in ,

Εμείς και ο κύκλος μας!


Θα αρχίσω με ένα ρητό σαν του Γ. Άλλεν («αν η έκτρωση είναι δολοφονία τότε ο αυνανισμός είναι γενοκτονία») που κυκλοφόρησε τελευταία και θα τολμήσω να πω χιουμοριστικά όπως χαρακτηρίζει τέτοιες γενικεύσεις:

Αν η έμμονος ρήση είναι απώλεια τότε η εκσπερμάτωση είναι αποδεκάτισμα!

Αλλά επειδή ξέρουμε ποσό λάτρης της ιστορίας ήταν ο Φρόιντ, ο οποίος αναφέρεται στην «απώλεια»  θα τονίσω  ένα κομμάτι που αφορά εμάς τους χριστιανούς που νιώθουμε αιδώ για την περίοδο των γυναικών. Άλλωστε δεν μπορούμε να κοινωνήσουμε κατά τη διάρκεια της! (Η θεία κοινωνία αποτελεί το αίμα του Χριστού και εμείς δεν μπορούμε να το χάνουμε! Ενώ ο αυνανισμός δεν απαγορεύεται, ούτε βέβαια η ονείρωξη! Κωμικοτραγικό αποτελεί το γεγονός πως αν μας έρθει η περίοδος όσο κοινωνούμε ή αμέσως μετά, δεν υπάρχει πρόβλημα!)

Ο Φρόιντ, λοιπόν, την χαρακτηρίζει «απώλεια» και την φωτίζει με το φως του «ευνουχισμού»! Και ας δούμε λίγη ιστορία (θρησκειολογία)  που ο μεγάλος ψυχαναλυτής εκτιμούσε.

Η λέξη Adam στην ιστορία της θρησκείας μας έρχεται από το θηλυκό Adamah. Αυτό σημαίνει “αιματηρός πηλός”. Η ιστορία της Βίβλου αντιγράφηκε από έναν παλαιότερο μύθο που εξιστορεί τη δημιουργία του ανθρώπου από πηλό και αίμα περιόδου!

Και αν δεν σας κάνει αυτό σας έχω κι αλλά από άλλες θρησκείες:

Ο Αλλάχ, στο κοράνι, “έφτιαξε τον άνθρωπο από ρέον αίμα”. Αλλά στην προ-ισλαμική Αραβία, ο Αλλάχ ήταν η Θεά της δημιουργίας με το όνομα  Al-Lat. Μήπως σκέφτεστε από που προερχόταν το αίμα;

Όμως πάμε και πιο παλιά (όπως άρεσε στον Φρόιντ!). Οι Αιγύπτιοι Φαραώ θεοποιούνταν ύστερα από την κατάποση “του αίματος της Ίσιδας”! Όσο για την ιερογλυφική απεικόνισή του; Αυτή ήταν ιδιά με το σήμα του αιδοίου!

Ας βγούμε και εκτός θρησκείας. Οι ινδιάνοι θεωρούσαν

την περίοδο ιερή και με μαγικές ιδιότητες. Ήταν πηγή ζωής όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τη γη. Μάλιστα, τις μέρες τις περιόδου οι γυναίκες καθόντουσαν σε προκαθορισμένα μέρη και η περίοδος έτρεχε ελεύθερα επάνω στο χώμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν γινόντουσαν εργασίες εκείνες τις ημέρες για να προσφέρουν στη γη  αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό.

Ακόμα, στην Αρχαία Ρώμη, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε ότι μια εμμηνορροϊκή γυναίκα που αποκαλύπτει το σώμα της μπορεί να «τρομάξει» το χαλάζι, τους ανεμοστρόβιλους και τους κεραυνούς!

Στην μυθολογία των Μάγια εξηγείται η προέλευση της εμμηνόρροιας ως τιμωρία για παραβίαση των κοινωνικών κανόνων που διέπουν τη συζυγική συμμαχία · όχι της γυναίκας αλλά του άντρα!!! Το εμμηνορροϊκό αίμα της γυναίκας μετατρέπεται σε φίδια και έντομα (που χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαύρη μαγεία).

Μπορώ να πω κι αλλά, για Ταοϊστές , ινδική θρησκεία , Κέλτες , Πέρσες , Νορβηγούς και πάει λέγοντας! Όμως απλά θα πω ότι πουθενά δεν βρήκα να αποκαλείτε η εκσπερμάτωση -αφού και εκεί χάνονται ,όχι 1 όπως στις γυναίκες – αλλά 10.000 μελλοντικά παιδιά- ως «απώλεια»!

Και ως απάντηση σε αυτούς που θα μου πουν ότι δεν είναι το ίδιο καθώς εκεί χάνεται μια ανθρώπινη ζωή θα θυμίσω πως η ζωή δημιουργείται με την ένωση ωαρίου και σπερματοζωαρίου -όχι προηγουμένως! Όσο αφορά δε το γιατί αναφέρομαι και στην θρησκεία ενώ ο στοχαστής μελετά την ιστορία εν γένει, βασίζομαι στην γνώση σας ότι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν ως πυρήνες  τους τις θρησκείες (ως αντιμέτωπη στον φόβο του θανάτου!) · άλλωστε, γίνεται αναφορά και πέρα από αυτή.

Δεν είναι, λοιπόν, άδικο να θεωρούμε «απώλεια» κάτι τόσο φυσικό; Πόσο μάλλον να συσχετίζουμε με ευνουχιστικά στοιχεία; Άλλωστε, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως αν αδειάζετε το κυπελλάκι της περιόδου στα λουλούδια και φυτά σας ευνοείται ιδιαίτερα η ανάπτυξη και υγεία του φυτού!

What do you think?

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Τα χέρια μου παγώνουν και τρέμουν από το άγχος”

Γράφει ο Φραγκίσκος Γονιδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.