Ας μιλήσουμε για τον Αυτισμό.

Ας μιλήσουμε για τον Αυτισμό.


Ο Αυτισμός ή αλλιώς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος  ορίζεται ως  μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία  κάνει την εμφάνισή της  κατά κύριο λόγο μετά την ηλικία των 2 ετών, έχοντας ωστόσο παρατηρηθεί και περιπτώσεις όπου εμφανίζεται όταν το παιδί είναι 12-18 μηνών. Χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεοτυπική συμπεριφορά. Ο αυτισμός διαρκεί σε όλη τη ζωή του παιδιού.

Τα αρχικά σημάδια του αυτισμού μπορούν να ερμηνευτούν από απουσία φυσιολογικής συμπεριφοράς και είναι δύσκολο να εντοπιστούν έγκαιρα. Αυτό συμβαίνει διότι το παιδί μπορεί να προβάλλει μια εικόνα ενός καλού και ήσυχου μωρού, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Όμως, αν εστιάσετε στη συμπεριφορά του, θα μπορέσετε να εντοπίσετε, ίσως, κάποια σημάδια που μαρτυρούν πως κάτι δεν πάει καλά. Ανάλογα με το ηλικιακό φάσμα υπάρχουν και τα εξής συμπτώματα.

Συμπτώματα σε βρέφη και νήπια.

1.Όταν η μητέρα θηλάζει το μωρό της εκείνο τείνει να μην έχει οπτική επαφή μαζί της.2.Δεν ανταποδίδει το χαμόγελο όταν οι άλλοι του χαμογελούν.3.Δεν υπάρχει ανταπόκριση στο όνομά του ή έστω σε μία γνώριμη φωνή.4.Δεν ακολουθεί το χέρι σας και τα οπτικά αντικείμενα.5.Δε χρησιμοποιεί χειρονομίες για να επικοινωνήσει, όπως για παράδειγμα να χαιρετήσει ή να δείξει κάτι που επιθυμεί.6.Δεν κάνει θορύβους για να προκαλέσει την προσοχή του περίγυρού του ούτε αναζητά τα χάδια του.7.Δε μιμείται τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου σας και ούτε σηκώνει τα χέρια του, ώστε να το πάρετε αγκαλιά.8.Αποφεύγει να ζητήσει βοήθεια ακόμα και αν κάτι δεν μπορεί να το κάνει  μόνο του και9.Δεν παίζει με άλλα άτομα-προτιμά τον εαυτό του.

Υπάρχουν ωστόσο και  συμπτώματα, τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και χρήζουν άμεσης παρακολούθησης από ειδικό παιδίατρο.

•Μέχρι τους 6 μήνες: Το παιδί δε γελάει πραγματικά(με την καρδιά του, όπως το λέμε πιο λαϊκά) ή δεν κάνει άλλες, γεμάτες χαρά, εκφράσεις.•Μέχρι τους 9 μήνες: Δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε χαμόγελα, δεν ανταποκρίνεται σε ήχους ή/και σε άλλες εκφράσεις του προσώπου.•Μέχρι  1 έτους: Δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του, δε μιλάει πολύ, δεν κάνει χειρονομίες για να δείξει τι θέλει, δε χαιρετάει και δεν προσπαθεί να φτάσει πράγματα,  που βρίσκονται λόγου χάρη σε ένα ράφι.•Μέχρι τους 16 μήνες: Δεν υπάρχει άρθρωση λόγου.•Μέχρι τα 2 έτη: Δεν έχει τη δυνατότητα να πει φράσεις αποτελούμενες από τουλάχιστον δύο λέξεις, που να μην περιλαμβάνουν μίμηση ή επανάληψη.

Συμπτώματα αυτισμού σε μεγαλύτερα παιδιά.

Κοινωνικές δυσκολίες.

1.Το παιδί έχει φτωχή βλεμματική επαφή με άτομα ή αντικείμενα.2.Προτιμά να μην το ακουμπάνε, να μην το χαϊδεύουν, να μην το κρατάνε και γενικότερα να μην το αγγίζουν.3.Δεν του αρέσουν τα ομαδικά παιχνίδια, τα παιχνίδια προσποίησης-μίμησης, που έχουν δηλαδή φανταστικό σενάριο.4.Δυσκολεύεται να κάνει φίλους, διότι δεν ξέρει πώς να συνδεθεί με άλλα παιδιά για να παίξει και να κάνει παρέα.5.Ανικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων και κάποιες φορές αντιδρά αρκετά έντονα με κλάμα ή γέλιο ή θυμό, ακόμη και σε καταστάσεις που κρίνονται μη κατάλληλες.6.Δεν του αρέσει να μοιράζεται τα πράγματά του και προσκολλάται υπερβολικά σε ένα αντικείμενο.

Οι γλωσσικές δυσκολίες  με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

1.Το βρέφος με αυτισμό δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και δεν προτιμά την ομιλία της μητέρα  του.2.Οτιδήποτε λέει το εννοεί με την κυριολεκτική έννοιά του και για αυτό δεν μπορεί να αντιληφθεί το χιούμορ, την ειρωνεία, τον σαρκασμό. Επίσης, τείνει  να χρησιμοποιεί περισσότερο δεικτικές αντωνυμίες και λιγότερες εξηγήσεις.3.Τα χαρακτηριστικά της έκφρασης του λόγου ενδέχεται να ακούγονται μηχανικά και παράλληλη μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα λανθασμένα, δηλαδή γραμματικά λάθη, διαφορά στη ροή και στον όγκο του λόγου, ακόμη και στην ποιότητα της ομιλίας.4.Επαναλαμβάνει τις ίδιες λέξεις και φράσεις( ηχολαλία) και όταν του κάνουν μια ερώτηση έχει την τάση να την επαναλαμβάνει εξίσου ή να ξαναλέει την τελευταία λέξη αυτής, χωρίς να την απαντάει.

Άλλα συμπτώματα που παρουσιάζει ένα παιδί με Αυτισμό είναι:

1.Ότι έχει μια αρκετά αυστηρή ρουτίνα και αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στο να αλλάξει είτε κάτι από αυτήν είτε από το καθημερινό του πρόγραμμα ή το περιβάλλον του.2.Εστιάζει πολύ σε αντικείμενα και σπαταλάει πολύ χρόνο να φτιάχνει τα παιχνίδια του, όπως αυτό επιθυμεί. Επιπλέον, μπορεί να παρακολουθεί αποχαυνωμένο κινούμενα σχέδια, χωρίς να δίνει σημασία σε κάτι άλλο.3.Φαίνεται να ασχολείται επίμονα με ένα θέμα που αφορά τα ενδιαφέροντά του, τα οποία έχουν να κάνουν με αριθμούς και σύμβολα.

A lways

nique

T otally

I ntelligent

ometimes

M ysterious

(Με αφορμή την παγκόσμια μέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου.)

 

 

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories