Είναι τα κατοικίδια ζώα «προστάτες» της σωματικής και ψυχολογικής μας υγείας;
Είναι τα κατοικίδια ζώα «προστάτες» της σωματικής και ψυχολογικής μας υγείας;

Είναι τα κατοικίδια ζώα «προστάτες» της σωματικής και ψυχολογικής μας υγείας;


Τα κατοικίδια ζώα αποτελούν, στις μέρες μας, αναπόσπαστο κομμάτι σχεδόν κάθε νοικοκυριού. Πράγματι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο, πιστεύοντας πως αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη σωματική τους υγεία, στη μεγαλύτερη ψυχολογική τους ευεξία, δηλαδή στην ύπαρξη και στη βίωση θετικών συναισθημάτων και σχέσεων με τους άλλους, καθώς και στη μακροζωία τους. Η πίστη σε αυτές τις «θεραπευτικές» δυνατότητες των ζώων συντροφιάς, ονομάζεται «Επίδραση των κατοικίδιων ζώων» και παρόλο που πολλά ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, υπάρχουν και άλλα τα οποία το αμφισβητούν. Παρακάτω, πρόκειται να εξετάσουμε και τις δύο απόψεις.

Αρχικά, η πεποίθηση ότι τα ζώα συντροφιάς ωφελούν τη σωματική και ψυχολογική υγεία των ιδιοκτητών τους, έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες. Βρέθηκε ότι ανάμεσα σε 92 ανθρώπους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, το 28% των ανθρώπων που είχαν κάποιο κατοικίδιο ζώο κατάφερε να ζήσει επιπλέον έναν ολόκληρο χρόνο, σε σύγκριση με το 6% όσων δεν είχαν κάποιο ζώο. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η συντροφιά των ζώων συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων στρες των ιδιοκτητών τους, καθώς και στην αύξηση της ψυχολογικής τους ευεξίας. Σε μία σχετική έρευνα, βρέθηκε ότι όσοι είχαν κάποιο κατοικίδιο ζώο είχαν καλύτερη σωματική υγεία και επισκέπτονταν το γιατρό 15% λιγότερο, από όσους δεν είχαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλα τα παραπάνω δεδομένα αφορούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν καλή και στενή σχέση με τα κατοικίδια ζώα τους, τα φροντίζουν, τα αγαπούν και τα θεωρούν μέλη της οικογένειας τους.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένα από άλλες έρευνες δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη κάποιας σχέσης μεταξύ κατοικίδιων ζώων και καλύτερης σωματικής και ψυχικής υγείας. Ειδικότερα, βρέθηκε ότι, μεταξύ 425 ανθρώπων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, όσοι είχαν κατοικίδιο ζώο ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν ή να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, από όσους δεν είχαν. Επιπλέον, όσον αφορά στην ψυχολογική ευεξία, τόσο οι άνθρωποι που είχαν κάποιο ζώο συντροφιάς, όσο και αυτοί που δεν είχαν, αξιολόγησαν τους εαυτούς τους ως «πολύ χαρούμενους». Ακόμα, βρέθηκε ότι όσοι είχαν κατοικίδια ζώα ανέφεραν ότι αισθάνονταν το ίδιο μόνοι, όπως και πριν την απόκτησή τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι, όσοι είχαν κατοικίδια ζώα, ανέφεραν και περισσότερο άγχος, χρόνια κούραση, αυπνίες και κατάθλιψη.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω δεδομένα, οι έρευνες που αφορούν στα ζώα συντροφιάς και στη θετική ή αρνητική επίδραση που έχουν στον άνθρωπο είναι αμφιλεγόμενες. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα δεδομένα βασίζονται σε αναφορές των ίδιων των ιδιοκτητών, αφού δεν υπάρχει ένα πιο αντικειμενικό μέσο μέτρησης αυτής της επίδρασης. Επομένως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η κάθε επαφή και σχέση που αναπτύσσουμε τα κατοικίδια μας, είναι καθαρά υποκειμενική και θα ήταν, όντως, πολύ δύσκολο να αναπτύξουμε έναν γενικό κανόνα. Τα κατοικίδια ζώα έπαιζαν, και παίζουν ακόμα και σήμερα, ένα βασικό ρόλο στη ζωή μας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών από εμάς.

Βιβλιογραφία:   Herzog, H. (2011). The Impact of Pets on Human Health and Psychological Well-Being: Fact, Fiction, or Hypothesis? Current Directions in Psychological Science, 20(4), 236–239. https://doi.org/10.1177/0963721411415220

Εικόνα από: https://gr.pinterest.com/pin/518476975854148151/

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com