Πάντα ευγενικός ή πάντα αληθινός; Έννοιες αντιμαχόμενες ή συνοδοιπόροι;

Πάντα ευγενικός ή πάντα αληθινός; Έννοιες αντιμαχόμενες ή συνοδοιπόροι;


Πόσες φορές άραγε έχουμε έρθει στο σημείο να σκεφτούμε: «Να ‘μαι ευγενικός ή να ‘μαι αληθινός;». Εκ πρώτης όψεως, βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να πει «Γιατί να μπω σ’ αυτό το δίλημμα όταν αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν;». Πολύ σωστά!

Όταν κάποιος σέβεται τον απέναντί του και φέρεται ευγενικά, μπορεί σαφέστατα να είναι ειλικρινά ευγενικός και φυσικά να φέρεται μην προσβάλλοντάς τον. Εντούτοις είναι και φορές που όλοι μας νιώθουμε έτοιμοι να αφήσουμε παράμερα τους καλούς μας τρόπους και να θυμώσουμε, να στεναχωρηθούμε, να παραφερθούμε.

Σε ΑΥΤΟ ακριβώς το σημείο εγκύπτει το δίλημμα «να παραμείνω ψύχραιμος και να φορέσω το προσωπείο ευγενείας ή να ξεδιπλώσω στα πόδια του άλλου τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου φέρνοντας ενδεχομένως στο προσκήνιο μια ρήξη.

Ο κύριος Thomas d’ Ansembourg έχει μια σαφή απάντηση να δώσει μέσα από το βιβλίο του «Σταματήστε να είστε ευγενικοί, να είστε αληθινοί!». Ποιος είναι όμως ο κύριος αυτός; Για όσους δεν τον γνωρίζουν αυτόν και το έργο του, πρόκειται για τον Γάλλο ψυχοθεραπευτή και εκπαιδευτή ανθρωπίνων σχέσεων, με σπουδές στις Νομικές Επιστήμες. Υπήρξε μάλιστα δικηγόρος στις Βρυξέλλες, δικαστικός σύμβουλος εταιρειών κι αργότερα ο υπεύθυνος μιας οργάνωσης στήριξης νέων με δυσκολίες. Αυτή η στροφή στην καριέρα του προέκυψε αφότου διέκρινε ότι δεν τον γέμιζε το επάγγελμά του και η ελλιπής κι ανούσια επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων σε αυτά τα πλαίσια.

Έτσι στράφηκε σ’ αυτόν ακριβώς τον τομέα, μελέτησε, δούλεψε, έγραψε βιβλία κι από το 1994 διδάσκει το μάθημα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας (CNV: Communication NonViolente), σύμφωνα με τη διαδικασία που εισήγαγε ο Marshall Rosenberg, σε συνέδρια και σεμινάρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Κεμπέκ του Καναδά και το Μαρόκο. Μάλιστα εάν κανείς κοιτάξει στην ιστοσελίδα https://www.thomasdansembourg.com/contact-et-liens/ , θα βρει περισσότερα για το έργο του και την φιλοσοφία του, η οποία διαπερνά τη ζωή και το επάγγελμα (ή καλύτερα λειτούργημά) του.

Μια ψηφίδα αυτής της κοσμοθεωρίας συνιστά η παρούσα πρόκληση του να αναγνωρίζουμε και να δείχνουμε τί σκεφτόμαστε κι αισθανόμαστε, ειδάλλως κίνδυνοι ελλοχεύουν απειλητικοί για την υγεία των σχέσεων του ανθρώπου και φυσικά και τον ίδιο.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories