Αμβλώσεις, ανθρώπινα δικαιώματα και υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά
Photo by pexels.com

Αμβλώσεις, ανθρώπινα δικαιώματα και υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά

Η άμβλωση είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα του σύγχρονου κόσμου. Είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, και που έχει διχάσει την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που υποστηρίζουν το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει για το σώμα της, και εκείνους που υποστηρίζουν ότι η άμβλωση είναι η αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής, και, ως εκ τούτου, είναι ανήθικη. Η αλήθεια είναι ότι η άμβλωση είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα με πολλές διαφορετικές πτυχές. Το παρόν άρθρο θα εξετάσει το ζήτημα της άμβλωσης από τις νομικές, ηθικές, κοινωνικές και ιατρικές πτυχές του, και θα κάνει μια αναφορά στην υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από τους υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση είναι ότι η απαγόρευσή της παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Συγκεκριμένα, παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, την οικογενειακή ζωή, το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα στην ελευθερία από τη βία και τις διακρίσεις. Επιπλέον, η απαγόρευση της άμβλωσης δεν οδηγεί στη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων. Αντιθέτως, οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των παράνομων και επικίνδυνων αμβλώσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή των γυναικών.

Η ιστορία των αμβλώσεων

Οι αμβλώσεις έχουν μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι αμβλώσεις ήταν συχνά αποδεκτές, ενώ σε άλλες κοινωνίες ήταν παράνομες και τιμωρούνταν αυστηρά. Η χριστιανική θρησκεία, με την αντίληψη ότι η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη, καταδίκασε τις αμβλώσεις, μια στάση που επηρέασε τη νομοθεσία πολλών χωρών για αιώνες.

Η νομιμότητα των αμβλώσεων στον σύγχρονο κόσμο

Στις μέρες μας, η νομιμότητα των αμβλώσεων διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Σε ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Ευρώπης, οι αμβλώσεις είναι νόμιμες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η συναίνεση της γυναίκας και η πραγματοποίηση της άμβλωσης σε συγκεκριμένο στάδιο της εγκυμοσύνης. Σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πολωνία, οι αμβλώσεις είναι παράνομες ή επιτρέπονται μόνο σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο.

Υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά

Η αντισύλληψη και η άμβλωση είναι εναλλακτικοί τρόποι αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Επομένως, είναι προφανές ότι η αύξηση του ενός μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του άλλου. Τα προφυλακτικά είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτείτε από την εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προφυλακτικά δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Ωστόσο, η σωστή χρήση τους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκυμοσύνης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Συμπεράσματα

Η άμβλωση είναι ένα περίπλοκο ζήτημα με πολλές διαφορετικές πτυχές. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε όλες τις πτυχές του ζητήματος πριν πάρουμε μια απόφαση. Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμόμαστε ότι η άμβλωση είναι ένα δικαίωμα των γυναικών. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το σώμα τους και τη ζωή τους.

Το μέλλον των αμβλώσεων στον σύγχρονο κόσμο είναι αβέβαιο. Η νομιμότητα και η πρόσβαση στις αμβλώσεις εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής διαμάχης σε πολλές χώρες. Ωστόσο, η αυξανόμενη αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών και η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσουν σε μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση του ζητήματος στο μέλλον.

Τέλος, είναι σημαντικό να προωθήσουμε την υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά για την πρόληψη μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Βιβλιογραφία

1. Cleland, J. (2020). The complex relationship between contraception and abortion. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology62, 90-100. Available at: https://doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2019.04.007

2. Cullen, P. & Korolczuk, E. (2019). Challenging abortion stigma: framing abortion in Ireland and Poland. Sexual and Reproductive Health Matters27(3), 6-19. Available at: https://doi.org/10.1080/26410397.2019.1686197

3. Kozhimannil, K. B., Hassan, A., & Hardeman, R. R. (2022). Abortion access as a racial justice issue. New England Journal of Medicine387(17), 1537-1539. Available at: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2209737

4. McLeod, C. (2024). A History of Abortion in the West. In The Mental Health Clinician’s Handbook for Abortion Care (pp. 3-20). Cham: Springer Nature Switzerland. Available at: https://doi.org/10.1007/978-3-031-61453-8_1

5. National Academies of Sciences, Medicine Division, Board on Population Health, Public Health Practice, Committee on Reproductive Health Services, Assessing the Safety, & Quality of Abortion Care in the US. (2018). The safety and quality of abortion care in the United States.

6. Osborne, D., Huang, Y., Overall, N. C., Sutton, R. M., Petterson, A., Douglas, K. M., … & Sibley, C. G. (2022). Abortion attitudes: An overview of demographic and ideological differences. Political Psychology43, 29-76. Available at: https://doi.org/10.1111/pops.12803

7. Steiner, R. J., Liddon, N., Swartzendruber, A. L., Rasberry, C. N., & Sales, J. M. (2016). Long-acting reversible contraception and condom use among female US high school students: implications for sexually transmitted infection prevention. JAMA Pediatrics170(5), 428-434.

Αρχισυνταξία και επιμέλεια άρθρου: Παρή Πατσαρούχα

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Γραμμένο από
Νίκη Μαντά
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com