Γνωστική διαταραχή που ακούει στο όνομα Ντελίριο.
Hallucinations, delirium in EKW tunnel.

Γνωστική διαταραχή που ακούει στο όνομα Ντελίριο.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΤΕΛΙΡΙΟ 

Ντελίριο ή αλλιώς οξύ εγκεφαλικό σύνδρομο ή οξεία συγχυτική κατάσταση ή οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο  είναι μια γενικά φυσιολογική διαταραχή της λειτουργίας του φλοιού του εγκεφάλου, η οποία εντάσσεται στις οργανικές γνωστικές διαταραχές. Το Ντελίριο  εμφανίζεται ξαφνικά, αλλά υποχωρεί σύντομα, σε διάστημα ενός μηνός. Κάποια χαρακτηριστικά του, όπου και στηρίζεται και η διαφορετική από τις άλλες οργανικές παθήσεις διάγνωσή του, είναι η μικρή αλλά με έντονες διακυμάνσεις διάρκειά του, δηλαδή η αιφνίδια έναρξή του και η σχετικά γρήγορη βελτίωση που ακολουθεί, από τη στιγμή που θα εξαλειφθεί ο αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, τα συμπτώματα του ντελίριο μπορεί να κρατήσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και δώδεκα μήνες έπειτα από τη διάγνωσή του και η ανάρρωση ενδέχεται να μην είναι ποτέ ολοκληρωτική.

Κλινικά χαρακτηριστικά που οδηγούν στη διάγνωση:

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο για Ψυχικές Διαταραχές(DSM-IV-TR):

1.Διαταραχή του συναισθήματος, δηλαδή έντονες  συναισθηματικές διακυμάνσεις, από απάθεια ή  χαρά έως τρόμο ή οργή.2.Διαταραχή της σκέψης. Ο ασθενής δεν έχει πλέον την ικανότητα για ειρμό, την καθαρότητα σκέψης και την κατευθυνόμενη σκέψη σε κάποιο στόχο.3.Διαταραχή του λόγου, όπου ο τελευταίος είναι ασυνάρτητος και αποδιοργανωμένος.4.Διαταραχή στη συνείδηση και στην προσοχή. Ειδικότερα, το άτομο διαθέτει μειωμένη ικανότητα να εστιάσει, να διατηρήσει ή να στρέψει την προσοχή του.5.Διαταραχή της μνήμης και συγκεκριμένα στη λειτουργία της βραχύχρονης- πρόσφατης και της μακρόχρονης μνήμης, όπως επίσης δυσλειτουργία στην επίλυση προβλημάτων.6.Διαταραχή της αντίληψης. Ο ασθενής διακατέχεται από ψευδαισθήσεις, κατά κύριο λόγο οπτικές και ακουστικές  και παραληρήματα, συνήθως παραληρήματα  δίωξης.7.Διαταραχή στον κύκλο του ύπνου και της εγρήγορσης.8.Διαταραχή στην ψυχοκοινωνική συμπεριφορά και προσανατολισμού, ως προς τον χρόνο και τον τόπο.

Παράλληλα, σύμφωνα και πάλι με το DSM-IV-TR, η διάγνωση του ντελίριου βασίζεται και σε αιτιολογικούς παράγοντες, με τους εξής:

1.Ντελίριο που οφείλεται σε ουσίες2.Ντελίριο που οφείλεται σε γενική σωματική ιατρική κατάσταση3.Ντελίριο μη προσδιοριζόμενο αλλιώς4.Ντελίριο που οφείλεται σε πολλαπλά αίτια

Να σημειωθεί πως όταν τα συμπτώματα υποχωρούν, η νοητική και συναισθηματική λειτουργία του ατόμου αποκαθίσταται πλήρως, παρουσιάζοντας όμως πλήρη ή μερική αμνησία σχετικά το επεισόδιο αυτό καθεαυτό.

Την πιο συχνή αιτία του ντελίριου αποτελεί η τοξική-μεταβολική εγκεφαλοπάθεια. Το ντελίριο προκαλείται από μια διαταραχή του εγκεφαλικού μεταβολισμού και των νευροδιαβιβαστών, με σημαντικότερο την ακετυλοχολίνη, ενώ υπεύθυνη νευροανατομική περιοχή του εγκεφάλου είναι ο δικτυωτός σχηματισμός, όπου ρυθμίζει την προσοχή και την εγρήγορση και που εμπλέκεται στο ντελίριο. Άλλες αιτίες αφορούν σε κάποια ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος(ΚΝΣ), όπως για παράδειγμα η επιληψία, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είτε κάποια άλλη νόσος, όπως η πνευμονία ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Μια άλλη κατηγορία αιτιών στην τοξίκωση από φάρμακα, ακόμη και από αυτά που υπάρχει ιατρική συνταγή. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, το ντελίριο μπορεί να ευθύνεται λόγω απόσυρσης-στέρησης από το αλκοόλ ή άλλων ουσιών, λόγω εγκεφαλικού τραύματος έλλειψης ύπνου ή ελλιπής σίτιση είτε και κάποια ψυχολογικά στρεσογόνα γεγονότα.

Ηλικία και ασθενείς:

Το ντελίριο ενδέχεται να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά το πιο σύνηθες ηλικιακό φάσμα είναι στην τρίτη ηλικία και ειδικότερα σε ανθρώπους άνω των 60 ετών. Για αυτό το ντελίριο σε αυτές τις ηλικίες είναι αρκετά συχνό και παρατηρείται στο 22%-89% των ηλικιωμένων που νοσηλεύονται είτε έχοντας μια απλή ασθένεια είτε βρισκόμενοι στο τελευταίο στάδιο αυτής. Μπορεί όμως και να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μιας χειρουργικής επέμβασης και το 10%-15% των ασθενών τρίτης ηλικίας εμφανίζει ντελίριο μετά από αυτή. Να σημειωθεί ότι το ντελίριο μπορεί να εμφανιστεί και σε ασθενείς με άνοια με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Θεραπεία:

Κρίνεται αναγκαίο να γίνει η διάγνωση του ντελίριου όσο  πιο σύντομα γίνεται, ώστε να βρεθεί και η αιτία αυτού, διότι το ντελίριο σχετίζεται με την άνοια και κάποιες φορές είναι και λίγο δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το ένα από το άλλο. Συνήθως χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση σωματικής νόσου με χρήση ηρεμιστικών σε ασθενείς με μεγαλύτερη διέγερση, όπως και σε περίπτωση τοξίκωσης, η αντιμετώπιση γίνεται με Αντιχολινεργικά.

Βιβλιογραφία:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%BF

ΝΤΕΛΙΡΙΟ

“Εισαγωγή  στην    Ψυχοπαθολογία  του  ενήλικα,  Άννα    Χριστοπούλου,  Εκδόσεις  Τόπος”

ΚοινοποίησηFacebookLinkedIn
Συμμετοχή στη συζήτηση

Archives

Categories