Το Body Shaming δεν κάνει Διακρίσεις
Το Body Shaming δεν κάνει Διακρίσεις

Το Body Shaming δεν κάνει Διακρίσεις


Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ενασχοληθώ και να ακουμπήσω ένα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, όπως το Body Shaming, είναι επειδή έχω πέσει και εγώ θύμα του. Και είμαι σίγουρος, χωρίς να σε ξέρω προσωπικά, ότι έχεις πέσει και εσύ θύμα κάποια στιγμή. Πριν όμως δούμε γιατί το Body Shaming αφορά όλους μας, ας δούμε τι ορίζεται ως Body Shaming.

Με τον όρο “Body Shaming” ορίζουμε οποιαδήποτε πράξη χλευασμού ή κοροϊδίας απέναντι στην εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου. Οποιουδήποτε ανθρώπου. Δεν έχει σημασία αν είσαι γυναίκα ή άνδρας. Το Body Shaming δεν κάνει διακρίσεις, μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Και όταν λέω όλους, το εννοώ.

Σε ανθρώπους με πολλά κιλά, αλλά και με λίγα. Η φράση «Φάε κάτι, έτσι όπως το πας, θα σε πάρει ο αέρας», ισοδυναμεί με τη φράση «Σταμάτα να τρως, δε θα χωράς να περάσεις σε λίγο». Δεν έχει σημασία αν τα κιλά είναι πολλά ή λίγα. Ο κάθε άνθρωπος δίνει τον δικό του αγώνα. Άλλος παλεύει για να χάσει κιλά, άλλος παλεύει για να πάρει. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι τέτοιου είδους σχόλια.  Το Body Shaming υφίσταται σε ανθρώπους με χαμηλή αλλά και με υψηλή φυσική κατάσταση. Για παράδειγμα, την ίδια βαρύτητα έχει η φράση «Οι άντρες πρέπει να είναι γυμνασμένοι, όχι λαπάδες», με την φράση «Στις γυναίκες δεν είναι ωραίο το υπερβολικά γυμνασμένο σώμα». Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει πως θα διαμορφώσει το σώμα του. Δεν υπάρχουν νόρμες, δεν υπάρχει φυσιολογικό και μη. Το μόνο που δέχομαι είναι το υγιές και το μη υγιές σώμα και μια τέτοια γνωμάτευση μπορεί να κάνει μόνο ένας ειδικός (γιατρός, διατροφολόγος κτλ.), όχι εγώ και συ.

Ίσως μερικές από τις παραπάνω φράσεις να σε εξέπληξαν. Μπορεί να έχεις πει και εσύ καμιά φορά κάποια παρόμοια. Εγώ τουλάχιστον το έχω κάνει. Δε σου κουνάω το δάχτυλο, ούτε στο παίζω ανώτερος σου. Κανείς δε γεννήθηκε να ξέρει τα πάντα. Όλοι μας μάθαμε. Γι αυτό άλλωστε βρίσκεσαι εδώ, σε αυτό το site. Προσπαθείς να ενημερωθείς, θέλεις να μάθεις. Οπότε, αν υπάρχει κάτι που μπορώ να σου μάθω είναι το εξής: Κανένας άνθρωπος δεν έχει ανοσία στο Body Shaming. Και αυτό γιατί η εξωτερική μας εμφάνιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αίσθηση της ταυτότητάς μας. Μια επίθεση προς την εξωτερική μας εμφάνιση και στην συγκεκριμένη περίπτωση στο σώμα μας, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον ψυχικό μας κόσμο.

Ένας άνθρωπος που δέχεται αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή του και το σώμα του, θα προσπαθήσει να το αποτρέψει, απομονώνοντας τον εαυτό του από το κοινωνικό σύνολο. Ως συνέπεια, το άτομο μπορεί να αισθανθεί μοναξιά και αποξένωση. Επιπλέον, ένα άτομο που δέχεται Body Shaming, δέχεται πλήγμα στην αυτοπεποίθησή του και υποτιμά την αξία του. Σε ακραίες περιπτώσεις, τέτοια αισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις. Ακόμη, διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία, έχουν ως επίκεντρο το Body Shaming και δυστυχώς, κάνουν την εμφάνισή τους σε πολύ νεαρές ηλικίες.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να εξαλείψουμε το φαινόμενο; Ναι, υπάρχει. Και η λύση που προτείνω εγώ (μην ξεχνάς ότι όλα αυτά είναι μια προσωπική άποψη), χωρίζεται σε δύο μέρη: σε συμβουλές προς τους θύτες και προς τα θύματα.

Προς στους θύτες

Είναι ωραίο να έχεις άποψη, να έχεις διαμορφώσει μια γνώμη για κάποιον άλλον άνθρωπο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου και κανένας δε μπορεί να στο στερήσει. Όμως μην ξεχνάς: Κανένας δε ζήτησε την γνώμη σου! Αν κάποιος δεν ήρθε ευθέως να σε ρωτήσει, ποια είναι η γνώμη σου για το σώμα του, τότε δεν τη χρειάζεται και δεν έχεις κανένα δικαίωμα να του την γνωστοποιήσεις με το έτσι θέλω. Ούτε πρόσωπο με πρόσωπο, ούτε σε σχόλια κάτω από φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξέρω τι μπορεί να σκέφτεσαι αυτήν τη στιγμή. «Μήπως γινόμαστε κάπως υπερβολικοί;». «Μήπως έχει παραγίνει το κακό με το political correctness;». Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά ούτε και θα διαφωνήσω. Η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση. Το χιούμορ, το πείραγμα και ο χαβαλές είναι απαραίτητα στη ζωή, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Όταν όμως δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πλάκα από την προσβολή, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όχι μόνο εσύ. Και εγώ και όλοι μας.

“Everything’s funny until it happens to you.” (Dave Chappelle)

Προς στα θύματα

Γνωρίζω πολύ καλά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το Body Shaming. Γνωρίζω επίσης πως είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς. Και έχεις δίκιο. Θα θέλαμε να ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο, πιο δίκαιο, με ανθρώπους περισσότερο ενημερωμένους και με αυξημένη ενσυναίσθηση. Όμως ζούμε εδώ που ζούμε. Και αυτό δεν αλλάζει. Τουλάχιστον άμεσα. Αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει, είναι η στάση μας απέναντι του. Τα σχόλια και οι προσβολές δεν σε καθορίζουν. Είσαι ο άνθρωπος που αποφασίζεις να είσαι. Όταν θα αποδεχθείς τον εαυτό σου όπως είναι, θα προσελκύσεις στη ζωή σου ανθρώπους που κάνουν το ίδιο σαν μαγνήτης. Και τότε τα αρνητικά σχόλια, οι προσβολές, οι χλευασμοί θα μειωθούν. Όχι επειδή δε θα υπάρχουν, αλλά επειδή δε θα μπορούν να σε αγγίξουν. Έχεις τη δύναμη. Βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Μπορείς να την ξεκλειδώσεις, αρχίζοντας να επαναλαμβάνεις μία και μόνο λέξη: ΑΞΙΖΩ!

https://en.wikipedia.org/wiki/Body_shaming

https://claritychi.com/body-shaming-in-elderly/

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com