in ,

Εμμηνόπαυση, ένα ορόσημο στη ζωή της γυναίκας


Η εμμηνόπαυση είναι ένα από τα κύρια αναπτυξιακά γεγονότα στη ζωή της γυναίκας.

Aρχίζει 1 χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και ως γεγονός σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας της γυναίκας. Το εύρος ηλικιών κατά τις οποίες μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση είναι μεταξύ των 45 και 55 ετών. Τα συμπτώματα ενδέχεται να μην είναι διακριτά κατά τη διάρκεια του προεμμηνοπαυσιακού και του μετα-εμμηνοπαυσιακού σταδίου.

Η πτώση των Οιστρογόνων προκαλεί έντονα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Συνήθη σωματικά συμπτώματα είναι οι βραδινές ταχυκαρδίες, οι διαταραχές ύπνου, οι  εξάψεις, οι εφιδρώσεις , οι πονοκεφάλοι,  τα αγγειοκινητικά προβλήματα, τα προβλήματα μνήμης, η κόπωση, η αύξηση βάρους, η αυξημένη ούρηση, η μειωμένη οστική μάζα και η τριχόπτωση. Επιπλέον παρατηρείται κολπική ξηρότητα που προκαλεί μείωση της ερωτικής διέγερσης , πόνο, άρα και μείωση της απόλαυσης.

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία εάν τα συμπτώματα σας είναι σοβαρά ή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας για τη μείωση ή τη διαχείριση εξάψεων, εφιδρώσεων, κολπικής ξηρότητας, οστεοπόρωσης. Όπως και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία πιο συγκεκριμένων συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης, όπως την τριχόπτωση και την κολπική ξηρότητα.

Όμως εκτός από τα σωματικά συμπτώματα οι γυναίκες βιώνουν και έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις. Μάλιστα πολλές γυναίκες τη χαρακτηρίζουν ως μια δύσκολη περίοδο στη ζωή τους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνουν εναλλαγές συναισθήματος και μεταπτώσεις της διάθεσης. Οι γυναίκες βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα όπως θυμό, λύπη, εγκατάλειψη, φόβο, ενοχές, απώλεια, απογοήτευση, άγχος, κατάθλιψη. Έτσι γίνονται ευαίσθητες, ευέξαπτες, καταθλιπτικές, επιθετικές. Μπορεί ακόμα και να νιώθουν ότι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Όσες έχουν σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης είχαν πιο αρνητική στάση απέναντι στην εμμηνόπαυση.

Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες αρνούνται να αποδεχθούν την εμμηνόπαυση και τις συνέπειες που φέρει. Βασική αιτία είναι οι συνεχείς κοινωνικές πιέσεις στη γυναίκα που την θέλουν να διατηρείται νέα και όμορφη  χωρίς περνάει ο χρόνος από πάνω της. Με αποτέλεσμα η εμμηνόπαυση ουσιαστικά να σηματοδοτεί την μετάβαση της γυναίκας από νέα σε μεσήλικη. Επίσης όταν στον Δυτικό κόσμο ταυτίζουν την γυναίκα με την μήτρα της και πια δεν έχει ωορρηξία προκαλεί ερωτήματα όπως:” Τι ρόλο έχει; ”.

Τα συμπτώματα διαφέρουν στην κάθε γυναίκα και είναι λογικό η κάθε γυναίκα να το βιώνει σωματικά και ψυχολογικά πολύ διαφορετικά. Τα συμπτώματα δεν έχουν καθολική ισχύ καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο (όπως οι ορμόνες, το υποστηρικτικό περιβάλλον κλπ).Υπάρχουν, λοιπόν, και γυναίκες που έχουν συμφιλιωθεί με την ηλικία τους και βιώνουν θετικά το στάδιο αυτό. Συνήθως είναι οι μεγαλύτερες γυναίκες, που μπορεί να έχουν γίνει γιαγιάδες ή να ήθελαν να σταματήσει η αιμορραγία που είχαν κάθε μήνα και να είναι άνετες πια. Ή να χαίρονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προκύψει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Τέλος, οι γυναίκες που περνούν χρόνο με μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες έχουν περάσει ήδη την εμμηνόπαυση, φαίνεται να την αντιμετωπίζουν πιο δεκτικά.

Να αποδέχεστε τον εαυτό σας καθώς μεγαλώνετε. Είναι ο μόνος τρόπος να μεγαλώσετε όμορφα. Δεν χρειάζεται να κρύβετε ένα φυσιολογικό γεγονός που συμβαίνει στην κάθε γυναίκα. Μιλήστε για αυτό και τότε θα απελευθερωθείτε, θα νιώσετε άνετα με τον εαυτό και το σώμα σας. Και το πιο σημαντικό είναι ότι θα ακούσετε και από άλλες γυναίκες για το πώς το περνάνε νιώθοντας τη συμπαράσταση τους.

Η σιωπή δημιουργεί ταμπού , ντροπή και μη αποδοχή του γεγονότος.

Βιβλιογραφία:

https://emminopausi.com/%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1/ti-einai-emminopafsi/psixologika-provlimata-emminopafsi/

https://www.mdpi.com/1660-4601/17/14/5028

https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

https://www.healthline.com/health/menopause#home-remedies

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {borer:2px outset #def; background-color: #f8f8f8 !important;}.ws_toolbar {z-index:100000} .ws_toolbar .ws_tb_btn {cursor:pointer;border:1px solid #555;padding:3px} .tb_highlight{background-color:yellow} .tb_hide {visibility:hidden} .ws_toolbar img {padding:2px;margin:0px}

What do you think?

15 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Δεν έχω προχωρήσει ακόμη σεξουαλικά”

Ψtalk: “Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ την απόρριψη στην αγορά εργασίας”