Αυτοπεποίθηση και..”τρίχες”

Αυτοπεποίθηση και..”τρίχες”


Αυτοπεποίθηση.
Μεγάλη αναγκαιότητα για να επιβιώσει κανείς στην κοινωνία του 2021. Συνώνυμο της, η αυτοεκτίμηση. Με επιστημονικούς όρους, η θετική και ταυτόχρονα ρεαλιστική εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του και τις ικανότητες του. Η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα αναπτυξιακό χαρακτηριστικό, αναπτύσσεται δηλαδή παράλληλα με την προσωπικότητα. Δεν αποτελεί χαρακτηριστικό επίκτητο, κανείς δεν γεννιέται έχοντας την. Κατά πόσο όμως είναι δυνατό να την κατακτήσει μια προσωπικότητα που αναπτύσσεται σε μια κοινωνία με άγραφους νόμους και επιταγές που σε καμία περίπτωση δεν την προωθούν ;

Πως θα καταφέρει το άτομο να την χτίσει, όταν δέχεται τα “πυρά” μιας κοινωνίας μέσα από βλέμματα περαστικών, σχόλια συμμαθητών και συναδέλφων και δημόσιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί κάτι προσβάλλει την αισθητική τους; Και τι σημαίνει προσωπική αισθητική; Ποιος καθορίζει τι είναι φυσιολογικό και τι μη;

Πληθώρα σκέψεων και απόψεων κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αφορμή μία ανάρτηση πολιτικού προσώπου που καταδίκαζε την ελευθερία του κάθε ανθρώπου να έχει τρίχες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός του, να ντύνεται με τα ρούχα που ταιριάζουν στην δική του προσωπικότητα, να έχει σημάδια στο σώμα του. Και αναρωτιέμαι, γιατί οι άνθρωποι νομίζουν πως έχουν λόγο απέναντι στους γύρω τους για τόσο προσωπικές επιλογές; Γιατί έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αντί να εκφράσουμε λοιπόν το μίσος μας, σκεπτόμενοι βαθύτερα, θα καταλάβουμε πως οι άνθρωποι που νιώθουν ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους και τις δυνατότητες τους δεν θα εστιάσουν σε “μειονεκτήματα”, κατά την γνώμη τους, των γύρω τους. Θα εστιάσουν στην προσωπική τους εξέλιξη και θα πορευτούν με αυτήν. Το να μην έχει κανείς αυτοπεποίθηση, μπορεί να του στερήσει πολλά πράγματα στην ζωή. Στον εργασιακό τομέα, στον ερωτικό, στον ψυχισμό του. Κακό δεν είναι να μην έχεις αυτοπεποίθηση. Κακό είναι όμως να μην θες να έχουν και οι γύρω σου. Βλέποντας λοιπόν την εν λόγω ανάρτηση είδα ένα άτομο που δεν νιώθει καλά με το είναι του. Και το χειρότερο, προσπάθησε να τραβήξει κι άλλους μαζί στον ” βούρκο” του.

Τρίχες στις μασχάλες, κυτταρίτιδα, ραγάδες, άνδρες που βάφονται, γυναίκες που ντύνονται με αντρικά ρούχα. Κι όλα αυτά σε μία κοινωνία που πασχίζει να αφήσει πίσω της τα ταμπού, την ομοφοβία, την ενδοοικογενειακή βία. Μία κοινωνία που άργησε πολύ να σταματήσει(αν σταμάτησε ποτέ δηλαδή) να ρίχνει περίεργα βλέμματα σε ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων, σε μία γυναίκα που έχει τρίχες στην μασχάλη της (και μαντέψτε τις έχει εκ γενετής), που άργησε πολύ να σταματήσει να σχολιάζει τα σώματα των γύρω στην παραλία, που άργησε να σηκώσει το τηλέφωνο για να βοηθήσει την οικογένεια στο δίπλα σπίτι να γλιτώσει.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και πολύ προσωπικό κόπο για να νιώσει κανείς πως δεν τον νοιάζει η γνώμη των υπολοίπων για τις προσωπικές του επιλογές, πόσο μάλλον για την εξωτερική του εμφάνιση. Κάνε αυτή την χάρη στον εαυτό σου, βοήθησε την κοινωνία να προοδεύσει. Αν το χρειάζεσαι, μην διστάσεις να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για να σε βοηθήσει να χτίσεις μία υγιή σχέση με τον εαυτό σου. Και εάν το επιθυμείς, ανέβασε τις τριχωτές σου μασχάλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε κρίνει.

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories