in

Διάγνωση Διπολικής Διαταραχής: Η μετέπειτα πορεία του ατόμου


Δεν υπάρχουν δύο ίδιοι άνθρωποι με διπολική διαταραχή. Ο καθένας είναι ξεχωριστός, με διαφορετική προσωπικότητα και διαφορετικές εμπειρίες. Για ορισμένους, η διάγνωση της διπολικής διαταραχής είναι μια ευπρόσδεκτη εξήγηση για το πώς ένιωθαν. Για άλλους, αποτελεί ισχυρό πλήγμα. Πολλοί έχουν μεικτά συναισθήματα. Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν ερωτήματα που ταλανίζουν τον ψυχισμό που ατόμου με αυτή τη διάγνωση, αλλά και με το πώς αυτή θα επηρεάσει τη ζωή του.

Πώς θα επηρεάσει τη ζωή μου η διπολική διαταραχή;

Είναι πιθανόν η ζωή σας να αλλάξει. Το θετικό είναι ότι βρίσκεστε σε πολύ καλύτερη θέση για να λάβετε την καταλληλότερη θεραπεία για τη διαταραχή σας, ώστε να βοηθήσετε στη μείωση των συμπτωμάτων σας και στην ανακούφιση από αυτά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η ζωή σας σημαντικά. Από την άλλη, πρέπει να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι έχετε μια χρόνια ψυχική ασθένεια. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια πρόκληση. Αλλά, με τη σωστή βοήθεια και καθοδήγηση, πρόκειται για πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Πώς θα αντιμετωπίσω καλύτερα τα συμπτώματα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με διπολική διαταραχή διαπιστώνουν ότι η κατάστασή τους υποχωρεί και βελτιώνεται σημαντικά όταν ξεκινήσουν κατάλληλη θεραπεία. Έχει βρεθεί ότι διαφορετικές μορφές ψυχολογικής θεραπείας βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και στον καλύτερο έλεγχό τους. Οι ψυχοεκπαιδευτικές προσεγγίσεις βοηθούν συνήθως τα άτομα να ενημερωθούν για τα συμπτώματα της διαταραχής, την τυπική πορεία των συμπτωμάτων στο χρόνο, τους βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες των συμπτωμάτων και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, η γνωστική θεραπεία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματική σε συνδυασμό με τα φάρμακα. Υπάρχουν λίγες εμπειρικές έρευνες που βεβαιώνουν ότι η προσεκτική ενημέρωση σχετικά με τη διπολική διαταραχή μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ακολουθήσουν τις ιατρικές οδηγίες για τη θεραπεία με φάρμακα, όπως είναι το λίθιο. Αυτό αποτελεί σημαντικό στόχο, επειδή περίπου τα μισά άτομα σε θεραπεία για διπολική διαταραχή δεν παίρνουν τα φάρμακά τους σε σταθερή βάση.

Πώς θα εξελιχθεί η ασθένεια;

Με καλή θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι με διπολική διαταραχή θα ζουν μεγάλες περιόδους της ζωής τους χωρίς συμπτώματα. Ωστόσο, επεισόδια μανίας ή/και κατάθλιψης είναι πιθανό να επανεμφανιστούν από καιρού εις καιρόν. Το πόσο συχνά συμβαίνει αυτό και πόσο καιρό θα έχετε ανάμεσα στις υποτροπές εξαρτάται από το άτομο, το πόσο καλά δρα η θεραπεία και άλλα θέματα, όπως το εάν έχετε και άλλες ασθένειες ή όχι. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η διπολική διαταραχή έχει την τάση να επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη κατάλληλης θεραπείας.

Θα χρειαστεί να πάω σε νοσοκομείο;

Πολλοί ασθενείς, ειδικά στην αρχή, φοβούνται ότι μπορεί να χρειασθεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Αυτό δεν είναι συνήθως απαραίτητο όταν η διαταραχή διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ωστόσο, εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία ή εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, η διπολική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια μανίας ή κατάθλιψης που μπορεί να σας κάνουν να φέρεστε με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ευεξία σας ή την ευεξία άλλων ατόμων. Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να εισαχθείτε σε νοσοκομείο για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασής σας

Εγώ φταίω;

Μερικές φορές, η διάγνωση της διπολικής διαταραχής μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή ή μέλη της οικογένειας να αναρωτηθούν κατά πόσο έκαναν κάτι που να οδήγησε στην εμφάνιση της ασθένειας. Η αλήθεια είναι ότι για τη διπολική διαταραχή δεν φταίει κανείς. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο για την εμφάνιση της ασθένειας, αρκετοί από τους οποίους ακόμη δεν είναι καλά κατανοητοί. Εάν έχετε διπολική διαταραχή, είναι απίθανο να υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να είχατε κάνει τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας ώστε να την προλάβετε.

Βιβλιογραφία

Kring, A.M., Davison, G.C., Neale, J.M., Johnson, S.L. (2010). Ψυχοπαθολογία. Εκδ: Gutenberg

Οικονόμου,  Μ.,  Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή:  Συνοδευτικός οδηγός

What do you think?

16 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Η φίλη μου έρχεται στα χέρια με την μητέρα της.”

Ψtalk: “Δεν ξέρω τι στάση να κρατήσω στο διαζύγιο των γονιών μου.”