Ect, Electro Convulsive Therapy
Ect, Electro Convulsive Therapy

Ect, Electro Convulsive Therapy


Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι αυτό δεν είναι ένα ιατρικό άρθρο. Δεν είμαι ψυχίατρος. Ψυχολόγος είμαι και ασχολούμαι με αυτό που λέμε ψυχή!

Για αυτό θα καταθέσω τί βίωσα στην ψυχή μου. όταν είδα πρώτη φορά να εκτελούν το λεγόμενο ect/ ηλεκτροσπασμοθεραπεία σε ένα νοσοκομείο (για πρακτική ως ψυχολόγος) .

Πριν περιγράψω όσα είδα θα θέσω ένα ερώτημα. Ξέρετε τι κάνουν στην ηλεκτρική καρέκλα;

Θα απαντήσω. Χρησιμοποιούν ηλεκτροσόκ και θανατώνουν κατάδικους.

Τί χρησιμοποιούν στην «ηλεκτροσπασμοθεραπεια»; Ηλεκτρισμό φυσικά.

Εκεί που στην ηλεκτρική καρέκλα βάζουν 2000 volt εδώ μπαίνουν περίπου 40-50 άντε 60 volt. Όχι δεν σε σκοτώνει, αλλά θέλει αναισθησία. Μικρή μην φανταστείτε. Και σύντομη! Α! Και μυοχαλαρωτικά για να μην τρέμεις σαν το ψάρι. Ακόμα, βάζουν προστατευτικό στο στόμα για να μην δαγκώσεις ή καταπιείς τη γλώσσα σου (φυσικά ξύπνιος).

Ιστορική αντίκα κράνους για ηλεκτρική καρέκλα

Το συμβάν:

Μπήκα σε ένα ορθογώνιο άσπρο δωμάτιο χωρισμένο στη μέση με ένα παραβάν.

Άσπρα όλα εκτός από τα ρούχα των παρευρισκομένων. Βογκητά και μουγκρητά να ακούγονται από την άλλη πλευρά του παραβάν.

Από την πλευρά που ήμουν εγώ, ένας κύριος στα εξήντα καθόταν σε μια (άσπρη) πτυσσόμενη καρέκλα και οι νοσοκόμοι τον ετοίμαζαν. (Πεταλούδες στα χέρια, καρδιογράφημα -φυσικά και θέλει καρδιογράφημα αφού ενδέχεται να σταματήσει η καρδιά – κλπ.).

Ρώτησα με επαγγελματισμό σε προσπάθεια να κρύψω την άγνοια και τη απέχθεια μου για αυτό που επρόκειτο να συμβεί: «Ποιος από τους δυο θα κάνει την ηλεκτροσπασμοθεραπεια;»

«Αυτός (και μου έδειξε τον εξηντάρη) ο άλλος έκανε μόλις.» Μου απάντησε με σοβαρότητα η γιατρός.

Δηλαδή έτσι κάνουν όταν το υποστούν; Σκέφτηκα.

Πήγα και είδα πίσω από το παραβάν. Ξαπλωμένος σε νοσοκομειακό (άσπρο) κρεβάτι ένας άντρας στην ηλικία μου (26).

Η όψη του ήταν σαν να έχει κάνει ισχυρή δόση ναρκωτικών. Ρώτησα τον νοσοκόμο δίπλα και μου είπε ότι κάνει έτσι επειδή είναι «νεαρός» σε ηλικία και πως, άλλωστε ,είναι «παρθένος» (δηλαδή ήταν η πρώτη του θεραπεία με ect).

Γυρνάω πίσω στον εξηντάρη και στην κυρία που μου φερόταν επαγγελματικά. Με μια «επαγγελματική» προσπάθεια μου να κρύψω τον εμετό που πήγαινε να αποδράσει από τον λαιμό μου και την κρίση πανικού που ήταν στα όρια να κάνει την «μη επαγγελματική» εμφάνισή της.

Επρόκειτο να γίνει ένα βασανιστήριο. Έτσι το είδα.

Πολλοί θα θυμηθούν την ταινία η «Φωλιά του Κούκου» άλλοι απλά λοβοτομές. Δεν ξέρω.

«55» ακούω τον γιατρό που είχε μπει με το ριγέ πουκάμισο του, αγέρωχος, μέσα.

«Πάμε!»

Η διαδικασία μέσα σε 30 δευτερόλεπτα είχε τελειώσει. Ο εξηντάρης αναίσθητος. Του βγάζουν τα καλώδια από το κεφάλι και , παρόλο το μυοχαλαρωτικο, άρχισε να έχει συσπάσεις και να κουνάει πέρα δώθε τα άκρα του για δυο ακόμα λεπτά.

Δεν ξέρω τι έγινε μετά, πόσες φορές είχε γίνει και θα γίνει στο μέλλον του. Έψαξα και βρήκα μια άλλη μέθοδο που τη λένε Transcranial Magnetic Stimulation (TMS). Αυτή χρησιμοποιεί μαγνήτη, δεν χρειάζεται αναισθησία και μπορείς να βλέπεις ακόμα κι ταινία όσο το κάνεις. Δεν ξέρω αν έχει τα ίδια αποτελέσματα πάντως δεν έχει παρενέργειες όπως το ECT (απώλεια βραχύχρονης μνήμης, ναυτίες ακόμα και μείωση IQ).

Πάντως είναι αρκετά ακριβό και καταλαβαίνω γιατί δεν έχει προτιμηθεί. Θέλουμε κάτι φτηνό και γρήγορο άλλωστε!

Τέλος, να συμπληρώσω ότι δεν χρησιμοποιείται έτσι απλά αλλά ως εσχάτη λύση. Χρησιμοποιείται εκεί που φάρμακα και ψυχοθεραπεία δεν επαρκούν. Αρκεί, όμως, αυτό για να επιτραπεί ή να επιλέγεται (είτε με είτε χωρίς -που θεωρητικά απαγορεύεται- την θέληση του ασθενούς)

Λένε, ωστόσο, πως έχει θεαματικά αποτελέσματα και μεγάλες βελτιώσεις στην πορεία του ασθενούς. Άλλωστε το φάρμακο και το φαρμάκι έχουν την ίδια ρίζα, όπως λέει ένας φίλος γιατρός! Όπως και να έχει το θέαμα ήταν τραγικό. Και ίσως είναι μια «φάση» της ιατρικής -όπως ήταν το να κλείνουν τους ψυχικά ασθενείς σε λεπροκομεία ή να κάνουν λοβοτομές.

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία το 1940                                                     

Τα συμπεράσματα δικά σας και τα σχόλια καλοδεχούμενα!

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories