Ένα ποτηράκι παραπάνω.
Αναρτήθηκε από το www.istockphoto.com

Ένα ποτηράκι παραπάνω.


Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας.

Το αλκοόλ περιλαμβάνει αιθυλική αλκοόλη, μία ουσία που περνά στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζει τα όργανα και μεταφέρεται ταχύτατα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η παραπάνω ουσία, ανήκει στην κατηγορία των κατασταλτικών ουσιών, οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επιβραδύνοντας ή καταστέλλοντας τη λειτουργία του, προκαλώντας στο άτομο χαλάρωση, μείωση των αναστολών, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει μείωση της γνωστικής λειτουργικότητας και της κινητικότητας των ατόμων. Συχνά, άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ αντιμετωπίζουν συναισθηματικές μεταπτώσεις (π.χ. γίνονται μελαγχολικοί) αλλά και δυσκολία στην ομιλία και στη λήψη σωστών αποφάσεων, ενώ και η μνήμη επηρεάζεται.

Η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσότητας αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, οδηγώντας στην εξάρτηση. Όμως, τι χρειάζεται για να θεωρηθεί ότι κάποιος είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ;

Όπως, σε όλες τι διαταραχές που συνδέονται με χρήση ουσιών, έτσι και στην περίπτωση του αλκοολισμού, για να θεωρηθεί ένα άτομο εξαρτημένο, σύμφωνα με το DSM-IV, πρέπει να εμφανίζονται τουλάχιστον 3 από τα ακόλουθα συμπτώματα σε διάστημα 12 μηνών :

  • Επαναλαμβανόμενη κατανάλωση της ουσίας με αποτέλεσμα το άτομο να χρειάζεται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να νιώσει ευφορία (ανοχή)
  • Στερητικό σύνδρομο στο αλκοόλ με επίπονα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα όταν το άτομο σταματήσει την κατανάλωση της ουσίας (π.χ. συμπτώματα άγχους, κατάθλιψη, το άτομο γίνεται ευέξαπτο, αλλά και σωματικά συμπτώματα, όπως ναυτία, τάση για εμετό κ.α.)
  • Έντονη επιθυμία για την ουσία ή αποτυχία στον έλεγχο ή στη διακοπή χρήσης της
  • Το άτομο αφιερώνει πολύ χρόνο σε δραστηριότητες που αφορούν την απόκτηση της ουσίας
  • Μείωση συμμετοχής ή απομάκρυνση από κοινωνικές, ψυχαγωγικές και επαγγελματικές δραστηριότητες λόγω της χρήσης της ουσίας
  • Συνέχιση χρήσης της ουσίας παρά το γεγονός ότι το άτομο αντιλαμβάνεται τις αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες λόγω της χρήσης

Αξίζει να σημειωθεί, πως η εξάρτηση από το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση του ήπατος, καρδιακά προβλήματα κ.α. Ακόμη, μία συχνή διαταραχή που εμφανίζεται σε εξαρτημένα άτομα είναι το σύνδρομο Korsakoff, που αποτελεί μία χρόνια νευρολογική διαταραχή με συνέπεια την απώλεια μνήμης. Το συγκεκριμένο σύνδρομο, οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης Β1 (θειαμίνης), καθώς η κατανάλωση αλκοόλ  μειώνει την πρόσληψη και την απορρόφηση της συγκεκριμένης βιταμίνης. Ταυτόχρονα, τα εξαρτημένα άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως τον επαγγελματικό τομέα, όπου το άτομο δεν αποδίδει ικανοποιητικά στις επαγγελματικές υποχρεώσεις του, αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις παρατηρείται αλλαγή, καθώς το άτομο γίνεται οξύθυμο και επιθετικό. Τέλος, είναι πολλές οι περιπτώσεις ατόμων που καταλήγουν στη φυλακή και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νόμο λόγω ατυχημάτων που προκαλούν στο δρόμο υπό την επήρεια αλκοόλ.

Κλείνοντας, σύμφωνα με τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια. Ως εκ τούτου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τα άτομα που αναπτύσσουν εξάρτηση στο αλκοόλ, να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό ώστε με την κατάλληλη προσέγγιση να πάρουν ξανά τη ζωή στα χέρια τους.  Μάλιστα, πέρα από τις καθιερωμένες προσεγγίσεις (ψυχαναλυτική, γνωσιακή-συμπεριφοριστική κ.α.) υπάρχουν προγράμματα που ξεκινούν από τη σκέψη ότι η συμμετοχή του ατόμου σε ομάδα μαζί με άλλους χρήστες μπορεί να βοηθήσει το χρήστη, ενώ τέλος υπάρχουν και προγράμματα που απευθύνονται στην οικογένεια του εξαρτημένου, έτσι ώστε το άτομο να έχει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη τόσο από τους ειδικούς, όσο και από άτομα με ανάλογη εμπειρία αλλά και από τους οικείους του.

Πηγές:

Χριστοπούλου, Α. (2008). Εισαγωγή στην Ψυχοπαθολογία του Ενήλικα. Τόπος.

Arts, N. J. M., Walvoort, S. J. W., & Kessels, R. P. C. (2017). Korsakoff’s syndrome: A critical review. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 13, Article 2875-2890. https://doi.org/10.2147/NDT.S130078

 

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories