Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά;
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Αναρτήθηκε από το www.pexels.com

Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά;


photo by MART PRODUCTION on pexels.com

Κάθε χρόνο 184 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν ναρκωτικά. Η χρήση αφορά στην πλειοψηφία τους άνδρες, ίσως λόγω της εμπλοκής πρότυπων ρόλων. Από αυτούς, 13.2 εκατομμύρια είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Η πλειονότητα πραγματοποιεί την πρώτη επαφή με τις ουσίες σε ηλικία 13-15 χρόνων. Ως προς τις συνθήκες διαβίωσης, η πλειοψηφία των χρηστών διαμένει με τους γονείς της, ακόμα και μετά τα 30 τους έτη, γεγονός που οδηγεί σε παράταση της εφηβείας και κατ’ επέκταση παράταση της εξάρτησης από τον γονέα.

Ευρήματα συγκριτικής ψυχολογίας έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ζώων που αναζητούν τις επιδράσεις των ναρκωτικών. Οι αφρικανικοί ελέφαντες, για παράδειγμα, ταξιδεύουν μίλια και μίλια μόνο και μόνο για να μεθύσουν από τους καρπούς ενός συγκεκριμένου δέντρου που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε εργαστήριο, πίθηκοι προτιμούσαν να πιέζουν ράβδους κοκαΐνης αντί ράβδους τροφής. Τα δελφίνια δαγκώνουν ένα ψάρι που απελευθερώνει μια τοξίνη που έχει φαρμακευτική δράση σε μικρές δόσεις. Οι γάτες τρελαίνονται για τα φυτά catnip. Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ότι μερικές φορές υπάρχει γενετική προδιάθεση για χρήση ορισμένων ουσιών.

Τι ωθεί όμως τους νέους στη χρήση ναρκωτικών; Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι παίρνουν ναρκωτικά; Ποιο είναι το όφελος;  

Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για τη συνέχιση της χρήσης ναρκωτικών, όπως θα δούμε παρακάτω. Οι λόγοι είναι προφανώς πολλαπλοί. Οικονομικές δυσκολίες, ανεργία, μοναξιά, κατάθλιψη, φόβος, ανασφάλεια, αδιέξοδο, έλλειψη αγάπης και υποστηρικτικού πλαισίου κ.λπ. Προβλήματα όπως απελπισία, έλλειψη αξιών και ιδανικών, απώλεια εαυτού, εύκολη πρόσβαση στα ναρκωτικά, γενετικοί παράγοντες, αλλαγές στην κοινωνική θέση και γενικές κοινωνικές συνθήκες που προάγουν και συντηρούν την κατάχρηση ναρκωτικών.

photo by MART PRODUCTION on pexels.com

 

Ας αναλύσουμε τώρα όλα όσα αναφέρθηκα παραπάνω εις βάθος. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέοι, στρέφονται στα ναρκωτικά σχετίζονται με τις αλλαγές και τις εντάσεις στη σύγχρονη κοινωνία. Αυτοί οι κύριοι λόγοι περιλαμβάνουν:

α) Η κρίση που διέρχεται στον σύγχρονο πολιτισμό. Σήμερα, οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες και οι θεσμοί αμφισβητούνται. Σήμερα, κάθε είδους «έχω» και «κατέχω», αντί να «υπάρχω», αναγνωρίζονται ως το νόημα της ζωής και αποτελούν το πρότυπο της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα λεγόμενα πρότυπα, η αφθονία του υλικού πλούτου και της άνεσης κάνουν τους νέους να βαριούνται και να πλήττουν. Οι αξίες έχουν «εκφυλιστεί» και τα ιδανικά έχουν εξαφανιστεί. Οι νέοι αναζητούν ιδανικά σε μια κοινωνία όπου η υλική δύναμη είναι η μόνη αξία.

β) Άγχος και μοναξιά. Αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν καμία επικοινωνία με τους συμπολίτες τους, ειδικά στα κέντρα των μεγαλουπόλεων, είναι ξένοι μεταξύ τους, αδιάφοροι, φοβισμένοι, απρόθυμοι, λόγω βίας και εγκληματικότητας, κοντά ο ένας στον άλλο, αποξενώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους με αποτέλεσμα να καλύψουν την ψυχολογία τους και τις στιγμές του κενού αισθήματος με το να στρέφονται στα ναρκωτικά.

γ) Η κρίση που βιώνουν τα οικογενειακά συστήματα τις τελευταίες δεκαετίες έχει συμβάλει στη χρήση ναρκωτικών από τους νέους. Η έλλειψη οικογενειακής θαλπωρής, η έλλειψη αγάπης και κατανόησης από τα άλλα μέλη της οικογένειας, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Άτομα των οποίων οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή των οποίων οι γονείς δεν έχουν καλή σχέση, παρουσιάζουν συχνά έλλειψη ψυχικής δύναμης για να αντισταθούν στις δυσκολίες και στα εμπόδια που συναντούν όταν βγαίνουν στην κοινωνία, με αποτέλεσμα στο πρώτο «στραβοπάτημα», λόγω έλλειψης ψυχικής ανθεκτικότητας, να αναζητούν διέξοδο στα ναρκωτικά.

δ) Περιέργεια. Οι νέοι έχουν έντονη επιθυμία να δοκιμάσουν τις «ουσίες» που προκαλούν τόσο δυνατό θόρυβο. Έτσι, πέφτουν στην παγίδα, αφού τα ναρκωτικά μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

ε) Έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών στον οργανισμό τους, για τις επικίνδυνες, καταστροφικές και θανατηφόρες συνέπειες αυτού του πονηρού εθισμού.

στ) Οι κακές συναναστροφές συχνά οδηγούν τους νέους σε λάθος δρόμους.

ζ) Τέλος, τα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν ένα ακόμη αίτιο εξώθησης των νέων στα ναρκωτικά. Οι έμποροι των ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν και να προσηλυτίσουν τους νέους να δοκιμάσουν το «λευκό θάνατο».

Βιβλιογραφία:

Α. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (2008), ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΑ.ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ.

Θ. Τσομπάνη, Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά; , psychology.gr, https://www.psychology.gr/addictions/4655-giati-oi-neoi-strefontai-sta-narkotika.html

A. Ντόβας (2016), Ναρκωτικά και νέοι, https://www.eleftheria.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/item/110370-%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9.html

Έφηβοι & έφηβες

https://iliaktida.eu/%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%B1/


Διάβασε επίσης:

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: οι κυρίαρχες και μη απόψεις για τον εθισμό και τα ναρκωτικά

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories