έκανες γυμναστική; Όλες αυτές οι καταστάσεις, δείχνουν ότι κατανοείς και επεξεργάζεσαι τις πληροφορίες που δέχεσαι σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Γι’αυτό, θα έλεγα ότι είσαι εξαιρετικά καλός στην βαθύτερη ανάλυση των πραγμάτων, αφού δεν αφήνεις καμιά πληροφορία να πάει χαμένη. Απλώς, συνεχίζεις να την επεξεργάζεσαι σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, έως ότου βρεις τελικά την λύση και την αφήσεις να αναδυθεί. Σε αυτή σου την προσπάθεια, συνήθως σε βοηθούν συγκυριακές καταστάσεις και συμπτώσεις που διεγείρουν την σκέψη σου. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που συχνά πιστεύεις στην ιδιαίτερη σημασία ορισμένων συμβάντων και θεωρείς ότι ήταν γραφτό να γίνουν. Nαι, καλά κατάλαβες, το περίφημο “meant to be” είναι το μότο σου!

Ένα ακόμη στοιχείο που δηλώνει την καλή σου διαίσθηση είναι και τα ζωντανά όνειρα που έχεις. Τις περισσότερες φορές αισθάνεσαι σα να πρωταγωνιστείς εσύ σε ό,τι βλέπεις στον ύπνο σου, σε τέτοιο βαθμό που χρειάζεσαι μερικές ώρες να συνέλθεις αφότου ξυπνήσεις. Όπως, άλλωστε, υποστηρίζουν και αρκετοί κλάδοι της ψυχολογίας, η ερμηνεία των ονείρων είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάλυση του ασυνειδήτου και της ολότητάς μας ως ανθρώπινα όντα. Τα άτομα, λοιπόν, με εξαιρετικά καλή διαίσθηση έχουν την ικανότητα να εξάγουν συμπεράσματα από τα όνειρά τους και να κατανοούν τις πληροφορίες που τους παρέχουν. Πολλές φορές, μάλιστα, τα όνειρα αυτά γίνονται, σε έναν βαθμό, πραγματικότητα. Είναι εκείνο που αποκαλούμε “deja vu” και μας κάνει να απορούμε πότε ξαναζήσαμε μια παρόμοια κατάσταση.

Το τελευταίο σημάδι της πολύ καλής σου διαίσθησης που θα ήθελα να σου αναλύσω, είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής εσωτερικής φωνής που διαθέτεις. Πρόκειται για τις στιγμές που λες “Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά ξέρω ότι αυτό πρέπει να κάνω!”. Το μέσα σου σε καθοδηγεί, με έναν τρόπο που ούτε εσύ μπορείς να αντιληφθείς πλήρως και να εξηγήσεις. Ξέρεις, όμως, ότι είναι το καλύτερο για σένα. Ξέρεις ότι αν έπρεπε να αποφασίσεις πάλι, θα διάλεγες το ίδιο ξανά και ξανά, απλά και μόνο επειδή αυτό σου λέει η ψυχή σου κι εσύ την εμπιστεύεσαι. Η διαίσθησή σου είναι ένα χάρισμα! Ένα προσόν που δεν διαθέτουν πολλοί, εσύ όμως ναι! Μην την παραβλέπεις και μην προσπαθείς να δικαιολογείς καταστάσεις, όταν η ψυχή σου διαισθάνεται και γνωρίζει ακριβώς τί συμβαίνει. Ίσως, να πρέπει τελικά το συναίσθημα να υπερτερεί της λογικής σου τις περισσότερες φορές. Ίσως, πάλι, και όχι. Η απόφαση είναι δική σου. Όπως και να χει, μην ξεχνάς ότι “Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι ακούνε και εμπιστεύονται το ένστικτό τους, ακόμα και αν κάποιες φορές αυτό πάει κόντρα στη λογική”. (G.Gigerenzer)Sources:https://sciencearchives.wordpress.com/2017/06/26/η-διαίσθηση-είναι-η-υψηλότερη-μορφή-ευ/https://enallaktikidrasi.com/2016/06/diaisthisi-einai-logiki-diadikasia-tou-enkefalou/Epstein, S. (2010). Demystifying intuition: What it is, what it does, and how it does it. Psychological Inquiry, 21(4), 295-312Photos:https://www.therandomvibez.com/womens-intuition-quotes/https://mettahu.wordpress.com/2014/01/25/why-you-should-trust-your-intuition/

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories