Σύνδρομο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

Σύνδρομο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»


Τι είναι και πώς σχετίζεται με το ομώνυμο έργο;

Το σύνδρομο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» είναι μια σπάνια κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από παραμορφώσεις της οπτικής αντίληψης, στο σχήμα του σώματος και στην αίσθηση του χρόνου, του χώρου και του ήχου. Άτομα με αυτό το σύνδρομο νιώθουν το σώμα τους να συρρικνώνεται (μικροσωματογνωσία) ή να αυξάνεται (μακροσωματογνωσία). Αντίστοιχα, μπορεί να βιώσουν μικροψία και μακροψία όπου βλέπουν τα αντικείμενα μικρότερα ή μεγαλύτερα απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

Επιπρόσθετα, ο πάσχων μπορεί να αντικρίζει τις ίσιες γραμμές ως κυματιστές (δυσμορφοψία). Να αντιλαμβάνεται ότι τα αντικείμενα εμφανίζονται πιο κοντά του απ’ ότι είναι (πελοψία) ή πιο μακριά (τελοψία). Σημαντικό είναι επίσης ότι νιώθει πως ο εαυτός του και ο κόσμος δεν υφίστανται στην πραγματικότητα (αποπροσωποίηση & αποπραγματοποίηση). Ταυτόχρονα, ενδέχεται να νομίζει πως αιωρείται ή και να βλέπει στατικά αντικείμενα να απομακρύνονται και πρόσωπα να παραμορφώνονται. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από λεπτά ως και μέρες, επίσης να παραμείνουν για χρόνια ή ακόμη και να είναι δια βίου.

Οι συνθήκες που ευθύνονται για την ανάπτυξη του συνδρόμου ποικιλομορφούν. Πρωταγωνιστής αυτών είναι οι ημικρανίες. Ακολουθούν οι μολυσματικές ασθένειες, οι εγκεφαλικές βλάβες, η επιληψία και οι ψυχοδραστικές ουσίες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το σύνδρομο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» είναι μια νευροψυχολογική κατάσταση όπου διαταράσσεται το κομμάτι της αντίληψης στον εγκέφαλο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την όραση.

Είναι αλήθεια πως το όνομα του συνδρόμου είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο (που αργότερα έγινε και κινηματογραφική επιτυχία) «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», στο οποίο διαδραματίζονται τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης. Έκπληξη παρουσιάζει το γεγονός ότι ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου -Lewis Carroll-  έπασχε από συνεχείς ημικρανίες. Ο Lippman ήταν επίσης ο πρώτος που πρότεινε ότι οι σωματικές αλλαγές που βιώνει η Αλίκη (η πρωταγωνίστρια του έργου) μπορεί να εμπνεύστηκαν από τις ψευδαισθήσεις  τις οποίες ο Lewis Carroll είχε βιώσει τον εαυτό του.

Βιβλιογραφία

Jan Dirk Blom (2016). Alice in Wonderland syndrome. Neurology Clinical Practice. American Academy of Neurology, 11(1), 259-270. DOI: https://doi.org/10.1212/CPJ.0000000000000251

Gulio Mastria, Valentina Mancini, Alessandro Viganó, Vittorio di Piero (2016). Alice in Wonderland Syndrome: A Clinical and Pathopsyciological Review. Hindawi Publishing Corporation. BioMed Research International, 1-10. https://doi.org/10.1155/2016/8243145

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories