Παιδική παχυσαρκία: Η σημαντικότητα της πρόληψης
ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Παιδική παχυσαρκία: Η σημαντικότητα της πρόληψης

Παιδική παχυσαρκία: Η σημαντικότητα της πρόληψης


Πραγματοποιώντας μία γρήγορη έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της παχυσαρκίας, θα διαπίστωνε κανείς πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν τον όρο με την απλή απόκτηση παραπανίσιων κιλών.

Με τον όρο παχυσαρκία εννοείται η υπερβολική και ανώμαλη συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος σε βαθμό που να επηρεάζεται επιζήμια η υγεία του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, η παιδική παχυσαρκία διατείνει μια αρνητικώς αυξανόμενη πορεία στη χώρα μας, κατακτώντας πρωταγωνιστική θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Εν έτη 2015-2017, ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα είναι παχύσαρκο(18%-21%) . Η παχυσαρκία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι επίκτητη και οφείλεται σε περιβαλλοντικούς, διατροφικούς, φαρμακευτικούς και επιγενετικούς παράγοντες. Το συγκεκριμένο άρθρο αποσκοπεί στην παρουσίαση των αιτιών, των συνεπειών και κυρίως στα μέτρα πρόληψης προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη του διατροφολογικού αυτού προβλήματος.

Αιτίες του φαινομένου

Οι παράγοντες που επιδρούν στην έξαρση ποικίλλουν. Οι κυριότεροι βρίσκονται στη λανθασμένη διατροφή που ακολουθεί ένα παιδί ήδη από μικρή ηλικία. Ο γρήγορος τρόπος ζωής των γονέων μειώνει τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή που πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους με αποτέλεσμα την παροχή σνακ και πρόχειρων γευμάτων. Συνάμα γίνεται κατανάλωση άχρηστων θερμίδων και σε συνδυασμό με την απώλεια σωματικής άσκησης, οδηγείται στην παιδική παχυσαρκία.

Επιπλέον, οι ορμονικές διαταραχές πχ, υποθυρεοειδισμός , αν και σπάνια περίπτωση, επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Ακόμη, ακατάλληλη κρίνεται η συσχέτιση του φαγητού με την επιβράβευση ή την τιμωρία. Πρόκειται για μία τεχνική που έχουν υιοθετήσει οι γονείς συνδέοντας την συναισθηματική κατάσταση του μικρού παιδιού με το φαγητό και ειδικότερα με συγκεκριμένες γεύσεις, κυρίως εκείνη του γλυκού.

Συνέπειες του φαινομένου

Η παχυσαρκία επιφέρει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και πολλές φορές παρατηρείται αυξημένη πίεση. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύπνου και δυσχερή αναπνοή. Έχει παρατηρηθεί επίσης σε έφηβες και αστάθεια στην εμμηνοροική τους περίοδο. Επιπλέον, η παχυσαρκία συνδέεται άρρηκτα με την ψυχολογία. Το άτομο που έχει το πρόβλημα πολλές φορές ντρέπεται και βιώνει αισθήματα απομόνωσης από τον περίγυρο του, ενώ συχνή διάσταση του φαινομένου αποτελεί και η κατάθλιψη.

Πρόληψη του φαινομένου

Η πρόληψη αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την αποφυγή της παχυσαρκίας σε ολόκληρο το φάσμα ηλικιών. Για την επίτευξή της απαιτείται η συμβολή τόσο των γονέων όσο και των συνομιλήκων και αργότερα των γιατρών όπως παραδείγματος χάρη των παιδιάτρων.

Κύριο μέτρο της πρόληψης είναι η επιλογή υγιεινής διατροφής από την ηλικία του βρέφους. Οι γονείς οφείλουν να κατανοήσουν πως ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι για σύντομο χρονικό διάστημα αλλά εάν συνδυαστεί με καθημερινή άθληση συνεπάγεται ορθή λειτουργία του οργανισμού.

Επιπλέον, τα παιδιά πρέπει να βρίσκουν χρόνο για την ενασχόληση  με αθλητικές δραστηριότητες για να αποφύγουν τον καθιστικό τρόπο ζωής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παιδική Παχυσαρκία, e-net.gr, Ελευθεροτυπία,3 Μαρτίου 2009   Παιδική και εφηβική παχυσαρκία σημαντικός ο ρόλος της πρόληψης, euroclinic.gr    2018, Παιδική Παχυσαρκία: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια μεταξύ των χωρών της Ευρώπης

 

 

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn

Archives

Categories