Είσαι ξεχωριστός!
Αναρτήθηκε από το www.pixabay.com

Είσαι ξεχωριστός!


Καθημερινά ψάχνουμε τρόπους να πετύχουμε πράγματα, να γίνουμε καλύτεροι, να ξεπεράσουμε τους άλλους, να αισθανθούμε ότι κάτι κάνουμε κι εμείς καλά και αξίζει να είμαστε περήφανοι γι’αυτό. Στάσου ένα λεπτό όμως. Για ποιον τα προσπαθείς όλα αυτά; Για σένα; Είσαι σίγουρος; Tα θες αλήθεια όσα κάνεις; Αν η απάντηση είναι “ναι”, πάω πάσο. Αν, όμως, έχεις έστω και μια αμφιβολία, κάτσε λίγο μαζί μου να δούμε κάποια πράγματα.

Πέτυχες στο σχολείο, σπούδασες αυτό που ήθελες, βρήκες μια καλή δουλειά, βγάζεις τα χρήματα που θες και συνέχεια θέτεις ανώτερους στόχους. Όλα καλά μέχρι εδώ. Και φυσικά είναι πολύ όμορφο που κάνεις όνειρα για το μέλλον σου και επιδιώκεις κάτι καλύτερο. Θέλω τώρα να σκεφτείς. Τί απ’όλα αυτά σε γεμίζει πραγματικά και γιατί το προσπαθείς. Είναι κάτι που θες εσύ ή αισθάνεσαι ότι “πρέπει” να το κάνεις; Οι περισσότεροι από μας προσπαθούμε μέρα με την μέρα να πετύχουμε αυτό κι εκείνο και το άλλο για να πούμε μετά ότι “ναι τα κατάφερα! Είμαι καλύτερος/η από τους συναδέλφους μου, η οικογένειά μου θα χαρεί πολύ, ο κόσμος θα με αναγνωρίσει, θα λένε όλοι ότι πέτυχα στη ζωή μου..”. Παύση. Στην παραπάνω πρόταση, ποιο μέρος ακριβώς συνδέεται με το “θέλω” το δικό σου; Ποιο σημείο δείχνει την δική σου ευτυχία;

Θέλω, λοιπόν, να σου πω κάτι σημαντικό. Ήσουν, είσαι και θα είσαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος! Τί σου είπα κι εγώ τώρα ε; Ξέρω, το έχεις διαβάσει και το έχεις ακούσει πολλές φορές. Είμαι σίγουρη όμως, ότι δεν το έχεις αισθανθεί πραγματικά ούτε μία. Θέλω να ξέρεις ότι κανένα κατόρθωμα σου και κανένας άλλος δεν θα καθορίσει το ποιος είσαι, το πόσο ξεχωριστός είσαι. Όσο και να ξεπεράσεις τον συγγενή, τον φίλο ή τον συνάδελφό σου, δεν προσθέτεις κάτι παραπάνω στη μοναδικότητά σου. Και όλη τη μέρα να κάθεσαι, χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα, πάλι ξεχωριστός θα είσαι! Απλά και μόνο, επειδή είσαι εσύ! Γεννήθηκες για να ξεχωρίζεις και αυτό θα κάνεις! Το σώμα και η ψυχή σου είναι μόνο δικά σου και δεν μοιάζουν με κανενός άλλου. Όσο και να προσπαθήσεις, είτε εσύ, είτε οι άλλοι να συγκριθούν μαζί σου, να σε ξεπεράσουν, να πετύχουν όσα κι εσύ, ποτέ δεν θα καταφέρουν να γίνουν αυτό που εσύ είσαι, αυτό που έχεις μέσα σου και πάντα θα σε κάνει να διαφέρεις. Αυτό τον εαυτό τον τόσο όμορφο και μοναδικά πλασμένο που δεν θέλει να συγκριθεί με κανέναν, που δεν επιδιώκει την αναγνώριση και την επιτυχία, που του αρκεί μονάχα να μπορεί να εκφραστεί όπως ακριβώς είναι.

Βλέπουμε συνεχώς ανθρώπους που κρύβουν τα πιστεύω, τα θέλω τους, τις επιθυμίες τους. “Μήπως δεν αρέσω στους άλλους; Μήπως η οικογένειά μου δεν με θέλει όπως είμαι; Μήπως η κοινωνία τελικά δεν με αποδεχτεί;” Όλοι αυτοί οι άνθρωποι καταπιέζουν τις ανάγκες τους, τα ταλέντα τους, την ψυχή τους και τα θυσιάζουν στο βωμό μιας κοινωνίας “καθώς πρέπει”. Ποιος όμως ορίζει ποια πρέπει να είναι η κοινωνία; Γιατί ένας λευκός, ετεροφυλόφιλος άνδρας, γιατρός, με οικογένεια είναι καλύτερος και ανώτερος από έναν νέγρο άνδρα, άνεργο, ομοφυλόφιλο με σύντροφο; Γιατί μια γυναίκα “πρέπει” να υπακούει τον άντρα της και να ασχολείται με καθαρά “γυναικείες” ασχολίες; Και γιατί, τέλος πάντων, η αξία του καθενός καθορίζεται από το τί θα πει η κοινωνία γι’αυτόν; Θέλω λοιπόν να πω, σε εσένα που αυτή τη στιγμή διαβάζεις το κείμενό μου, ότι δεν με νοιάζει το φύλο σου, η θρησκεία σου, η εθνικότητά σου, ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός και το κοινωνικοοικονομικό σου επίπεδο. Δεν με νοιάζει με τί ασχολείσαι, αν έχεις λεφτά και αν σε αναγνωρίζει ο κόσμος. Το μόνο που με νοιάζει είσαι εσύ και η ψυχή σου!

Πόσο περίεργο είναι όμως που εμένα με νοιάζει περισσότερο η ψυχή σου, απ’ ότι νοιάζει εσένα τον ίδιο; Πέτα από πάνω σου όλα αυτά τα “πρέπει” και τα “μη” και ακολούθα επιτέλους το μέσα σου. Μην προσπαθείς να ξεπεράσεις κανέναν, ούτε να μοιάσεις σε κανέναν. Δεν γεννήθηκες γι’ αυτό. Γεννήθηκες για να ξεχωρίζεις για την μοναδικότητα σου. Δεν είσαι διαφορετικός, είσαι ξεχωριστός! Κι εδώ δώσε βάση. Συνήθως αναφερόμαστε στην διαφορετικότητα ως κάτι αρνητικό, ξένο, μη επιτρεπτό και ως κάτι που πρέπει να απωθήσουμε. Τί να απωθήσεις; Αυτό που σε χαρακτηρίζει; Μα αυτό ακριβώς είσαι εσύ! Μην προσπαθείς να χωρέσεις σε καλούπια, να φορέσεις προσωπεία ή να ακολουθήσεις τη ζωή των άλλων. Πάρε στα χέρια σου τη δική σου ζωή, άκουσε τί πραγματικά έχει να σου πει η ψυχή σου και εστίασε σε αυτό!

Πόσο εύκολο είναι στα λόγια ε; Το ξέρω, η πράξη διαφέρει πολύ. Η πράξη δηλώνει ότι εσύ ο ίδιος έχεις αναγνωρίσει τη μοναδικότητά σου και είσαι έτοιμος να παλέψεις για κείνη. Η πράξη χρειάζεται δύναμη, σιγουριά και αποφασιστικότητα. Όμως αυτή η μοναδικότητά σου είναι η δύναμή σου! Αυτή θα σε οδηγήσει εκεί που θες και θα σε μάθει πράγματα. Αυτή θα σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια και να στηρίξεις με όλο σου το είναι αυτό που είσαι. Μην φοβάσαι, δεν απογοητεύεις κανέναν. Δεν πέφτεις στα μάτια των γονιών, των φίλων σου ή της κοινωνίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να πέσεις στα δικά σου μάτια και να απογοητεύσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Πίστεψε στον εαυτό σου και κάνε αυτό που ποθεί η ψυχή σου. Σου δίνω το λόγο μου, πως όταν εσύ ο ίδιος θα είσαι σίγουρος για σένα, κανείς άλλος δεν θα πει το παραμικρό. Γιατί όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν σε σένα. Εσύ ορίζεις την ζωή σου και την κατευθύνεις. Κανένας άλλος άνθρωπος και καμιά κοινωνία. Πάλεψε για το μέσα σου, για τα ιδανικά σου, για τα θέλω σου. Αξίζουν όσο τίποτα άλλο στη ζωή σου. Ανακάλυψε την ευτυχία τη δική σου και σήκωσε το ανάστημά σου να την υπερασπιστείς.

Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις. Ξέρω ότι θες πολύ να το κάνεις. Εγώ σε θαυμάζω γιατί ξεχωρίζεις! Γιατί στέκεσαι με το κεφάλι ψηλά απέναντι σε μια κοινωνία που επιδιώκει να στο κατεβάζει καθημερινά. Άκου λοιπόν την καρδιά σου. Μια μέρα θα την κοπανάς και δεν θα χτυπάει, δεν θα λαχταράει την ζωή. Τώρα που ακόμα είναι εκεί, μην την αφήσεις. Η όρεξη για ζωή δεν έχει ηλικία. Πάει και φωλιάζει σε όλους εκείνους που πάντα ήθελαν να ζήσουν όπως ονειρεύονταν. Και μένει εκεί, υπομονετικά να περιμένει την στιγμή που θα αναβλύσει και θα δώσει ανάσα, ελπίδα, αγάπη, μέλλον και όνειρα.

Μην ξεχνάς ποτέ “Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.” Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957, Έλληνας συγγραφέας)

photos taken by:

https://quotesgram.com/you-are-special-quotes/

http://msmoem.com/2012/quotes/you-are-unique/

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories