Διπολική Διαταραχή: Στα άκρα των συναισθημάτων

Διπολική Διαταραχή: Στα άκρα των συναισθημάτων


Η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει περισσότερες και μεγαλύτερες αλλαγές της διάθεσης από αυτές που συνήθως βιώνουν οι υγιείς άνθρωποι ως αντίδραση στα διάφορα γεγονότα της ζωής. Περιλαμβάνει επεισόδια της διάθεσης όπου η σκέψη, το συναίσθημα και η συμπεριφορά του ατόμου αλλάζει αξιοσημείωτα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και επηρεάζει την καθημερινή του λειτουργικότητα. 

Μερικές φορές το άτομο θα έχει μόνο μερικά συμπτώματα μάλλον παρά πλήρες επεισόδιο. Η γνώση των συμπτωμάτων και των χαρακτηριστικών των επεισοδίων μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση της νόσου.

Τα αίτια της διπολικής διαταραχής είναι ποικίλα. Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την έναρξη της νόσου είναι η κληρονομικότητα (αν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού που πάσχει ήδη από διπολική διαταραχή, όπως ο γονέας), περίοδοι έντονου στρες (όπως θάνατος ενός αγαπημένου ανθρώπου ή κάποιο τραυματικό γεγονός), ψυχικό τραύμα, χρήση τοξικών ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ψυχοτρόπων ουσιών.

Οι διαταραχές αυτές αποκαλούνται «διπολικές», επειδή τα περισσότερα άτομα που βιώνουν  συμπτώματα μανίας θα βιώσουν και συμπτώματα κατάθλιψης στη διάρκεια της ζωής τους (η μανία και η κατάθλιψη θεωρούνται αντίθετοι πόλοι). Αν και για τη διάγνωση της διπολικής Ι διαταραχής δεν απαιτείται καταθλιπτικό επεισόδιο, αυτό είναι απαραίτητο ,για τη διάγνωση της διπολικής ΙΙ διαταραχής. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα άτομα που αναζητούν θεραπεία για τη διπολική Ι διαταραχή έχουν πιθανότατα βιώσει καταθλιπτικά επεισόδια.

Το μανιακό επεισόδιο:

Είναι μία κατάσταση έντονης ευφορίας και ευερεθιστότητας, η οποία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, και διαρκεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια του μανιακού επεισοδίου το άτομο μπορεί να μιλά πιο δυνατά και να κάνει  έναν ακατάπαυστο χείμαρρο από σχόλια, ορισμένες φορές γεμάτα λογοπαίγνια, αστεία, ρίμα και παρεμβολές που σχετίζονται με ερεθίσματα στο άμεσο περιβάλλον. Συχνά είναι δύσκολο να διακόψει κανείς αυτά τα σχόλια. Επίσης, μπορεί αυτά τα σχόλια να στρέφονται πολύ γρήγορα από το ένα θέμα στο άλλο, αντανακλώντας υποκείμενη φυγή ιδεών. Κατά τη διάρκεια της μανίας, το άτομο μπορεί να γίνει κοινωνικό σε βαθμό αδιακρισίας. Δυστυχώς, μπορεί να αγνοεί τις πιθανώς καταστροφικές συνέπειες της συμπεριφοράς του, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν ανάρμοστες δραστηριότητες, υπερβολική σπατάλη και ριψοκίνδυνη οδήγηση. Οι προσπάθειες των άλλων να χαλιναγωγήσουν τις υπερβολές αυτού του είδους είναι δυνατόν να προκαλέσουν γρήγορα θυμό ή ακόμη και την οργή του ατόμου.

Το υπομανιακό επεισόδιο:  

Ένα υπομανιακό επεισόδιο περιλαμβάνει παρατηρήσιμες αλλαγές στη διάθεση που μοιάζουν με εκείνες της μανίας, μόνο που είναι ηπιότερες και λιγότερο καταστροφικές. Ακόμη, τα άτομα που έχουν υπομανία δεν έχουν ψυχωτικά συμπτώματα και συνήθως δε χρειάζονται νοσηλεία. Για τη διάγνωση απαιτείται τα συμπτώματα να διαρκούν για τουλάχιστον 4 ημέρες.

Το μεικτό επεισόδιο: 

Τα περισσότερα μανιακά επεισόδια είναι «αμιγώς» μανιακά, αλλά μερικές φορές το άτομο βιώνει μεικτά επεισόδια, τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονα συμπτώματα μανίας αλλά και κατάθλιψης μέσα στην ίδια εβδομάδα. Σαν συμπτώματα διαταράσσουν σοβαρά την καθημερινή ζωή του ατόμου και η νοσηλεία μπορεί να είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να είναι ανήσυχο, υπερδραστήριο, άυπνο, με αισθήματα ενοχής και αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διπολικής διαταραχής που περιλαμβάνουν:  

Διπολική Διαταραχή Ι: 

Τα κριτήρια για τη διάγνωση της διπολικής Ι διαταραχής, που παλαιότερα ήταν γνωστή ως μανιοκαταθλιπτική διαταραχή, περιλαμβάνουν ένα μοναδικό μανιακό επεισόδιο ή ένα μοναδικό μεικτό επεισόδιο στη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Επομένως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάποιος που λαμβάνει διάγνωση διπολικής Ι διαταραχής ενδέχεται να βιώνει ή όχι συμπτώματα της μανίας τη συγκεκριμένη περίοδο. Στην πραγματικότητα, ακόμη και εάν κάποιος βίωσε μανιακά συμπτώματα διάρκειας μόνο μίας εβδομάδας πριν από πολλά χρόνια, διαγιγνώσκεται και πάλι με διπολική Ι διαταραχή.

Διπολική Διαταραχή ΙΙ:  

Για να λάβει κάποιος διάγνωση διπολικής ΙΙ διαταραχής, πρέπει να έχει βιώσει τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και τουλάχιστον ένα υπομανιακό επεισόδιο.

Κυκλοθυμική διαταραχή: 

Η κυκλοθυμική διαταραχή (που αποκαλείται και κυκλοθυμία) είναι μία δεύτερη χρόνια διαταραχή της διάθεσης. Όπως συμβαίνει και με τη διάγνωση της δυσθυμικής διαταραχής, σύμφωνα με το DSM-V απαιτείται η παρουσία των συμπτωμάτων για δύο τουλάχιστον χρόνια. Στην κυκλοθυμική διαταραχή το άτομο έχει συχνά αλλά ήπια συμπτώματα κατάθλιψης που εναλλάσσονται με ήπια συμπτώματα μανίας. Αν και τα συμπτώματα δε φτάνουν τη βαρύτητα ενός μανιακού ή καταθλιπτικού επεισοδίου, τα άτομα με τη διαταραχή και οι οικείοι τους συνήθως παρατηρούν τα «σκαμπανεβάσματα» της διάθεσης. Όταν κανείς είναι «στα κάτω του», μπορεί να είναι θλιμμένος, να αισθάνεται ανεπαρκής, να αποσύρεται από τους άλλους και να κοιμάται για 10 ώρες κάθε βράδυ. Όταν κανείς είναι «στα πάνω του», ενδέχεται να είναι εύθυμος, με υπερβολική αυτοπεποίθηση, κοινωνικός, χωρίς αναστολές και να έχει ελάχιστη ανάγκη για ύπνο.

Κάποια αυτούσια λόγια που προσπαθούν να περιγράψουν το συναίσθημα από το οποίο διακατέχονται τα άτομα με διάγνωση διπολικής διαταραχής: 

Νιώθω σαν να είμαι μια σφαίρα χιονιού και κάποιος με κούνησε μέχρι και τώρα κάθε μικρό κομμάτι του εαυτού μου πέφτει κάτω τυχαία και τίποτα δεν καταλήγει εκεί που έπρεπε να είναι. Amy Reed, Crazy

Λυπάμαι για κάθε Θεραπευτή, Ψυχολόγο και Ψυχίατρο που έχω γνωρίσει ποτέ. Ξέρω ότι έχω βάλει σκέψεις στο μυαλό τους που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Μια ζωηρή φαντασία είναι φοβερή. Μια μανιακή φαντασία είναι κατάρα. Stanley Victor Paskavich

Βιβλιογραφία:

Kring, A., Gerald, D., Neale, J., Johnson, L. (2010) Ψυχοπαθολογία, Αθήνα: Gutenberg

Oδηγός επιβίωσης για τους φροντιστές ατόμων με διπολική διαταραχή.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Μαρία Ραφαηλία Σάγγου
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories