in , ,

“Body shaming”: Ένα σύγχρονο φαινόμενο βίας.

Perfectly Imperfect Body Shaming, Shyness And Depression. Positive Text

Οι συνθήκες της  σύγχρονης εποχής χαρακτηρίζονται από ψηφιοποίηση της καθημερινότητας, κυριαρχίας των μέσων δικτύωσης και έμφασης στο «φαίνεσθαι». Η έντονη ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση και η εμμονή με το σωματικό βάρος, είναι απόρροια των προτύπων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα  μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προωθούν και διαφημίζουν είδωλα και πρότυπα, τα οποία ενδόμυχα επιβάλλονται και υιοθετούνται από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Στις μέρες μας, το «φαίνεσθαι» είναι σημαντικότερο του «είναι». Αυτό είναι συνέπεια πολλών παραγόντων και έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική  όσο και στην ψυχική υγεία. Η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου, επηρεάζει καταλυτικά τη ψυχολογία του, τις διαπροσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις και είναι  παράγοντας αποδοχής ή αποδοκιμασίας από τον κοινωνικό περίγυρο.  Αυτή την περίοδο, παρατηρείται ένταση του φαινομένου “body shaming”, με επικριτικά σχόλια για το σωματικό βάρος του εκάστοτε ατόμου. Όμως, η εικόνα ενός σώματος, δεν αντανακλά μόνο χαρακτηριστικά κάποιας «αισθητικής» αλλά και τους ατομικούς δείκτες υγείας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν σε αυξομειώσεις βάρους, όπως κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και ψυχολογικές διαταραχές. Ανεξάρτητα από την εμφάνισή μας, αυτό που παίζει πρωτεύοντα ρόλο είναι η υγεία, η ψυχική και σωματική ισορροπία, για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη προβλημάτων υγείας.

Αρχικά, ο σύγχρονος όρος του «body shaming», σημαίνει την αρνητική κριτική, κακόβουλα σχόλια συχνά με τη μορφή λεκτικής βίας, προς κάποια άτομα με βάση το σωματικό βάρος  τους, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να αισθάνονται μειονεκτικά για την εικόνα τους. Η κριτική συνήθως αφορά άτομα υπέρβαρα ή υπερβολικά αδύνατα. Το  φαινόμενο του body shaming λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις στα social media όπου  κατακρίνονται  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ατόμων και η εικόνα του σώματος που δεν συνάδουν με τα διαδικτυακά μοντέλα και τη γενικότερη αισθητική που επικρατεί. Συχνά, ένα άτομο ασκεί αυστηρή κριτική εις βάρος ενός άλλου ατόμου, λόγω σωματικού βάρους, επειδή ο ίδιος διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα και έλλειψη ενσυναίσθησης  και η λεκτική επίθεση προς άλλους του προδίδει μια προσωρινή ανακούφιση και ικανοποίηση του «Εγώ». Το ζήτημα έχει βαθύτερες ρίζες, καθώς προέρχεται από την οικογένεια, τον τρόπο ανατροφής, την εκπαίδευση, τις πατριαρχικές κοινωνικές αντιλήψεις  και γενικότερα τα προσωπικά ερεθίσματα και τις εμπειρίες μας. Το πρόβλημα εντείνεται λόγω του εξωπραγματικού μοντέλου ανθρώπου με τις τέλειες αναλογίες, δίχως ατέλειες και αναγλυφότητες,  που τα μέσα δικτύωσης προωθούν και επιβάλλουν.  Αυτή η λεκτική επίθεση που δέχονται κάποια άτομα λόγω του σωματικού βάρους τους, έχει ως αποτέλεσμα τον κλονισμό της ψυχικής υγείας τους.

Ο αντίκτυπος του «body shaming», μπορεί να οδηγήσει το άτομο – θύμα που βρίσκεται στο στόχαστρο, σε σωματικές ή ψυχικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, έφηβοι και παιδιά, που αισθάνονται μειονεκτικά για το σώμα τους, μπορεί να οδηγηθούν σε απομόνωση λόγω αποδοκιμασίας του περίγυρου και να «βυθιστούν» στη κατάθλιψη.  Η  αρνητική αίσθηση για το σώμα, μπορεί να επιφέρει  χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοσεβασμού, υποβιβάζοντας έτσι την ίδια τη προσωπικότητα του ατόμου.  Επίσης, η λεκτική βία και τα ρατσιστικά σχόλια ποτέ δεν βοηθούν πραγματικά το άτομο που πιθανότατα πάσχει από  προβλήματα υγείας, να βελτιωθεί και να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Πολλές φορές, το άτομο μπορεί να υποπέσει σε ακραίες διατροφικές συμπεριφορές στη προσπάθεια να γίνει αποδεκτός . Ακόμη, η ψυχολογική καταπίεση του «body shaming», μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτοτραυματισμό και αυτοκαταστροφικές τάσεις ή για πρόκληση σωματικής δυσμορφικής  διαταραχής, που αφορά αυξημένο άγχος για την εικόνα του σώματος. Είναι αποδεδειγμένο, πως οι κακεντρέχειες, οι βιαιότητες και οι ρατσιστικές συμπεριφορές, είναι υπεύθυνες για πολλές αυτοκτονίες και εγκληματικές  πράξεις.

Συμπερασματικά, το σύγχρονο αυτό φαινόμενο, απαιτεί τη προσοχή ολόκληρης της κοινωνίας καθώς αφορά σοβαρά ζητήματα υγείας. Αναμφίβολα, η παχυσαρκία καθώς και η νευρική ανορεξία είναι δυο διαταραχές υψίστης σημασίας που αφορούν όλη την κοινωνία και για αυτό προωθείται η έμφαση στη προσπάθεια εξάλειψης αυτών των διαταραχών. Η αυτοαποδοχή  και ο αυτοσεβασμός, θα συμβάλλουν στη μείωση του body shaming,  καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η κριτική προ τους άλλους.  Η αποδοχή της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας, η ενδελεχής εξέταση και το «φιλτράρισμα» των προτύπων που ακολουθούμε, και η  ενσυναίσθηση  θα επιφέρουν τον εφησυχασμό των προσβλητικών συμπεριφορών. Είναι επιτακτική ανάγκη, η αλλαγή τρόπου σκέψης και η υιοθέτηση αξίας του αλληλοσεβασμού, ώστε να αποφευχθεί η διαιώνιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου και να προωθηθούν υγιεινά πρότυπα ζωής.

Βιβλιογραφία:

«Πώς επηρεάζει η εικόνα του σώματος το σωματικό βάρος και την ψυχική υγεία;», Ιωάννα Ευαγγέλου, “Change Beat”

«Άγχος για την εικόνα σώματος», Μάριος Παγκράτης, (Ψυχολόγος MSc)

«Εικόνα του σώματος, γιατί είναι σημαντική;», Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών

Αντιγόνη Κολιού

What do you think?

18 Points
Upvote Downvote

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Ψtalk: “Νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος”

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για την αναζήτηση ψυχικών υπηρεσιών.