in , , , ,

Ασεξουαλικότητα – ζωή χωρίς σεξ!


«Δεν σας αρέσει η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο και δεν μου αρέσει το σεξ: γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την ασεξουαλικότητα;»  Αυτός είναι ο τίτλος ενός στοχαστικού άρθρου σχετικά με την ασεξουαλικότητα στο The Correspondent, που γράφτηκε από τη Viola Stefanello. Ας συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά λοιπόν,  επί του θέματος.

Ορισμός:

«Ένα ασεξουαλικό άτομο είναι ένα άτομο που δεν βιώνει σεξουαλική έλξη».

Ένα άτομο μπορεί να ανακτήσει τη σεξουαλικότητά του κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξε ποτέ ασέξουαλ. Αντίστροφα, ένα άτομο μπορεί να εξελιχθεί σε ασέξουαλ μετά από χρόνια σεξουαλικής εμπειρίας. Οι ασέξουαλ έχουν συναισθηματικές ανάγκες, όπως κάθε άλλος άνθρωπος και επιθυμούν την συντροφικότητα και την εγγύτητα. Θέλουν να έχουν έναν σύντροφο – ανεξαρτήτως φύλου – με τον οποίο να μοιράζονται όλες τις συνήθειες μίας ερωτικής σχέσης, εκτός των σεξουαλικών, (οι γυναίκες asexual είναι περισσότερες από τους άνδρες).

 

Στα πλαίσια σύγχυσης που μπορεί να βιώσει κάποιος ασέξουαλ, συχνά δηλώνει πως είναι ομοφυλόφιλος ή και αμφιφυλόφιλος.

 

Σκέψεις και συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την ασεξουαλικότητα :

– Απουσία ερωτικής έλξης προς άλλα άτομα, είτε στο κοντινό περιβάλλον είτε αστέρες του κινηματογράφου και άλλα διάσημα πρόσωπα

– Απουσία ανάγκης να αποτελέσει το σεξ μέρος της ζωής του ατόμου

– Απουσία ανάγκης να εντάξει το άτομο το σεξ σε σχέση που διατηρεί με κάποιο άλλο άτομο

– Απουσία ερωτικής διέγερσης, είτε από άτομα στο κοντινό περιβάλλον είτε από αστέρες του κινηματογράφου και άλλα διάσημα πρόσωπα

– Στιγμές σεξουαλικής έλξης προς κάποιο άτομο που όμως η επιδίωξή τους δεν παρέχει ικανοποίηση

– Πεποίθηση ότι το σεξ (ή η ιδέα της σεξουαλικής επαφής) δεν είναι λάθος/ανήθικο/σιχαμερό κ.λπ., δεν παρουσιάζει όμως κάποιο ενδιαφέρον ως πράξη ή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό – η αποχή από το σεξ μοιάζει πιο ελκυστική από τη συμμετοχή στην ερωτική πράξη

Υπάρχουν 2 κύριες κατηγορίες ασέξουαλ, οι «romantic» και οι «a-romantic».

  • Οι «ρομαντικοί», μπορούν ν’ αναπτύξουν τρυφερά αισθήματα για κάποιον, είτε άντρα είτε γυναίκα και να κάνουν σχέση μαζί του χωρίς όμως να τους ενδιαφέρει η σεξουαλική επαφή. Νιώθουν δηλαδή, ρομαντική έλξη για κάποιον άλλο άνθρωπο και μπορούν να επιλέξουν να κάνουν σεξ σκεπτόμενοι την δημιουργία οικογένειας.
  • Οι «μη-ρομαντικοί», δεν νιώθουν ρομαντική έλξη, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το σεξ ούτε και τους ενδιαφέρει να κάνουν σχέση.

Υπάρχουν ασέξουαλ που είτε ανήκουν στους ρομαντικούς είτε στους μη ρομαντικούς. Είναι πιθανόν να αυτοϊκανοποιούνται  κατά περιόδους, αλλά δεν νιώθουν την ανάγκη να διοχετεύσουν αυτή την ορμή σε κάποιον άλλο άνθρωπο.

Ποιοί δεν είναι:

  • Η ασεξουαλικότητα συχνά μπορεί να μπερδευτεί από κάποιους με περιπτώσεις ατόμων με μειωμένη λίμπιντο ή που περνούν κάποια περίοδο σεξουαλικής αποχής.
  • Ίσως να περνάς άσχημα ψυχολογικά αυτή την περίοδο και να σκέφτεσαι σπανιότερα το σεξ όμως αυτό δε σημαίνει ότι έγινες ασέξουαλ!

Η ασεξουαλικότητα φαίνεται σαν κάτι νέο, όμως δεν είναι!

Οι ασεξουαλικοί έγιναν περισσότερο γνωστοί στην κοινωνία το 2001, όταν  δημιουργήθηκε το πρώτο διαδικτυακό κίνημα «AVEN» στην Αμερική από τον ασεξουαλικό ακτιβιστή Ντέιβιντ Τζέι από το Σαν Φρανσίσκο. Σήμερα το Αsexual Visibility Education Network, αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας των απανταχού asexual, για να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται ίδιες σκέψεις και να μην αισθάνονται προβληματικοί.

«Αναφορές σε άτομα που δεν ένιωθαν σεξουαλική επιθυμία για άλλους εμφανίστηκαν σε ένα φυλλάδιο γερμανικού σεξολόγου το 1896». Μια σειρά από ιστορικά πρόσωπα πιστεύεται ότι ήταν ασεξουαλικά: Emily Brontë, Salvador Dalí, Isaac Newton, Nikola Tesla».  «Το εκατό χρόνια μοναξιάς του Gabriel García Márquez, είναι εντελώς αδιάφορο για το σεξ και τις σχέσεις.» Το ίδιο ισχύει και για τον Σέρλοκ Χολμς, σε όλες τις περιπέτειες του που γράφτηκε από τον Άρθουρ Κονάν Ντόιλ.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση σταμάτησε να κατηγοριοποιεί την Ασεξουαλικότητα ως Ψυχική Διαταραχή το 2013.

Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης, ψυχολόγοι και σεξολόγοι αναζήτησαν την αιτιολογία και την εξέλιξη της ασέξουαλ έκφρασης. Καταλήγουν, ότι όπως και σε κάθε άλλο είδος σεξουαλικού προσανατολισμού έτσι και στην περίπτωση ενός ασέξουαλ, δεν υπάρχει λόγος που έχει αυτή την προτίμηση, πρόκειται για μία γενετική ιδιότητα, όπως γίνεται για έναν ετεροφυλόφιλο ή έναν ομοφυλόφιλο.

 Οι ασεξουαλικοί συνεχίζουν να στιγματίζονται.

Ο επίσημος οδηγός για τις ψυχικές διαταραχές έχει σταματήσει να στιγματίζει τους ασεξουαλικούς, αλλά πολλοί άνθρωποι ΟΧΙ. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να υφίστανται γελοιοποίηση.  Οι αντιδράσεις ποικίλλουν από «μισείς τους άνδρες» έως  «πρέπει να έχεις ορμονικό πρόβλημα» ή «πρέπει να είσαι πολύ θρησκευόμενος».

Δύναται να ανατραπεί  η ιεραρχία σχέσεων

«Υφίσταται  μια ιεραρχία σχέσεων και οι ρομαντικές σχέσεις βρίσκονται στην κορυφή. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Οι φίλοι μπορούν να είναι εξίσου σημαντικοί με τους συντρόφους, αν όχι περισσότερο. Οι ρομαντικές σχέσεις δεν πρέπει να καθορίζονται από το σεξ.  Η αναγνώριση ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι, ευρύτεροι τρόποι σκέψης για τις σχέσεις, την οικογένεια και την αγάπη είναι θεμελιώδης για μια θετική ψυχολογία στη ζωή μας.»

Η θεμελιώδης απειλή που θέτουν οι ασεξουαλικοί είναι η πρόκληση για την κοσμοθεωρία άλλων ανθρώπων, ο τρόπος σκέψης τους για τον κόσμο και τους συνανθρώπους τους.

Να θυμάστε: Όλα είναι θέμα οπτικής, ανοιχτά μυαλά και καρδιές, σχεδόν σε κάθε τομέα της προσωπικής ζωής.

INFO: οι παρακάτω ερωτήσεις βοηθούν στην αναγνώριση ενός ασέξουαλ ατόμου:

  • Υπάρχουν άτομα που τα βρίσκεις σέξι – που σου προκαλούν σεξουαλικές σκέψεις ή/και επιθυμία σε μία περισσότερο σεξουαλική σωματική επαφή;
  • Αναπτύσσεις μία έλξη προς άτομα που για να ικανοποιηθεί και να εκφραστεί πλήρως, νιώθεις την ανάγκη της σεξουαλικής επαφή;
  • Βρίσκεις το σεξ, ακόμη και σαν σκέψη, σημαντική ή ενδιαφέρουσα δραστηριότητα; Αν σου έλεγαν πως δεν θα κάνεις ξανά σεξ, θα σου προκαλούσε δυσφορία/άγχος/θυμό/στεναχώρια;

Αν οι απαντήσεις είναι αρνητικές και στις τρεις ερωτήσεις, τότε πρόκειται για κάποιον ασέξουαλ. Αν πάλι υπάρχει μία κυρίως αρνητική διάθεση αλλά όχι σε κάθε περίσταση, τότε πρόκειται για κάποιον graysexual (έχει σεξουαλική επιθυμία αλλά σπάνια) ή demisexual (ενδέχεται να παρουσιάσει σεξουαλική επιθυμία με ένα άτομο που έχουν ήδη μία στενή σχέση).

 

Βιβλιογραφία:

What do you think?

17 Points
Upvote Downvote

Ψtalk: ”Πρέπει να μου περάσει μέχρι να έρθουν οι Πανελλήνιες. Πως θα δώσω έτσι, με κατάθλιψη;”

Ψtalk: ”Εδώ και περίπου ένα χρόνο, παλεύω με κρίσεις πανικού.”