Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο;
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο;


Πολλές φορές στη ζωή μας έχουμε αναρωτηθεί τι συμβαίνει άραγε μετά τον θάνατο; Υπάρχει ζωή μετά; Χωρίς υπερβολή ίσως αυτή η ερώτηση να ανήκει στις πιο κορυφαία άχρηστες ερωτήσεις της εποχής μας.

Οι μέρες κυλούν γρήγορα και ο χρόνος οριακά αμείλικτος απέναντι μας, μας δίνει την επιλογή να ζούμε τη ζωή μας; Μήπως εδώ υπάρχει ένα βασικότερο ερώτημα από την μετά θάνατον ζωή; Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο;

Όπως έχει πει και ο Καζαντζάκης :

« Ερχόμαστε από μία σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μία σκοτεινή άβυσσο. Το φωτεινό αυτό μεσοδιάστημα το λέμε ζωή. »

Ίσως αυτό να είναι η ζωή ένα φωτεινό διάστημα. Ίσως αυτό να το φτιάχνουμε εμείς. Ερχόμαστε εδώ έχοντας έναν σκοπό… να ζήσουμε! Αν παρ’ ελπίδα δεν προσπαθήσουμε για την πιο φωτεινή πλευρά αυτού του μεσοδιαστήματος κάπως σαν να έχουμε αποτύχει.

Με μία κανονικότητα τόσο γεμάτη ή τόσο άδεια να καταντά συνήθως πληκτική, το να κάνουμε κάτι που δεν αγαπάμε δεν είναι ζωή. Ζωή είναι τα θέλω μας. Οτιδήποτε μας κάνει να χαμογελάμε χωρίς να κοπιάζουμε πολύ, οτιδήποτε πονάει τόσο ώστε να μας κρατά ενεργούς, αυτό είναι ζωή. Η σταθερή προσπάθεια για το καλύτερο χωρίς όμως βέβαιο αποτέλεσμα.

Από την πρώτη μέρα μας στη Γη μελετούμε τόσο τον θάνατο (απώλειες, χωρισμοί, καθημερινές αποτυχίες) που στην πραγματικότητα ερχόμαστε όλο και πιο κοντά του όσο και αν τον φοβόμαστε. Η επαφή με τον θάνατο είτε αυτό αφορά απώλεια στενού συγγενικού προσώπου είτε κάποιο χωρισμό μετά από χρόνια δέσμευσης μας βυθίζει σε ένα τέλμα. Σε συνδυασμό με την πατρογονική ανάγκη για πεσιμισμό που έχει εμφυτευθεί στο DNA μας η υπερβολική μνεία για τον θάνατο μοιάζει φυσιολογική στις μέρες μας.

Παρ’ όλα αυτά σε κάθε κύκλο όπως αυτόν της ζωής υπάρχει αρχή μέση και τέλος. Υποθέτοντας ότι η ζωή είναι μία μεγάλη πίτα, στο χέρι μας είναι να δώσουμε το μικρότερο κομμάτι αυτής της πίτας στον θάνατο έστω και αν οι συνθήκες διεκδικούν μεγαλύτερο!

Η ζωή λοιπόν υπάρχει και προηγείται του θανάτου. Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τη ζήσουμε πολύ με πάθος και δυνατά!

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories